Poate consolida copilul un cuplu?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu puțini sunt cei care își pun întrebarea dacă poate consolida copilul un cuplu deja format sau dacă apariția sa va stârni partenerii unul împotriva altuia.

poate consolida copilul un cupluOrice copil reprezintă un motiv de bucurie pentru întreaga familie, toți membrii săi așteptând să îl observe îndeaproape. Pe de altă parte, un copil poate da naștere unor temeri profunde resimțite de unul sau ambii parteneri. Așa se întâmplă că nu se cunoaște încă exact cât anume poate consolida copilul un cuplu.

Face sau desface copilul relația dintre parteneri?

Atunci când decizia aducerii pe lume a bebelușului aparține ambilor parteneri de cuplu ne aflăm într-o situație ideală, cea în care viitorii părinți abia așteaptă să își primească copilul în propria casă. Situația nefastă care determină răceala dintre parteneri este aceea în care unul dintre cei doi își dorește un copil, în contra părerii celuilalt și tocmai de aceea se poate întâmpla ca prăpastia dintre cei doi să se accentueze. Există aparent și o situație inexplicabilă și anume cea în care deși copilul este dorit de ambii parteneri de cuplu, după apariția sa unul dintre părinți să reacționeze într-un mod destul de neplăcut, fiind victima unor temeri peste care nu poate trece și astfel relația dintre cei doi să aibă de suferit. Apare așadar întrebarea dacă poate consolida copilul un cuplu, iar răspunsul la care aspirăm ar trebui să fie unul pozitiv.
De-a lungul celor nouă luni de sarcină, atunci când copilul a fost deja conceput și este pe cale de a se naște, pot exista mai multe variante de comunicare în cuplu. Pe de o parte, tatăl se implică activ în creșterea și îngrijirea bebelușului aflat în burtica mamei, lucru care nu le aduce decât fericirea supremă. Există și situația în care perioada celor nouă luni este petrecută activ doar de către mamă, tatăl izolându-se și căutând anumite repere pe care să se sprijine. Nu putem nega faptul că unii tați sunt geloși și posesivi și rareori își doresc să cedeze locul în favoarea celui nou-sosit. Viața este deosebită de la caz la caz, iar modul în care poate consolida copilul un cuplu diferă de fiecare situație. Există cazuri în care partenerii abia așteptau să conceapă un bebeluș, iar când această minune s-a împlinit, relația dintre cei doi a ajuns să se curme și să se destrame.

Copilul nu sudează relații deja rupte

Mulți părinți se gândesc că prin conceperea unui bebeluș și aducerea sa pe lume se vor putea repara niște fisuri deja existente, iar relația va începe să se sudeze. Nimic nu poate fi mai fals. Copilul nu este înzestrat prin naștere cu misiunea de a-i readuce înapoi pe părinți în relație, de a reînoda ceea ce a fost odată. Pentru ca lucrurile să se întâmple așa cum ar trebui, va fi nevoie ca partenerii să creadă unul în celălalt, iar relația dintre ei să nu fie stinsă cu adevărat, putându-se relua dintr-un moment puțin mai departe de zero, dacă ar fi să evaluăm sentimentele.
Ori de câte ori unul dintre parteneri gândește că prin nașterea copilului va salva ceva ce nu există, atunci mai mult că sigur nu se va întâmpla decât să parcurgă o etapă de tristețe și supărare. Copilul va putea în acest caz să crească tensiunile dintre parteneri și chiar să producă o distanță și mai mare.
Psihologii sunt de părere că relația de cuplu va avea de suferit în primele luni de după nașterea copilului, ivindu-se o barieră între cei doi. În prima etapă, mama se va concentra mai mult pe creșterea și îngrijirea copilului, lăsându-și partenerul departe. Cu cât acest lucru se va întâmpla, cu atât relația va avea de suferit. Se recomandă ca îngrijirea copilului să fie o preocupare împărțită în trei și nu în doi, lăsând tatăl pe dinafară. Cu cât cei doi părinți vor fi apropiați în creșterea copilului, cu atât micuțul nu va fi considerat o barieră apărută între ei.

Copilul mic simte tensiunea dintre părinți

Cu toate că este destul de mic, are numai câteva zile/săptămâni de la venirea sa pe lume, copilul va simți când relația dintre mami și tati merge bine. Așa se poate spune că se va bucura ori de câte ori tati o iubește pe mami și invers, percepând stările și trăirile celor ce se află în preajma sa. Atunci când simte o stare de neliniște apărută între părinți, copilul va refuza să mănance, nu va dormi nopți întregi, va plânge și va fi supărat.
Pentru a-i fi bine este nevoie ca părinții să fie veseli, să se iubească și să își rezerve unul altuia timp mai mult pentru a continua o poveste deja începută.
Atunci când cuplul are deja probleme, iar un copil își face apariția, doar din dorința unui singur părinte, mai mult ca sigur relația nu va funcționa, chiar este posibil ca partenerii să ajungă mai repede decât ne-am imagina la finalitatea relației lor, lucru care nu este de dorit.
Indiferent de situație, copilul trebuie privit individual, independent de tensiunile părinților, de supărările lor. Atunci când adoptați hotărârea de a face un copil, asigurați-vă că vi-l doriți amândoi și așteptați cu nerăbdare acest moment. Nu poate fi nimic mai frumos decât să îți primești în brațe bebelușul, fiind înconjurat de multă dragoste.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *