Tu ştii să te bucuri de copilul tău?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Înainte de a avea un copil, un cuplu trebuie să ia în considerare toate schimbările care vor urma în viaţa lor şi ce presupune această nouă responsabilitate. Dar totuşi printre întrebările pe care şi le pun nu se regăseşte sau poate vag, întrebarea „O să am timp de copilul meu“?

Stii sa te bucuri de copilul tauSă facem un exercițiu de imaginație și să ne închipui scenariul unei zile din societatea noastră: mama sau tata vin acasă seara de la serviciu, copilul se joacă pe tabletă. Copilul este ancorat în lumea virtuală, iar părintele îl lasă pentru că are nevoie să se odihnească. Schimbă două vorbe şi aşa trec luni, marţi, miercuri, joi şi vineri.

În weekend, când tu ca părinte ai timp să petreci cu el, copilul nu te bagă prea mult în seamă, pentru că se joacă pe tabletă. Copilul şi-a făcut un program al lui, iar dacă îl scoţi din ritm, el se poate înfuria, se va supăra pe tine că încerci să îi iei tableta. Ştiţi ceva, dragi părinţi? Nu e vina lui, acestea sunt efectele lipsei de comunicare dintre el şi voi, şi lipsa unui quality time împreună.

Căldura specifică relaţiei copil-părinte este esenţială pentru dezvoltarea lui armonioasă. Comunicarea deschisă şi ascultarea atentă a copilului sunt elemente care ajută părinţii să fie apropiaţi de copiii lor.

Gândeşte-te puţin, care este culoarea preferată a copilului tău, ce muzică ascultă, ce filme îi plac, îi place să picteze sau ce sport îi place să practice? Dacă ştii răspunsurile la aceste întrebări, eşti pe drumul cel bun.

Dacă nu petreci timp cu băiatul sau fetiţa ta, ei se pot simţi singuri şi respinşi. Psihologii spun că acest sentiment de singurătate poate avea un efect negativ în dezvoltarea lui. Care este efectul pe termen lung? Copilul va deveni un adult introvertit sau poate cădea pradă drogurilor, anturajelor care îl pot influenţa negativ.

Şi atunci ce e de făcut?

Găseşte câteva minute în fiecare seară să vorbeşti cu copilul tău. Acele câteva minute sunt de ajuns dacă există un dialog adevărat.

Respectă opinia copilului tău şi nu îl certa sau jigni doar pentru că are o altă părere decât a ta. În plus, stimulează-l să aibă încredere în el, să fie capabil să ia decizii bune şi astfel, îl vei ajuta să gândească independent.

Un mare defect pe care îl mai au mulţi părinţi este să îşi compare copiii cu copiii altora. Fiecare copil este special în felul lui, are personalitatea lui unică, pasiunile lui, iar părinţii trebuie să îşi înţeleagă şi accepte copilul. Dacă există lucruri care trebuie corectate, să se facă gradual şi în concordanţă cu temperamentul copilului.

Acceptarea copilului tău aşa cum este el, reprezintă fundaţia unei relaţii apropiate între părinţi şi copii.

Mamele sunt ca un reper de siguranţă pentru copiii lor şi ele îi învaţă să nu le fie frică de locuri sau medii noi. În plus, mamele tind să petreacă mai mult timp în activităţi lejere, precum cititul unei poveşti sau încearcă tot felul de jocuri cu copiii lor, iar în acest mod, cei mici încep să îşi perceapă mama ca profesoară.

Taţii joacă un rol fundamental în dezvoltarea emoţională şi socială a copilului. Interacţiunea tata-copil este mai intensă, iar prin activitatile lor comune, copiii învaţă cum să-şi exprime şi să îşi controleze emoţiile cu taţii lor.

Prin munca lor de echipă, mamele şi taţii îi ajută pe copii să îşi dezvolte abilităţile de comunicare, interpersonale, artistice, sociale etc.

Şi tu ca părinte, poţi învăţa lucruri de la copilul tău. Copilul tău te poate ajuta să te bucuri de lucrurile mici, cum se scurg picăturile de ploaie sau când mângăie un câine, iar animalul dă din coadă de bucurie etc. El le apreciază pentru că le vede prin ochii inocenţei.

În plus, copilul tău te poate face să încerci lucruri noi. Copiilor nu le este frică să sară pe o trambulină sau să se dea în cel mai mare rollercoaster. Adulţii se tem de necunoscut şi preferă să rămână în zona lor de confort, însă copiii noştri pot trezi spiritul de aventură din noi.

  • Fii curajos! Este o altă lecţie pe care ţi-o oferă copilul tău.
  • Dansează dacă ai chef şi unde vrei, de exemplu.
  • Un copil simte că nu are limite, că nu este nimic imposibil pentru el. De ce? Pentru că el nu este constrâns de frică, eşec sau umilinţă. El se bucură de viaţă şi de ce îi poate oferi.
  • Şi poate cea mai importantă lecţie, să răzi în fiecare zi…

Copii sunt incredibili prin abilitatea lor de a găsi bucurie peste tot în jurul lor. Uită-te ce poate descoperi el într-un parc… Concluzia? Ei pot găsi amuzament oriunde.

Respectul, dialogul, petrecerea unui quality time cu el şi susţinerea lui sunt elementele prin care vei putea să te bucuri de copilul tău. Şi nu uita, lasă-l pe copilul tău să scoată copilul din tine!

Părinții, antrenori spirituali ai propriului copil

Psiholog Andreea PetcuRolurile mamei şi al tatălui în viaţa unui copil nu pot fi înlocuite cu nimic în lumea aceasta. Mamele şi taţii joacă roluri diferite în filmul copilului, care pot fi rezumate astfel:

Potrivit cercetătorilor Ross Parke şi Kevin MacDonaldand, autorii articolului “Parent-Child Physical Play” („Jocul pshihologic dintre părinţi şi copii”), mamele sunt protectoare şi profesoare, iar taţii sunt antrenorii de viaţă şi consilierii.

Andreea Petcu, psiholog

www.bambino.ro; 021 318 78 77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *