Șansele de a deveni mamă scad cu înaintarea în vârstă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Apar numeroase știri în mass-media conform cărora anumite femei au reușit să-și împlinească visul de a deveni mame la vârste înaintate. Cu toate acestea, medicii ne avertizează că este vorba de niște excepții, și nu ar trebui să amânăm prea mult momentul pentru a deveni mame, deoarece pe măsură ce înaintăm în vârstă șansele scad semnificativ.

Infertilitate femei 1

Picture 1 of 5

Rezerva ovariană scade cu vârsta

Femeile se nasc cu o anumită rezervă ovariană, care scade pe măsură ce înaintează în vârstă. Astfel se explică de ce, după ce au împlinit 35 de ani, femeile rămân mai greu însărcinate. De fapt, după 30 de ani, susțin oamenii de știință, numărul, dar și calitatea ovocitelor scade semnificativ, iar acest proces este destul de rapid.

Calitatea ovulelor scade

Diminuarea rezervei ovariene înseamnă că ovulația poate să nu se mai producă în fiecare lună, iar ovulele rezultate să nu fie de o calitate tocmai bună. Altfel spus, pe măsură ce înaintează în vârstă, șansele unei femei de a concepe în mod natural un copil sănătos sunt sensibil mai reduse față de perioada de până în 30 de ani, de exemplu.

AMH, FSH și AFC

Există unele teste prin care femeile pot afla mai multe amănunte despre care mai este situația în cazul lor, și ce rezervă ovariană mai au la dispoziție. Nu sunt instrumente exacte de măsurare, dar oferă informații importante referitoare la acest aspect.

Masurarea nivelului hormonului Anti-Mullerian sau AMH este primul dintre ele și un număr scăzut al acestuia înseamnă automat că este vorba despre o rezervă ovariană redusă. Este una dintre cele mai frecvent folosite investigații, deoarece poate fi efectuat indiferent de fazele menstrei, sau dacă femeia este sub tratament hormonal sau cu anticoncepționale. Numararea foliculilor antrali cu ajutorul ecografiei transvaginale, AFC, se realizează doar după menstruație și în funcție de rezultatul căreia medicul stabilește dacă este vorba de o rezervă ovariană bună sau nu. Aflarea nivelului de estradiolului și FSH-ului (hormonului foliculo-stimulant) are loc în ziua 2-3 a menstrei, iar un rezultat cuprins între 3 și 9 este considerat bun. Ce este între 10 și 13 nu este tocmai ce așteptați să auziți.

Factori ce pot influența fertilitatea femeilor

În afară de rezerva ovariană scăzută, infertilitatea la femei mai poate avea drept cauză infecțiile netrate, stresul, greutatea mare, consumul de alcool și fumatul.

Nu așteptați până ce este prea târziu

Spre deosebire de bărbați, care pot concepe și la vârste mai înaintate, în cazul femeilor lucrurile nu stau chiar așa. Ceasul biologic bate, și de aceea recomandarea specialiștilor este să nu așteptați până este prea târziu pentru a deveni mame, dacă aceasta este dorința dumneavoastră.

 

 

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *