Creşte-l ca la carte!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pentru a-ţi crește copilul ca la carte trebuie să îi asiguri un suport solid, pe care să își clădească toate convingerile, atitudinile, felul său de a fi. Astfel, de la tine pornesc multe dintre trăsăturile copilului, de aceea este bine să îl susţii, să îl încurajezi și să îi spui unde a greșit, atunci când este cazul. Scopul tău este să îţi ajuţi copilul în a se dezvolta încrezător și puternic. Educaţia pe care i-o dai celui mic înainte de a ajunge la școală este crucială în formarea adultului de mai târziu.

Creste-l ca la carteDacă vrei să îi dezvolți copilului abilitățile de învățare, pentru a fi capabil să facă față cerințelor școlare și academice, va trebui să investești în el, în primul rând timp, perseverență și răbdare. Mai jos îți propunem șapte tehnici pentru un copil crescut ca la carte, încă din primii ani de viață.

Aplaudă efortul depus

Când vine vorba de mezinul familiei, ar trebui lăudat doar atunci când a depus un efort, nu tot timpul. Dacă îl vei aplauda, îi vei încuraja toate ieșirile, e posibil să îți ajuți copilul să devină mai răsfățat, să te manipuleze mai ușor și să te asculte mai puțin. Toate reacțiile tale se răsfrâng asupra comportamentului copilului, așa că depinde ce vrei să obții de la el. Nu îi spune tot timpul cât este de „intelingent” sau „talentat” când el, de fapt, nu a făcut nimic ieșit din comun. Dacă îl vei încuraja doar atunci când există motive bine întemeiate, copilul tău va dori mereu să învețe lucruri, va vrea să asimileze idei noi, fiindu-i mai ușor să facă față schimbărilor, în ideea de a fi recompensat sau apreciat. Nu uita! Nu nota pe care o ia la școală contează, ci dacă există dorința de a învăța, de a asimila lucruri noi – asta face un școlar, iar mai apoi un om de succes.

Încurajează abilitățile înnăscute

Fiecare copil are talentul său, trebuie doar să îl descoperi și să îl accepți, nu să îl interzici. Odată ce s-a terminat școala, poți să mergi cu el la diverse ore de canto, karate sau balet, în funcție de ceea ce vrea și el. Astfel, îi deschizi mintea, îl faci să privească lumea dintr-o altă perspectivă. S-a demonstrat faptul că joaca de-a v-ați ascunselea, lecțiile de karaoke, dansul în living sau vânătoarea de licurici pot deveni oportunități intelectuale, fizice și de dezvoltare personală. Caută-ți chiar tu unul – două hobby-uri. S-ar putea să te ajute și pe tine în același mod în care îți ajută copilul.

Mâncați cel puțin o masă pe zi împreună

Nu trebuie să te stresezi din simplul motiv că nu îți iese mâncarea bună. Foarte importante sunt discuțiile din timpul mesei (mic-dejun, prânz sau cină). În cadrul meselor luate în familie, îi poți pune întrebări celui mic, îl poți face să se destăinuie, să spună ce îl deranjează, ce îl face să se simtă anxios, ce profesor îl supără. Cercetătorii de la Universitatea din Columbia au arătat faptul că cei care mănâncă cel puțin 5 mese împreună cu familia, pe săptămână tind să aibă note mai mari la școală.

Respectă stilul de învățat diferit

Dacă tu lucrezi în liniște deplină, mai ales când trimiți mailuri importante sau ai de terminat proiecte acasă, asta nu înseamnă că și copilul tău trebuie să se obișnuiască să lucreze într-un mediu asemănător. Cercetătorii de la Harvard au observat că există opt tipuri de inteligență, precum: unele care includ muzică, altele – logică matematică sau lingvistică. Secretul constă în observarea felului în care copilului îi place să învețe și are o rată mai mare de succes în acțiunile de asimilare de noi cunoștințe. De exemplu, dacă cel mic are o memorie vizuală foarte bună, încearcă să faci diverse cartonașe atunci când vrea să rețină diverse tabele. În cazul în care copilul poate memora ușor fețele oamenilor, poți să îl înveți cuvinte noi prin asimilarea unei fețe (cunoscute) cu un cuvânt.

Citește-i sau pune-l să citească

Cititul nu este un lucru ce trebuie amânat pentru că vârsta copilului pare mică pentru astfel de preocupări. Din contră! Cititul poate ajuta la dezvoltarea imaginației, la memorarea cuvintelor noi sau la intonarea corectă. Dacă este destul de mare încât să citească singur, cumpără-i cărțile care i se par interesante și recompensează-l când ajunge la sfârșitul lor.

Îmbrățișează-l des

Prin îmbrățișarea copilului tău pe parcursul unei zile, poți elimina tensiunile acumulate de el, ajutându-l să se simtă mai bine. Nu există nimic care să dea senzația de siguranță pentru copilul tău ca o îmbrățișare. Copiii neglijați, care nu primesc afecțiune, pot suferi stări de stres, care să ducă la „deranjarea” unei părți ale creierului, precum memoria, învățarea sau concentrarea. Uneori, îmbrățișările te pot ajuta chiar și pe tine.

Nu îl lăsa să se uite la TV sau să se joace cu telefonul înainte de culcare

Înainte cu jumătate de oră de culcare, închide orice televizor sau calculator aflat în preajma copilului tău. S-a constatat faptul că cei mici sunt mai agitați în timpul nopții dacă se uită la TV sau se joacă pe telefon înainte de culcare. Iar scăderea cu o oră din somnul copilului tău poate duce la reducerea abilităților cognitive. Lipsa de odihnă a unui copil de clasa a VI-a înainte cu o noapte de un test important îi poate reduce acestuia concentrarea.

Deci trebuie să ai grijă de felul în care îți petreci timpul cu cel mic, să știi când să îl îmbrățișezi, când să îi citești, când să îi dai voie să se uite la TV, pentru că toate acestea își vor lăsa amprenta asupra caracterului adultului de mai târziu.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *