Al doilea copil

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu s-au inventat reguli clare cu privire la perioada în care ar trebui adus pe lume cel de-al doilea copil. Mulţi dintre noi consideră că diferenţa de vârstă ar trebui să fie una mică, în așa fel încât să se poată acomoda unul cu celălalt și să devină cei mai buni prieteni. Desigur, fiecare cuplu are propria părere, însă pentru a nu lua decizia în necunoștinţă de cauză, este bine să iei în calcul toţi factorii care îţi vor schimba viaţa pe mai departe.

Al doilea copilPentru mulți dintre proaspeții părinți apare o serie întreagă de semne de întrebare. Când este perioada în care ar trebui să conceapă pentru a doua oară și acest lucru nu pentru că nu pot, ci mai degrabă pentru a fi siguri că frații se vor înțelege, iar ei vor putea să le facă față tuturor nevoilor.

O diferență prea mare dintre copii va conduce la probleme între cei doi, potrivit părerii unora dintre părinți. Aceștia trebuie să se joace împreună, să își împartă jucăriile, să devină prieteni și să facă o serie întreagă de activități comune. Se vor completa unul pe celălalt și își vor cunoaște toate nevoile. Se vor apăra în fața părinților și se vor comporta ca și când ar fi de aceeași vârstă. Sunt și părinți care consideră că următorul lor copil să vină pe lume ceva mai târziu, în așa fel încât să aibă pe cine să se sprijine, iar cel mic să poată primi toată atenția și grija adulților care îl înconjoară. Nu este vorba de o iubire mai mică pentru copilul mare, ci mai degrabă de acordarea unei atenții crescute copilului mic, întrucât nevoile sale sunt mult mai mari.

Pentru a lua cea mai bună decizie, de cele mai multe ori contează experiența personală. Atunci când trăiești într-o familie cu mulți frățiori, poți, pe de o parte să râvnești să construiești același model sau este posibil ca atmosfera de familie de acasă de pe vremea copilăriei tale să nu îți placă foarte tare și astfel să nu îi mai dăruiești copilului mai mare încă un frățior. Decizia finală aparține ambilor parteneri.

Ce ne spun studiile?

Asociația Medicală Americană a realizat recent un studiu din care a rezultat că nu este indicat să faci cel de-al doilea copil imediat după prima naștere, dar nici să aștepți prea mult. Se consideră că vârsta ideală ar fi aceea de doi-trei ani.

Din punct de vedere medical, mama nu se va putea recupera imediat după prima naștere. Va avea nevoie de o perioadă de circa un an și jumătate pentru ca organismul ei să poată reveni la forma și structura inițială. În cazul în care se amână și mai mult venirea pe lume al celui de-al doilea copil, este posibil ca momentul conceperii să fie întârziat din cauza problemelor de fertilitate cu care s-ar putea confrunta mama. În plus, poate exista riscul unei nașteri premature ori a dezvoltării incorecte a bebelușului.

Cu toate că există astfel de teorii medicale, în realitate este bine să cântărești cât mai atent la acest moment și să iei decizia în deplină cunoștință de cauză. În fond, hotărârea îți aparține, iar tu ești cea care își cunoaște cel mai bine organismul și știe când anume să devină pentru a doua oară mamă.

De ce să ții cont atunci când te gândești la al doilea copil?

Viața voastră se va schimba radical. Iar pentru acest lucru va fi nevoie să vă gândiți la momentul în care ați devenit pentru prima dată părinți. Ați schimbat scutece, v-ați schimbat orarul de masă, de somn. Acum, când bebelușul a crescut, va trebui să o luați de la capăt. Este momentul în care vă regăsiți ori acela în care reveniți la serviciu. În cazul în care răspunsul va fi întotdeauna „da”, din tot sufletul și nu aveți nicio părere de rău, atunci este cazul să luați decizia de a avea încă un bebeluș. În caz contrar, puteți să mai așteptați o vreme.

Vârsta este un alt factor deloc de neglijat. Atunci când ai doar 24-25 ani, poți să te mai gândești dacă este sau nu timpul să devii pentru a doua oară mămică. În cazul în care ai vârsta trecută de 35 ani, te poți confrunta cu probleme de fertilitate, așa că nu sta prea mult pe gânduri întrucât orele de așteptare te pot face să regreți. Începând cu vârsta de 35 ani, curba fertilității începe să scadă.

Comunicarea cu partenerul este un criteriu pe care trebuie să îl ai în vedere. Un al doilea copil nu este o decizie care să îți aparțină numai ție, așa că încearcă să discuți și să afli dacă sunteți împreună pregătiți pentru o nouă sarcină și un nou copil. Atunci când cel de lângă tine îți comunică că nu este pregătit, poți aștepta o vreme și reia mai târziu dialogul.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *