Blocajul scriitorului – ce putem face pentru a-l depăși?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este ceva absolut firesc ca o persoană să întâmpine un blocaj în cariera sa, mai ales când vine vorba de scriitori. Un astfel de blocaj face dificilă respectarea termenelor-limită și, totodată, afectează performanța. Abilitatea de a gestiona un blocaj de scriere este esențială pentru orice scriitor, indiferent că vorbim despre romancieri, bloggeri sau copywriters.

Există mai multe strategii la care puteți apela pentru a evita astfel de blocaje și pentru a le depăși dacă simțiți că sunteți cuprins într-un blocaj. Vom afla în rândurile următoare ce putem face pentru a depăși un blocaj de scriere, indiferent că suntem scriitori începători, profesioniști sau scriitori experimentați.

Luați o pauză. Când lucrați la un conținut o perioadă îndelungată de timp, este normal să vă simțiți blocat și că nu vă găsiți cuvintele. O pauză vă va ajuta să vă limpeziți mintea. Poate că v-ar prinde bine o plimbare lungă sau poate că doriți să vă detașați de scris ocupându-vă de unele treburi casnice, cum ar fi împăturitul rufelor sau spălatul vaselor. O metodă eficientă este și cea de a suna un prieten pentru o conversație relaxantă. Cu alte cuvinte, măcar o oră nu vă gândiți la scris. Când veți reveni la scris, cu siguranță vă veți simți înviorat și inspirat.

Nu editați atât de frecvent. Foarte des, scriitorii își blochează propria creativitate, deoarece au obiceiul de a edita în timp ce scriu. Editarea este foarte importantă, dar dacă vă opriți din scris pentru a edita fiecare rând sau fiecare propoziție, vă veți pune singuri bețe în roate. Când scrieți, notați orice vă vine în minte, toate gândurile, expresiile și cuvintele și editați de abia când considerați că ați încheiat cu scrisul, cel puțin pentru acea zi. Aveți întotdeauna timp pentru a edita mai târziu, iar Livresq face ca editarea să fie cel mai simplu pas din cadrul unui proiect de scriitură. A lăsa editarea la final este cea mai utilă modalitate de a vă calma propria voce critică care vă împiedica fluxul creativ. Editând la final cu ajutorul unui program intuitiv precum Livresq, veți scrie mai repede și veți fi mai productivi.

Faceți unele modificări în mediul de lucru. Este foarte posibil ca mediul în care scrieți să fie cauza distragerii, a neliniștii, a lipsei de inspirație și a blocajului. Făcând unele mici modificări, sunt șanse foarte mari să vă redobândiți creativitatea. De asemenea, dați la o parte toate sursele de distragere, inclusiv telefonul și televizorul. Dacă pe birou aveți prea multe articole, faceți mai mult loc. Dacă sunt haine pe scaun, depozitați-le în dulap. Uneori, minimalismul poate face adevărate minuni. Lumina naturală este și ea de mare ajutor, la fel și un difuzor de arome. Încercați să vă dați seama care ar fi acele mici modificări care v-ar putea scoate din blocaj.

Meditați. Nu puțini sunt cei care meditează pentru a aduce pace în suflet și pentru a se bucura de o scurtă pauză. Există mai multe tehnici de meditație care necesită doar câteva minute. Respirația conștientă este o modalitate rapidă de relaxare. Sunt și foarte multe aplicații care vă ajută să meditați, dacă bănuiți că asta v-ar putea ajuta.

Într-un final, cariera de scriitor este una care necesită cea mai multă implicare. Uneori, trebuie să ne forțăm în actul de a scrie sau să tragem de noi, indiferent că avem chef sau nu. Poate că v-ar ajuta să vă creați un angajament față de propria persoană cum că veți scrie un anumit număr de cuvinte în fiecare zi. Poate fi o pagină întreagă, 500 de cuvinte sau orice alt număr de cuvinte. Important este să scrieți, nu să creați proza perfectă. Actul de a scrie poate fi incomod pentru scriitorii începători, dar pe măsură ce scrieți, s-ar putea să descoperiți că sunteți dornici să continuați. Simpla implicare într-o activitate vă poate ajuta să depășiți orice rezistență, mai ales atunci când nu vă stabiliți cine știe ce așteptări.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *