Cum îl transformi într-un supertătic?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În timp ce tu plănuieşti minuţios programările la doctor, ecografiile sau schimbările de prin casă pentru ca noul membru al familiei să se acomodeze cât mai bine, soţul tău sau viitorul tată s-ar putea simţi puţin… pe dinafară.

SupertaticIată câteva trucuri care te vor ajuta să îl integrezi şi pe el în procesul de „mărire” a familiei, în aşa fel încât să nu se mai simtă a cincea roată la căruță și să devină un… supertată!

Înainte ca cel mic să se nască

  • Ai grijă ca anunţul cel mare să îl includă şi pe viitorul tată! Cu siguranţă va aprecia asta atunci când le transmiţi părinţilor faptul că eşti însărcinată sau când postezi poze… pe Facebook. „Aşteptăm un copil” nu e acelaşi lucru cu „Sunt însărcinată”, aşa că ia seama la modul de formulare a veştii care va bucura pe toată lumea.
  • Du-te la programările de rutină cu el. Desigur, ca să împaci programul tău cu programul doctorului ales, trebuie să faci unele sacrificii. Însă nu îi lua tatălui plăcerea de a se implica, de a veni cu tine la medic, de a auzi primele bătăi ale inimii micuțului sau de a-l vedea la ecografia 4D. Stabiliţi amândoi aceste date şi onoraţi planificările, indiferent de program. Astfel, viitorul tată va conştientiza mai bine schimbările ce vor avea loc în vieţile voastre şi va fi puţin mai pregătit pentru copilul vostru.
  • Faceţi cumpărăturile împreună. Lasă-l pe viitorul tată să își exprime părerile, să facă liste sau să cumpere lucruri fără importanţă pentru copil (asta ca să nu îl cerţi prea tare dacă nu îţi place mobila pe care a cumpărat-o sau căruciorul). De preferat ar fi să faceţi amândoi cumpărăturile pentru bebe, nu de alta, dar aşa nu se supără nimeni, tatăl este implicat iar la sfârşit, toată lumea va fi fericită.
  • Lasă-l să decoreze camera copilului. Astfel, se va apropia mai mult de ideea de a fi tată şi se va da mare că el a ales tapetul cu steluţe fosforescente de pe tavan! Acesta poate deveni un motiv de distracţie, înainte de a se transforma într-un motiv de ceartă.

După ce copilul vostru a venit pe lume

Lucrurile care diferenţiază un tată bun de un „supertătic” sunt răbdarea, umorul sau sinceritatea. Transformă-l pentru a avea un aliat de nădejde atunci când cel mic va avea nevoie.

  • Spune-i ce să facă. Nu trebuie să devii autoritară, ci atunci când se simte nesigur… spune-i ce să facă. Fă-l să schimbe scutece, să îi dea bebeluşului mâncare, pune-l să stea mai mult cu cel mic, dar DOAR dacă tatăl vrea. În procesul de transformare într-un „supertată” nimic nu trebuie făcut contra dorinţelor sale.
  • Uşor cu critica. De fiecare dată când tatăl nu face ce vrei tu sau cum vrei tu legat de bebe, poate că ai tendinţa să critici. Însă nu este un sfat de urmat. Dacă el face lucrurile diferit, însă nu într-un mod periculos pentru copil, nu crea tensiuni degeaba. Tatăl o să se simtă fericit că a reuşit să aibă grijă de cel mic, iar tu trebuie să fii mândră că există un om care se implică şi care te ajută.
  • Dă-i „de lucru” ceva distractiv. Sunt câteva lucruri pe care urăşti să le faci, precum hrănirea în miez de noapte sau liniştirea copilului la ora 4 dimineaţa, însă nu trebuie să îţi cicăleşti bărbatul de fiecare dată când faci ceva ce nu îţi place. În schimb, dă-i ceva distractiv de făcut: pune-l să îi cânte celui mic, să îl spele sau să îl îngrijească după baie. Acestea sunt lucruri care vă vor ajuta pe amândoi, pentru o îngrijire ideală a bebeluşului vostru.
  • Pune-l să aibă grijă de cel mic. Aşa, tu ai timp să te duci la salon sau să ieşi cu fetele în oraş. Vei reveni din oraş pregătită pentru a fi mamă cu normă întreagă din nou, însă şi tatăl se va simţi important, în viaţa copilului vostru.
  • Fă-ţi timp de lucruri care să te bucure. Fă sport, ieşi la alergat, învaţă ceva nou, toate astea sunt menite să te destreseze. Iar tatăl începe să capete abilităţile unui „supertată” în preajma celui mic. Aşa, vă împărţiţi timpul de stat cu bebeluşul şi vă veţi uşura unul altuia munca.

Sfaturi pentru mai târziu

Odată cu înaintarea în vârstă a celui mic, trebuie să ai grijă şi tu ca relaţia tată-copil să nu se diminueze, ca cel mare să simtă că are un rol-cheie în viaţa copilului său, iar cel mic să nu se simtă neglijat. Trebuie să îi încurajezi să facă lucruri doar împreună, să se ducă la diverse cursuri sau să îi trimiţi în oraş.

De asemenea, tatăl poate fi un personaj dintr-o poveste, în fiecare seară, iar copilul vostru se va distra pe cinste. Dacă a avut grijă de copil când era doar un bebe, poate avea grijă de el şi mai mare.

Nu uita! Încurajează-l pe omul de lângă tine să se implice mai mult în îngrijirea copilului, fă-i pe amândoi să se distreze şi doar aşa va deveni… „supertatăl” pe care toate femeile şi l-ar dori acasă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *