Află legătura dintre somn și inteligenţa copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Somnul este esenţial pentru copilul nostru, așa cum este și pentru noi. Putem chiar spune că este chiar mai important la copii, căci ei sunt în creștere și impactul privării de somn este mai mare în cazul lor decât în al nostru.

Somn si inteligenta copiluluiÎn timpul somnului, creierul uman stochează tot ceea ce a acumulat peste zi, în așa fel încât informația ajunge să se asimileze destul de ușor. Astfel, spun specialiștii, există o legătură între somnul copilului și memoria lor, între performanța intelectuală și inteligența sa.

Și, pentru ca legătura dintre somn și inteligența copilului să fie mai bine cunoscută, se poate spune că, în mod subconștient, în timpul nopții, copilul ajunge să stocheze toate informațiile primite de peste zi. Informațiile sunt stocate într-un ritm mult mai rapid decât la adulți, astfel că șansele ca somnul de calitate să influențeze inteligența copilului în creștere sunt destul de mari.

Cercetătorii sunt de părere că orice perioadă de învățare care precede somnul copilului are drept efect stocarea materialului învățat pe termen lung. În acest mod, memoria este destul de mult influențată. Se poate spune că atunci când copilul se trezește, își va aduce aminte aproape tot ceea ce a învățat mai înainte de a adormi, cunoștințele fiind transferare în anumite zone ale creierului. Micuții noștri ajung să petreacă destul timp în somnul REM (stadiul de vis al somnului), o stare de adormire în care creierul rămâne încă activ, fapt care prezintă numeroase avantaje pentru inteligența copilului, determinând plasticitatea neuronală care constă în creșterea și schimbarea celulelor creierului.

Copiii care nu beneficiază de somn de calitate, precum și aceia care nu dorm suficient, sunt mult mai irascibili, capătă deficiențe de concentrare și memorare și au de suferit atunci când merg la școală. Cu cât numărul orelor de somn este mai mic, cu atât memoria ori creativitatea copiilor va fi afectată. Medicii susțin că până și o singură oră pierdută va avea drept efect o activitate intelectuală scăzută în acea zi la școală. La toate acestea, se poate adăuga starea de epuizare fizică a copilului, care se va simți extrem de obosit și nu se va putea concentra asupra sarcinilor cerute de profesori.

De asemenea, orele puține de somn pot provoca starea de hiperactivitate. Așa că deficitul de atenție și tulburările de comportament pot avea drept cauză un somn slab calitativ, precum și un deficit de somn. În aceste cazuri, medicii le pot sugera micuților să doarmă mai mult și abia apoi să fie investigați.

Așadar, în timpul somnului, copiii reușesc să dobândească cât mai multe informații, să rețină tot ceea ce au asimilat în timpul zilei și să stocheze în anumite părți ale creierului. De aceea, în cazul în care este posibil, încearcă să îl determini pe cel mic să doarmă măcar o oră după ce vine de la școală. În cazul în care programul de la școală nu îi permite să doarmă la prânz ori din cauza sa este nevoit să renunțe la somnul din timpul zilei, va trebui să recupereze aceste ore pierdute în timpul nopții. Astfel, un somn de minim 10 h/zi este recomandat pentru vârsta școlară, mai puțin de atât aducând probleme de concentrare și deficit de atenție, influențând astfel inteligența copilului mic.

Rutina de somn, obligatorie pentru școlarul mic

Rutina de somn nu reprezintă numai un mijloc de a dobândi odihnă, ci influențează destul de mult starea de bine a copilului, dar și inteligența și performanțele școlare. Se poate spune că toți copiii care adorm în fiecare zi la aceeași oră și dorm minim 10 h vor avea rezultate bune la asimilarea limbilor străine, rezolvarea problemelor de matematică, comparativ cu copiii care au un somn haotic. În caz contrar, ceasul biologic al copilului va fi dereglat, neștiind cum anume să își asculte nevoile organismului. Numărul de ore nedormite își va pune amprenta atât pe starea de sănătate a copilului, cât și asupra performanțelor sale școlare care vor fi din ce în ce mai slabe.

Patru motive principale pentru care somnul este esenţial la copii:

Bună dispoziţie

Copiii care nu au parte de somn suficient sunt morocănoși, hiperactivi, agresivi și supărăcioși.

Învăţarea şi memoria

În timpul somnului, se consolidează informaţiile învăţate în timpul zilei. Somnul îmbunătăţește următoarele funcţionalităţi: abilităţile de organizare și planificare, multitasking.

Sănătatea

Sistemul imunitar are probleme mai mari în a se lupta cu bolile atunci când nu a avut parte de somn suficient.

Siguranţa

Copiii obosiţi au probleme de coordonare.

Mona Ciurezu, consultant certificat în somnul copilului

contact@bebedoarme.ro

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *