Islanda, ţara unde este ilegal ca o femeie să câştige mai puţin decât un bărbat

Pe data de 8 Martie 2017, în Islanda a fost anunţată legea care prevede a fi ilegal ca femeile din Islanda să fie plătite mai puţin decât bărbaţii. Această lege a fost propusă în urma evaluării de şanse între femei şi bărbaţi, utilizându-de indicatori precum oportunităţile economice, puterea politică, sănătatea şi supravieţuirea.
Propunerea acestei legi a avut ca motor efortul susţinut în vederea eradicării diferenţelor de remunerare între femei şi bărbaţi, proiect ce vizează rezolvarea acetei probleme până în anul 2022.
Islanda este una dintre ţările considerate de top în ceea ce priveşte capitolul egalitatea de gen şi salarii pentru nouă ani consecutiv, fapt raportat de World Economic Forum.

Islanda, tara in care este ilegal ca o femeie sa castige mai putin decat un barbat

Picture 1 of 5

Noua lege
Legea a intrat în vigoare începând cu data de 1 Ianuarie 2018 şi a fost susţinută de guvernul de coaliţie de centru-dreaptă din Islanda, dar şi de opoziţie. Aproape jumătate dintre parlamentari sunt femei, fapt ce a facilitat probabil intrarea în vigoare a legii.

Ce măsuri se impun
Noua legislaţie atrage după sine măsuri ce vor fi aplicate firmelor care nu se supun acesteia. Conform businessinsider.com, firmele care deţin un număr de personal mai mare de 25 de angajaţi au obligaţia de a obţine un certificat guvernamental care demonstează egalitatea de remunerare între femei şi bărbaţi. În caz contrar, firmele respective vor fi sancţionate cu amenzi.

Asociaţia Pentru Drepturile Femeii din Islanda
Dagny Osk Aradottir Pind, reprezentantă a Asociaţiei Pentru Drepturile Femeii din Islanda a declarat pentru presă: „Avem o legislaţie care spune că salariul ar trebui să fie egal pentru bărbaţi şi femei de zeci de ani, dar există încă un decalaj de salarizare.”
Referirile la noua lege demonstrază că aceasta era necesară pentru a se reglementa acest decalaj de remunerare. Tot Dagny Osk Aradottir Pind în dialogul cu presa, completa: „Legislaţia este în esenţă un mecanism prin care companiile şi organizaţiile evaluează fiecare loc de muncă şi apoi obţin o certificare după ce confirmă că plătesc în mod egal bărbaţii şi femeile.”
Astfel, toate firmele care fiinţează în Islanda şi au un număr de angajaţi mai mare de 25, de la 1 Ianuarie 2018 au obligaţia de a certifica faptul că salariile femeilor angajate sunt egale cu cele ale bărbaţilor angajaţi.


Lasă un Comentariu...

*