Îți pupi copilul pe gură?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când devii părinte nu ai cum să nu îți pupi copilul pe gură, măcar atunci când este mic. Desigur, un astfel de gest ar putea da naștere și unor controverse.

iti pupi copilul pe guraTot mai mulți dintre părinti ajung să se întrebe dacă este sau nu de condamnat să îți pupi copilul pe gură. Nu este un gest cu încărcătură erotică, ci mai degrabă un frumos semn de afecțiune. Unii părinți sunt de părere că un astfel de sărut poate conduce către transferul de microbi, fiind lipsit de igienă, alții sunt de părere că poți să îți pupi copilul pe gură atunci când este mic, fără a avea temerea că transformi totul într-un gest nepermis ori într-o modalitate de transfer a virușilor ori microbilor pe care cei mari îi poartă ori îi contactează din diverse locuri. La fel de normal pentru unii părinți este și muscatul copilului de funduleț, piciorușe, totul fiind din dragoste pentru puiul lor.

„Îți vine să îl mănânci” cu totul, cam astfel se întâmplă imediat după naștere, iar tu, ca părinte, nu ai cum să nu te manifești în acest fel. Este cea mai scumpă comoară pe care o ai în întreagă ta viață.

Reguli peste reguli

Nu este nevoie ca societatea să îți spună dacă ai sau nu voie să îți pupi copilul pe gură. Pentru ca un astfel de lucru să fie perceput a fi normal este nevoie ca mamă ori tatăl să perceapă singuri o astfel de variantă drept cea mai bună opțiune. În cazul în care astfel de lucruri sunt obișnuite în familie, atunci mai mult ca sigur nu vei avea de ce să îți pui anumite întrebări. La fel de ușor curg lucrurile și în cazul în care ai fost crescut departe de reguli rigide și de anumite direcții stabilite de familie. Atunci când și părintii tăi au făcut gesturi similare, ai simțit afecțiunea lor în acest mod, mai mult ca sigur vei repeta și tu aceleași lucruri, fiind stimulat și de dragostea față de propriul copil. Așadar, atunci când îți pui o astfel de întrebare, nu ai cum să nu te întrebi dacă este sau nu normal să te comporți astfel. Iar răspunsul îl vei afla chiar tu, în funcție de modul în care ai fost crescut și de regulile de conviețuire socială la care te supui.

Interzis după o anumită vârstă

Odată ce copilul va crește, aceste gesturi nu se mai pot menține. Vârsta copilului va aduce o limită în relația părinte/copil. Astfel, dacă până la vârsta de 4 anișori îți puteai săruta în voie copilul pe guriță, după vârsta de 5 anișori, acesta va începe să cunoască sentimentul rușinii și va observa că ceva nu este potrivit atunci când vă arătați afecțiunea în acest fel. Este posibil ca până și copilul să vă interzică să faceți acest lucru. În cazul în care nu spune clar, atunci observați-i modul în care se comportă.

Un alt argument care este în contra acestui obicei este transmiterea de viruși și bacterii cu mare ușurință. Astfel, dacă părintele va fi purtătorul unei infecții, atunci este posibil ca aceasta să ajungă în organismul copilului și să îl îmbolnăvească, sistemul imunitar fiind încă destul de fragil.

Medicii interzic acest obicei mai ales dacă unul dintre părinți este fumător, fumatul fiind dăunător copiilor mici.

Stomatologii sunt de părere că riscul de a face carii este la fel de ridicat. Deși poate părea destul de greu de înțeleasă o astfel de afirmație, medicii ne spun că adulții au o floră bacteriană bogată și prin sărut ori prin folosirea acelorași tacâmuri se va produce un transfer al microbilor în cavitatea bucală a copilului.

Unde pupăm copilul?

Fiind mici sunt și plăpânzi. Astfel, în primele luni de viață, copilul nu va trebui des sărutat, mai ales de persoane care nu conviețuiesc cu copilul. În cazul acestora, ei vor trebui să se mulțumească cu un simplu privit, atins ori mângâiat. Persoanele în vârstă au un obicei la fel de nesănătos – acela de a pupa mânuțele copilului. Ce-i drept, îți vine să le mănanci atunci când le vezi atât de mici, însă nu trebuie să uităm că bebelușul își duce mânuțele la gură și chiar le introduce în cavitatea bucală. Și acest lucru înseamnă un transfer facil de microbi.

În fine, mama sau tatăl copilului sunt liberi să își aleagă modul în care trebuie își arate dragostea!

Îți pupi copilul pe gură? Pro sau contra acestui obicei?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *