Greșelile părinților în educația copiilor

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

„Meseria” de părinte poate fi mai grea decât orice loc de muncă plătit. Încă de la primele zile de viaţă, copilul tău are nevoie de hrană, de îngrijire, de multă dragoste, dar şi de multă atenţie.

Greselile parintilor in educatia copiilorPe măsură ce creşte, cel mic devine mai receptiv, iar tu… poţi să pici în plasa unui părinte atent, dar mult prea grijuliu. Iată de ce greşeli trebuie să te fereşti:

Nu îi face toate mofturile!

Da! Asta este prima şi cea mai cruntă greşeală dintre toate cele pe care le poţi face în calitate de părinte cu normă întreagă. „Vreau dulciurile alea!“, „Ia-mi îngheţată!“, „Ia-mi jucăria aia!“ sunt doar câteva dintre cererile insistente ale copilului tău. Nu îi neglija dorinţele, dar nici nu trebuie să cazi în plasa poftelor lui, să te laşi…manipulat. Important este să îi respingi cererile fără negaţie – „Nu trebuie să mănânci aşa ceva!, „Nu îţi iau jucăria!“ – şi să îi explici de ce nu trebuie să mănânce, de ce nu primeşte jucăria preferată. Dacă i se dă tot ce cere, copilul va avea tendinţa de a fi răsfăţat.

Ar fi de preferat să îi faci mofturile foarte rar şi doar dacă a îndeplinit sarcini grele pentru el.

Drăgăleşte-l dozat!

Şi la capitolul „afecţiune” putem să o dăm în bară uneori. Mult prea multă dragoste acordată şi arătată unui copil creşte tendinţa lui manipulatorie. Răsfaţă-ţi copilul, dar întotdeauna cu multă grijă şi doar atunci când într-adevăr merită. Mare atenţie şi la bunicii care au astfel de comportamente faţă de nepotul lor! Atunci când va trebui să fii autoritar, cel mic se va ascunde în spatele bunicilor protectivi, lu- cru extrem de nefavorabil pentru adultul de mai târziu.

Copilul simte iubirea şi afecţiunea ta, deci se va simţi protejat, „cocoloşit”, iar când se va face mare, va decide că îi este bine alături de părinţi şi nu va mai avea aceeaşi putere de a se despărţi de căminul său, îi va fi greu chiar să ia singur decizii, cerând opinia „celor mari” tot timpul.

Oferă-i alimentaţia corectă încă de când e mic, pentru adultul responsabil şi sănătos de mai târziu!

Şi aici nu este vorba de simplele mofturi de mai sus, ci despre decizia de a-ţi lăsa copilul să mănânce orice, oricând, oricum. Mâncarea de tip fast-food care îţi scuteşte din timpul stat în bucătărie nu este o soluţie eficientă. Cel mic „va prinde” gustul păcălitor de bun al acestor tipuri de alimente, le va cere constant şi nu va putea să îşi schimbe obiceiurile nutriţionale decât ca adult. În general, hamburgerii, pizza sau cartofii prăjiţi au foarte puţini nutrienţi şi foarte multe grăsimi „nesănătoase”.

Profită de faptul că cel mic îşi formează gusturile şi fă-l să iubească legumele şi fructele.

De asemenea, trebuie să ai grijă la dulciuri. Ele conţin foarte mult zahăr şi foarte multe „E“-uri. De preferat ar fi să găteşti chiar tu, în casă, deserturi sărace în zahăr.

Nu „uita” de el în faţa calculatorului sau a televizorului!

Ai observat că stă cuminte uitându-se la desenele animate preferate? Nu uita de el, chiar dacă simţi nevoia de relaxare sau pur si simplu ai foarte multă treabă în casă. Sedentarismul este factor favorizant al obezităţii, care poate duce la diabet zaharat sau la diverse boli de inimă.

Scoate-ţi copilul în parc, jucaţi-vă în curte, faceţi drumeţii, arată-i frumuseţile unei păduri apropiate sau a unei pajişti. Luaţi-vă cu toţii biciclete sau role şi plimbaţi-vă în weekend-uri sau seara, după muncă.

Vorbeşte corect cu el!

O greşeală des întâlnită la părinţi este atunci când se adresează celui mic. O fac într-un mod „copilăresc”, cu tendinţa de a imita vocabularul acestuia, eliptic de predicat sau peltic, fără „ş” sau „r”.

Copilul asimilează tot ceea ce îi spui, de aceea trebuie să vorbeşti corect cu el, să îi explici cuvintele pe care nu le înţelege şi să îl ajuţi să rostească bine toate cuvintele unei fraze. În niciun caz nu trebuie să îl imiţi, oricât de drăgălaş ar suna.

Lecţiile de pronunţie trebuie să înceapă de la tine, încă de când copilul este mic. Aşa, mai târziu, va vorbi corect, uşor de înţeles şi nu va avea probleme în primii ani de grădiniţă sau de şcoală.

Învaţă-l lucruri elementare de igienă!

Mulţi părinţi consideră că cel mic nu are nevoie de lecţii de igienă, însă acestea sunt imperios necesare. Învaţă-ţi mititelul cum să se spele corect pe mâini, cum să se spele pe dinţi sau pe faţă. Chiar dacă se mai murdăreşte în joacă, nu trebuie să îl cerţi, ci să îi explici că trebuie să se spele.

Apa, săpunul, pasta de dinţi devin „prietenii” lui cei mai buni după joacă sau după grădiniţă.

Eşti nervoasă? Nu ţipa!

O regulă de bază atunci când eşti supărată sau copilul te stresează este să nu te răsteşti la el. Să ştii cum să îi spui „Nu” fără ca niciunul dintre voi să nu acumuleze nervi în plus. În cazul în care există tensiuni, tu trebuie să acţionezi cu maturitate, să îi explici care sunt implicaţiile fiecărui act pentru care el este supărat şi.., trebuie să îl laşi să aleagă. Pentru că o alegere greşită făcută în copilărie poate reprezenta o lecţie învăţată la maturitate.

Iată, deci, că şi părinţii greşesc. Fie că îţi arăţi iubirea prea mult sau că ţipi la cel mic, fiecare din actele tale va influenţa comportamentul lui. Gândeşte-te că el este un om în formare, iar actele tale de acum vor avea consecinţe mai târziu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *