Învaţă-l să fie ordonat!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Puterea exemplului este grăitoare mai ales în cazul unui copil, indiferent de vârsta acestuia. Astfel, dacă tu ești o persoană ordonată, vei contribui într-o oarecare măsură la dezvoltarea acestei calităţi

invata-l sa fie ordonat (1).jpg

Picture 1 of 3

Spun oarecare, pentru că, atâta timp cât merge la grădi o bună parte din responsabilitate revine și cadrului didactic de aici. La grădi își petrece cel mai mult timp, interacționează cu copii și cu adulți deopotrivă. La grădi prinde aripi, capătă diferite abilități, de cele mai multe ori mult mai rapid decât acasă și asta mulțumită comunității, dar și personalului care-și dedică timpului pentru a-l ajuta să evolueze.

În ceea ce privește această latură, de a fi ordonat, există numeroase modalități de a-l ajuta în acest sens. Educatorii pe de o parte, tu pe cealaltă. Cea mai bună tehnică este jocul, transformând orice activitate într-una distractivă îi vei atrage atenția, îi vei câștiga interesul.

Cum îl înveți să fie ordonat?

  1. Primul secret pentru a-l conduce pe drumul cel bun este amenajarea spațiului. Cu cât decorul este mai adecvat vârstei copilului, cu piese de mobilier potrivite înălțimii lui, cu atât mai ușor îi va fi să contribuie la ordonarea obiectelor, a jucăriilor. Accesibilitatea în locurile cunoscute (obișnuiește să-i pui jucăriile în același loc, de fiecare dată) îi va permite la momentul oportun să pună obiectul de care nu mai are nevoie la loc. Dacă polițele sunt prea înalte, dacă nu folosești cutii transparente, de pildă, atunci lui îi va fi foarte greu să ajungă la locul respectiv. În plus, obiectele de depozitare închise la culoare nu-i permite accesul vizual la o anumită jucărie. Din acest motiv va răscoli totul prin casă, provocând haos, deranj.
  2. Fiecare faptă bună trebuie recompensată, cu atât mai mult cu cât te ajută la curățenie, la ordonarea obiectelor prin casă. Nu-ți imagina că trebuie să investești prea mult în aceste recompense. Preia modelul de la grădi, oferă-i o bulină colorată, un soare sau o floricică. Va fi foarte entuziasmat de acest lucru, un bravo spus din toată inima, o îmbrățișare sunt alte recompense afective de mare succes.
  3. Pentru a dezvolta această latură, pune-i la dispoziție cutii pentru diferite categorii de obiecte, una pentru cuburi, pentru păpuși/mașinuțe, mingiuțe, hăinuțe.
  4. Poate că încă este prea mic să-și împăturească singur hănuțele, dar cu siguranță va reuși mult mai ușor să le așeze pe umeraș. Oferă-i această posibilitate atunci când îi organizezi dulapul de haine.
  5. Rutina este o altă modalitate prin intermediul căreia poți contribui la o bună organizare. Respectând programul instituțiilor educaționale contribui la o creștere frumoasă și echilibrată.
  6. Se spune că dezordinea simbolizează creativitate, așa că poate nu-i chiar o tragedie că nu obișnuiește să-și pună la loc blocul de desen după ce a pictat. În plus, ca orice alt lucru și ordinea se învață și cu cât este mai mic, cu atât mai bine. Activitățile din cadrul comunităților îi pot fi de mare ajutor în acest sens.

Pentru părinții care nu-și permit să stea cu micuții acasă, grădinița este una dintre soluțiile la îndemână. Fiecare centru educațional, de acest gen, are propria strategie prin care ajută prichindeii să devină mai ordonați, mai atenți, mai sociabili.

Evident, părintele are și el rolul său. În colaborare cu grădinița pe care a ales-o, acesta trebuie să vină cu completări și susținere, astfel încât eforturile depuse de o parte să nu fie demontate de cealaltă.

Activitățile suplimentare din cadrul acestor instituții, precum pictura, modelajul, dans fac parte din formarea și educarea copilului fiecare dintre acestea contribuind la o conduită armonioasă, ordonată.

În ciuda vârstei, discuțiile sunt extrem de importante. Prin comunicare poți modela un comportament, o personalitate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *