Frica la copii

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puţini sunt copiii care ajung să se sperie ori de câte ori merg la culcare sau când trebuie să pășească într-o altă încăpere, mai puţin luminată. Deși pare să nu le fie frică de bau-bau, copiii în general se sperie de tot ceea ce îi înconjoară, mai ales în timpul nopţii, când părinţii nu se află în preajma lor, pentru a-i proteja.

Frica la copiiAceste fobii devin drame pentru micuții noștri, fobii care nu trebuie tratate cu indiferență, ci mai degrabă observate cu atenție și îndepărtate cu mare grijă din viața puilor noștri. Așa se întâmplă că noaptea târziu se trezesc plângând atunci când observă că părinții nu se mai află lângă ei, că nu îndrăznesc să meargă singuri într-o altă cameră. Și tot astfel apar coșmarurile, episoadele de plâns intens și de necontrolat.

Gândește-te serios la temerile copilului

Desigur, ai fost copil și ai trecut prin situații similare. Ai văzut tot ceea ce se întâmplă astăzi prin ochii copilului ce ai fost ieri. Iar acum lumea nu ți se mai pare atât de grea, nu mai există pericol, nu mai există monștri. Și asta pentru că ai înțeles lumea în adevăratul său sens. Dar ce te faci cu copilul tău, care trăiește zilnic astfel de episoade? Încearcă să vorbești cu el, să afli ce anume îl supără cel mai tare și să îi cunoști fricile. Poți încerca să îl faci să înțeleagă că nu există nimic din ceea ce și-ar imagina că i-ar putea face rău. Într-un cuvânt, încearcă să îi transmiți sentimentul de siguranță, iubire și protecție.

Vorbiți împreună despre teamă, însă numai pe timp de zi. În acest mod, vei cunoaște cum anume reacționează și îi poți oferi câteva sfaturi practice pentru a se liniști. Variantele de respirație, aprinderea luminii sau jucăria dragă pot fi câteva dintre lucrurile care l-ar ajuta destul de mult să își depășească temerile.

Protejează-l și oferă-i siguranță

Atunci când sunt mici, copiii noștri își doresc să se simtă protejați și în siguranță. Odată ce ai depistat fricile sale, poți încerca să îi explici că vei fi lângă el ori de câte ori va avea nevoie de tine. De asemenea, atunci când consideri că situația impune, poți dormi alături de el câteva nopți la rând sau poți să îi promiți că dimineața vei fi lângă el, asigurându-l de protecția ta. Ori de câte ori îți comunică că îi este frică de ceva imaginar, încearcă să îi demonstrezi că acele lucruri nu există, că totul face parte din imaginația sa de copil. Nu ezita să îl întrebi dacă vreodată a văzut vreun robot pe stradă ori vreun monstru care aleargă… Cu siguranță îl vei face să râdă și, astfel, își va putea alunga gândurile rele.

Ritualul de somn, pentru o noapte lină

Copilul este speriat și are nevoie de un somn lin, plin de vise frumoase.

Pentru acest lucru stai lângă el până adoarme, citiți împreună povești cu zâne bune, ascultați melodii duioase. Nu uitați nici de momentele de alint ori de masajul de seară care îl va ajuta să adoarmă mai repede. În cazul în care copilul își dorește, îi poți oferi jucăria preferată pentru a adormi împreună cu ea. Iar atunci când îi este teamă de întuneric, pune-i o veioză cu o lumina difuză care să îi transmită siguranță și protecție. Copilul trebuie dus la somn doar atunci când este tare obosit.

Ori de câte ori îl vei forța să adoarmă atunci când nu îi e somn, va da curs imaginației și mai mult ca sigur va ajunge să se sperie.

Atunci când este obosit, nu are timp să se gândească la nimic rău ce i s-ar putea întâmpla, lumea viselor fiind foarte aproape de el.

În preajma sa când are nevoie

Copilul are nevoie de mama sa, își va dori să îi fie prin preajmă și va dori să o simtă foarte aproape.

De aceea, nu îți stabili dormitorul prea departe, fiind indicat să te afli în camera alăturată. Spune-i că dormi cu ușa deschisă și că îl vei auzi dacă are vreo problemă. Asigură-l că spre dimineață, te vei duce lângă el, dormind împreună până spre zori. În cazul în care îți va cere, poți să rămâi câteva nopți în camera sa, însă numai cu condiția ca acest lucru să nu devină un obicei.

Nu uitați, citiți împreună o rugăciune! De cele mai multe ori astfel de lucruri îl vor ajuta să se liniștească, simțindu-se protejat atât de mamă, cât și de îngerașii care stau de pază, veghind asupra sa. Cu timpul, fobiile vor fi îndepărtate și nu vor mai afecta copilul. În aceste situații, secretul constă în identificarea fricii și cercetarea în amănunt a metodelor prin care îl puteți calma.

Temerile copilului pot fi depăşite

Anxietăţile copilului nu trebuie trecute cu vederea, ci necesită mare atenţție. Nu este deloc plăcut să îţi observi copilul că nu poate să adoarmă, se teme de lăsarea întunericului și se trezește din somn plângând. Ori de câte ori aceste lucruri se întâmplă, este bine să cercetaţi îndeaproape temerile, să nu râdeţi niciodată de ceea ce i se întâmplă și să îi oferiţi siguranţa de care are nevoie pentru a scăpa de imaginaţia plină de monștri ori roboţei care îi fac rău.

Andreea Petcu, psiholog

www.bambino.ro; 021 318 78 77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *