Cum înveți copilul să mănânce singur cu lingurița?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu de puţine ori am susţinut că puterea exemplului este grăitoare în educaţia copilului. Nici cazul de faţă nu face excepţie de la această regulă.

cum inveti copilul sa manance singur cu lingurintaEste adevărat că fiecare copil are propria personalitate unii sunt mai lenți, alți mai rapizi în ceea ce privește descoperirea lucrurilor noi. Însă fiecare dintre ei are nevoie de susținerea ta, de implicarea ta.

Mai mult, cred că cel mai mare secret, atunci când vine vorba de copilul tău și de evoluția sa, pe care o mamă trebuie să-l cunoască este faptul că este inutil să te consumi, să te enervezi și că nu are niciun sens să ai așteptări de la cel mic. Nu el trebuie să se ridice la mintea ta, pentru că nu știe cum să facă asta, ci tu trebuie să te cobori la nivelul lui. Numai astfel, înțelegându-i nevoile vei putea să ai un copil fericit, deschis la lucrurile noi.

Oricum prichindeii sunt curioși și vor să descopere lumea în care trăiesc, tu trebuie doar să-l ajuți să fi un ghid profi :).

Cât privește acest capitol al copilăriei sale vei constata că încă de la vârsta de 8 luni, atunci când începe să-și coordoneze cât de cât mișcările, să devină mai sigur pe el, îți va transmite semnale că este pregătit să încerce singur.

Din momentul în care hrana solidă face parte din dieta lui, vei fi nevoită să apelezi la linguriță. La început va fi mai greu poate și va refuza să se hrănească astfel, dar ăsta este un alt subiect pe care-l vom dezbate într-un număr viitor. Cu cât devine mai conștient de ceea ce se petrece în jurul lui, cu cât îl vei așeza mai repede la măsuța lui și tu însăți vei fi un exemplu, mâncând în fața lui, arătându-i mișcările de bază pe care trebuie să le urmeze, cu atât mai repede va învăța care-i treaba cu lingurița.

Folosește obiecte colorate care să-i atragă atenția și totodată interesul. Lingurița pe care o folosești trebuie neapărat să fie din plastic sau silicon pentru a preveni rănirea gingiilor. Dacă în momentul în care-l hrănești intenționează să apuce lingurița, oferă-i una similară pe care să o țină el singurel. Încearcă să-i arăți cum trebuie să procedeze și chiar dacă se va murdări el, și ce este în jurul său, numai așa va învăța. Poate că este un test de anduranță toată această etapă, dar cu siguranță îți vei aminti cu drag de ea. De asemenea, la ora mesei așează două rânduri de farfurioare și lingurițe, unul din care-l hrănești tu și unul pentru el. Lasă-l să experimenteze, s-ar putea să ai o surpriză plăcută.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *