Desenele animate

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Desenele animate sunt, de cele mai multe ori, cele mai ușoare și accesibile surse de distracţie pentru copilul tău. Televizorul și calculatorul reprezintă mijloace infinite de a-ţi distra copilul în acest mod. Astfel, toate programele preferate ale copiilor se află doar la un click distanţă, iar tu… poţi ușura liniștită.

Desenele animateOrele petrecute în fața unui dispozitiv multimedia pot influența comportamentul copilului, în funcție de programele alese și de supravegherea oferită.

Exită o gamă largă de desene animate inspirate din povești, precum „Frumoasa și Bestia” sau „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici”, dar și multe altele bazate pe acțiune combinată cu ficțiunea, ca „Pokemon” sau „Dragon Ball-Z”.

Copiii între 6 și 8 ani au preferințe variante: fetele preferă desenele animate bazate pe povești, iar băieții, tind spre acțiune. La vârsta aceasta, mintea celor mici se află în plin proces de formare, ei devin ușor impresionabili, pot reține multe informații, deci trebuie să ai mare grijă la programele urmărite. În această perioadă, copilul tău consideră că ceea ce vede la TV sau pe internet face parte din lumea reală, nefiind capabil să facă diverența între fantastic și realitate. De multe ori, el crede că dacă face precum Jerry și își bate prietenul de joacă, acesta din urmă nu pățește nimic.

Au existat situații în care un copil și-a bătut colegul, iar întrebat de ce a făcut asta, el a răspuns că așa văzuse în desenele animate pe care le urmărea zilnic. De cele mai multe ori, aceste situații apar din cauza lipsei de supraveghere a celui mic atunci când se uită la TV.

Conform studiului realizat de Academia Americană a Pediatrilor și de Academia Americană de Psihiatrie la Copil și Adolescent, copiii care se uită la emisiuni în care violența pare reală, se repetă și nu este pedepsită au tendința de a imita ceea ce au văzut.

În ceea ce privește violența la școală, mulți pedagogi sunt de părere că au existat și vor exista mereu copii cu tendințe de violență, însă comportamentul lor agresiv poate fi dictat de către desenele animate vizionate sau de către alte tipuri de programe pe care le urmăresc în exces fără ca părinții să îi observe.

De asemenea, copiii care urmăresc foarte mult desene animate au tendința de a visa la viața diverselor personaje, imitânu-le comportamentul, stilul vestimentar sau reacțiile.

Pe de altă parte, există foarte multe tipuri de desene animate care, în afara dozei de distracție înglobate, pot servi drept „material educațional”. Programele pentru cei mici sunt realizate pentru a-i învăța culorile, diverse cuvinte, cum să se comporte în afara mediului familiar de acasă, ajutând chiar în memorarea unei limbi străine. Desenele pot crea soluții la diverse probleme, îi pot învăța litere, cifre sau ecuații simple pe micii școlari.

Psihologii sunt de părere că cei mici ar trebui lăsați să se destindă cu desene animate, pentru că sunt cele mai întâlnite surse de învățare.

Câteva sfaturi pentru un copil fericit

Influența desenelor animate poate fi pozitivă cu puțin ajutor din partea părinților sau chiar a bunicilor. Ține-ți copilul sub observație atunci când se uită la TV sau pe internet și alege tu programele la care să se uite, specifice vârstei. Vorbește cu cel mic și explică-i că programele la care se uită țin de domeniul fantasticului, că ele nu reproduc realitatea. Trebuie să ai grijă și la schimbările de comportament ale copilului tău care se produc după vizionarea anumitor programe. Fă-ți timp pentru a-i răspunde la toate întrebările legate de programele pe care le vizionează, tocmai pentru a preîntâmpina dezvoltarea unor comportamente nedorite.

Ca o alternativă la statul în casa, du-ți copilul la cinema! Acolo, o să aibă parte de două ore de distracție și probabil nu va mai simți nevoia să deschidă televizorul după ce vă întoarceți din oraș.

Ține minte! Este foarte important să discuți cu cel mic. Indiferent de desenele urmărite, indiferent de mijlocul de distracție ales (TV, calculator, cinema), ascultă-ți copilul și fă-l să înțeleagă corect informațiile greșite sau ambigue. Astfel, vei preîntâmpina comportamente care se aseamănă cu cele din programele urmărite.

Desenele animate nu trebuie privite ca dăunătoare, ca programe care schimbă comportamente, ducând la violență sau la visare. Important este să ai acces la programele urmărite de cel mic, să i le alegi cu grijă, să fie conforme vârstei sale și să discuți cu el orice nelămurire are în minte legat de ceea ce vede și ce aude dincolo de ecranul televizorului sau al calculatorului.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *