Ce învăţăm în vacanţă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Gata școala? Timpul liber al celui mic poate deveni o povară pentru tine. Nu însă și dacă… îl faci să își petreacă timpul într-un mod distractiv, învăţând lucruri noi sau dezvăluind pasiuni.

Ce invatam in vacantaPrin joc vei afla exact ce îi place să facă și astfel îl poţi ajuta să-și dezvolte această latură.

Nu pierde nicio ocazie de a-l înscrie la cursuri noi

De cele mai multe ori este decizia părintelui să își dea copilul la lecții de înot, de canto sau de… balet. După această perioadă totul ține de copil – dacă îi place sau nu ceea ce face. Este adevărat, părintele are un rol-cheie aici, însă trebuie atenție la înclinațiile copilului.

Dacă cel mic desenează frumos, pictează, dansează sau cântă de se aude până la vecini, nu trebuie să îl neglijezi, cu atât mai puțin să îi înfrânezi comportamentul. Astfel, vei observa ce anume îl atrage, vei vedea ce i se potrivește cel mai bine și în ce ai putea să investești în așa fel încât să nu fie doar un simplu moft, ci o lecție de viață, folositoare mai târziu.

Deci, ia seamă la ce afinități sau înclinații are copilul tău și abia apoi înscrie-l la un curs. În perioada verii ar fi ideal să investești în el.

De preferat ar fi ca inițial să îl duci la un singur curs. Iar dacă îi place, abia atunci poți să faci și abonament lunar.

Școala de vară – o alternativă demnă de luat în seamă

La școala de vară, copilul tău se poate dezvolta plăcut, poate petrece timp frumos, fără materiile de bază precum matematica sau limba română. El va învăța totodată să socializeze, va cunoaște alți copii, va putea fi observat în alt mediu. Dacă el se acomodează ușor, atunci este o fire sociabilă, iar dacă nu va reuși să se integreze precum ai vrea, trebuie să îl ajuți.

Multe școli de vară își deschid porțile pentru tine și copilul tău. Important este să cântărești ofertele, să vezi ce alegere este cea corectă și cea mai potrivită, asta însemnând chiar sfatuirea cu cel mic.

Taberele de vară fac vacanțele de neuitat

Trebuie să îți aduci aminte cât era de frumos să petreci timp alături de copii mai mari sau mai mici, la mare sau la munte, alături de profesori. Acum, gândește-te cât de bine i-ar prinde copilului tău să învețe lucruri noi, de la dascăli cunoscuți de el sau nu.

De obicei, taberele sunt tematice, ar fi bine ca alegerea să se facă în funcție de dorințele copilului. Ca să îi fie mai ușor, poți să îl trimiți în astfel de tabere alături de prietenul său cel mai bun. Așa, îi va fi mai ușor să se acomo­deze, să socializeze, va avea pe cineva apropiat lângă el și timpul va trece foarte repede.

Dacă vrea matematică în vacanță… matematică să fie!

Important este să nu îți constrângi copilul în niciun fel. Vacanța este pentru joacă, în principal, și mai puțin pentru teme benevole și extracurriculare.

Însă, dacă cel mic nu iese din casă până nu a terminat cele 20 de exerciții la matematică sau cele 20 de pagini de citit din romanul său preferat, înseamnă că are înclinații către aceste materii. Deci trebuie să îi dai ceea ce cere. Interesează-te de școli de vară sau de tabere cu astfel de tematici. S-ar putea să ai în casă un mic geniu pregătit pentru a asimila cât mai multe cunoștințe de oriunde se poate.

Mișcare, cât mai multă mișcare

Și dacă pictura, muzica, baletul, matematica nu îl atrag, nu dispera! S-ar putea să îi placă sportul. Dă-i o minge și vezi ce poate face cu ea, s-ar putea să aibă dexteritate, să ți-o mai ceară și să îți spargă toate bibelourile din casă. Nu îi înfrâna acțiunile. Îi poți explica însă că nu este bine să mai joace mingea în casă, ci afară, alături de prieteni, ori la antrenamente specializate.

Important de reținut!

Chiar și în vacanțele cu familia, copilul va avea ceva de învățat. Arată-i cât de frumoasă e România sau compuneți trasee în străi­nătate. Vacanța petrecută alături de părinți este o oază de bucurie pentru copil, cu atât mai mult cu cât îl vei implica și în procesul de stabilire a traseului urmat: ce palate merită vizitate, ce trasee montane sunt sigure, ce vaccinuri sau ce măsuri de precauție trebuie luate înainte de a vizita o țară străină.

Nu știi niciodată ce mare pictor se ascunde în spatele feței inocente a copilului tău, asta până când îi pui în mână prima pensulă. Iar vara, este momentul ideal pentru a-l lăsa să facă exact ce îi place, oricât de mult se poate. Nu înfrâna acțiunile celui mic și nu îi arăta că tu știi mai bine ce îl atrage. Ține-l sub observație și ai să vezi în ce talent trebuie să investești. Cine știe, poate peste ani, va deveni un mare olimpic, un om de știință inventiv, un sportiv ambițios sau un pictor renumit!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *