Indemnizație creștere copil 2018: Ce modificări sunt anul acesta. Cât este stimulentul de inserție

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Potrivit legii, atât mama, cât și tatăl pot să intre în concediu creștere copil și să primească indemnizație creștere copil, cu condiția că în ultimii doi ani anteriori datei nașterii copilului să fi realizat venituri din salarii și asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, supuse impozitului pe venit, cel puțin 12 luni.


Indemnizație creștere copil 2018: Cât este cuantumul indemnizației
Valoarea minima a indemnizației pentru creșterea copilului a crescut, de la 1 ianuarie 2018, de la 1.233 la 1.250 de lei, fiind raportată acum la valoarea indicelui social de referință (ISR).
De la 1 ianuarie 2018, indemnizația lunară pentru creșterea copilului are o limită minimă de 1.250 de lei, în creștere de la 1.232 de lei. Căci, potrivit Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 82/2017 pentru modificarea și completarea unor acte normative, publicată în noiembrie 2017 în Monitorul Oficial, indemnizația nu se mai raportează la salariul minim pe economie, așa cum se-ntâmpla în 2017, ci la valoarea indicelui social de referință, stabilit în prezent la 500 de lei, înmulțit cu 2,5.
„Cuantumul minim al indenizatiei nu poate fi mai mic decât suma rezultată prin aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referință, denumit în continuare ISR și nici mai mare de 8.500 lei”, scrie în documentul citat.
Citește aici totul despre ALOCAȚIE COPII 2018!
Apoi, pentru fiecare copil născut dintr-o sarcină gemelară, de tripleți sau multipleți, începând cu al doilea copil provenit dintr-o astfel de naștere, nivelul indemnizației lunare se majorează, de-acum, cu 1.250 de lei, iar nu cu 85% din cuantumul salariului minim brut pe țara, așa cum era anterior. Dacă modul de calcul nu s-ar fi schimbat, având în vedere creșterea salariului minin la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, majorarea indemnizației pentru sarcinile multiple ar fi fost mai mare.
Avem, așadar, o limită minimă și una maximă pentru banii de CCC:
1. un părinte trebuie să primească cel puțin 1.250 de lei în fiecare luna de CCC (dacă s-ar fi raportat la salariul minim, cum era înainte, minimul ar fi fost cu câteva sute de lei mai mare);
2. indiferent de cât de mari sunt veniturile ce le obține, un părinte nu poate primi mai mult de 8.500 de lei lunar.
Citește continuarea pe SFATULPARINTILOR. RO.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *