Pedepse sau recompense pentru copii?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În viaţa oricărui om, motivaţia poartă un rol semnificativ. Fie că ești adult sau copil, pedepsele sau recompensele se regăsesc în viaţa noastră de zi cu zi. Orice greșeală se plătește, fie prin amenzi, fie prin pierderea locului de muncă, fie cu interzicerea desenelor animate, în cazul copiilor. Însă, și performanţele sunt răsplătite, prin cadouri sau laude, indiferent de vârstă.

pedepse sau recompense pentru copii (1).jpg

Picture 1 of 2

Atunci când vine vorba despre educația micuțului tău, lucrurile devin mult mai importante. Nu există o rețetă perfectă pentru acest lucru, de aceea trebuie să îi pregătim și pe cei mici să se comporte corespunzător atunci când vor deveni la rândul lor adulți. Ca părinți, trebuie să știm cum să folosim pedepsele sau recompensele, în așa fel încât să obținem rezultate optime. Și cum excesul nu este niciodată bun, la fel trebuie să avem și noi grijă când folosim aceste metode.

În orice situație în care vrem să aplicăm fie recompensa, fie pedeapsa, trebuie mai întâi să analizăm gravitatea problemei, vârsta copilului și motivele care au generat fapta bună sau greșeala. Datorită folosirii acestor metode, copilașul tău devine conștient de existența unei legături între comportamentul său și, bineînțeles, consecințele acestuia.

Dacă pedepsele sau recompensele sunt folosite de fiecare dată la fel, ele pot să devină niște arme care se pot întoarce împotriva personalității copilului tău. În loc să fie utile în formarea comportamentului micuțului tău, această metodă îl poate transforma într-un rebel sau un răsfățat, doi poli opuși care nu sunt pe placul niciunui părinte. De aceea, noi, ca părinți, trebuie să creăm o balanță între faptă-pedeapsă/recompensă, în așa fel îi construim copilului un caracter frumos încă din primii ani din viață.

Pedeapsa trebuie să fie să fie pe măsura greșelii. Majoritatea părinților fac greșeala de a se învinovăți ei înșiși de acțiunile făcute de micuțul lor și că situația era diferită dacă ar fi reacționat altfel în trecut. De aceea, este mai greu pentru ei să determine pedeapsa corespunzătoare, iar de multe ori, chiar se răzgândesc și nu le mai aplică pedepse. Nu trebuie să faceți acest lucru! Aveți în vedere că o poziție fermă în prezent influențează comportamentul copilului pe viitor. Este recomandat să existe o comunicare strânsă între părinți și copilași, pentru a li se explica unde au greșit și ce se așteaptă de la ei. În acest fel, micuțul tău nu se va simți confuz sau frustrat și va înțelege gravitatea problemei.

Una dintre greșelile făcute de părinți este folosirea activităților uzuale, precum cititul și curățenia, în folosirea pedepsei. Atunci când vor fi făcute în mod normal, vor căpăta o energie negativă. Nici acele activități care îi sunt permise de obicei, cum ar fi privitul la televizor sau jocurile pe calculator, nu trebuie folosite ca recompense. În timp, își pierd valoarea, iar o pedeapsă poate fi folosită ca o răsplată atunci când copilul își dorește atenție.

Recompensa trebuie să fie ceva greu de dobândit prin forțele proprii ale micuțului și foarte dorită. Însă, nici pentru părinți nu trebuie să reprezinte eforturi nemaipomenite. O răsplată greu de îndeplinit, sau chiar uitată, devine o pedeapsă pentru copilaș, iar, în acest fel, nu va mai exista încrederea în părinți. Trebuie avută mare grijă la recompensele dese și laudele excesive. Copilul va ajunge să își construiască o imagine de sine mult mai bună decât este în realitate, se va supraaprecia, iar atunci când nu va reuși să finalizeze o activitate, suferința sa va fi una mai profundă.

Nu adăuga consecințe altor consecințe. Dacă a luat o notă bună la școală, aceasta este recompensa ce trebuie apreciată de copilul tău, nu o sumă de bani sau un cadou primit.

La fel și dacă se lovește jucându-se, fie pică de pe bicicletă, fie se lovește la fotbal, durerea este singura pedeapsă pe care trebuie să o cunoască acesta.

Așadar, recompensele sunt menite să încurajeze un anumit tip de comportament, iar pedepsele pot fi neproductive pentru copilul tău.

Totul stă în arta de a dezvolta un sistem echilibrat de recompense și pedepse.

Andreea Petcu - psihologComunicarea, cheia reuşitei

Pedeapsa fizică este de neconceput. Pentru a-ți face copilul să aibă o conduită corespunzătoare, ar trebui mai degrabă sa îi comunici ce anume aștepți de la el și cum anume ar trebui să se comporte. Nimic nu este imposibil, mai ales atunci când îţi dorești ca micuțul tău să aibă un comportament exemplar, însă nu trebuie să uităm că totuși copiii rămân copii, cu multe dintre peripeţiile și năzbâtiile vârstei.

Andreea Petcu, psiholog

www.bambino.ro; 021 318 78 77

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *