Bad Parenting – 7 semnale care îți spun “AȘA NU”

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Rolul de mamă, pe care ți l-ai asumat cu toată responsabilitatea și dragostea pentru cel mic,  poate veni la pachet cu o atitudine mult prea toxică față de copil (mai mult sau mai puțin voluntară), chiar dacă ești în măsură să crezi că felul tău de fi are la bază “cele mai bune intenții”.

Copiii sunt firavi, iar un mediu ostil în care cresc reprezintă solul perfect pentru o maturizare ce se va putea dovedi a fi una problematică. Pentru ca ești dedicată 100% creșterii și grijii pentru cel mic, ai putea scăpa din mână imaginea de ansamblu ce descrie relația voastră, chiar dacă semnalele de “AȘA NU!” au fost mereu acolo.

Dacă ai mai auzit până acum doar fugitiv de “Bad Parenting”, iată și câteva derapaje frecvente ale părinților, ce susțin esența acestui concept. Citește cu atenție lista de mai jos și identifică de una singură cazurile în care trebuie să îți schimbi comportamentul față de copilul tău!

Bad Parenting #1: Nu comunici cu el, ci îi ordoni

Pentru că îl consideri o ființă lipsită de apărare, chiar dacă a ajuns de ceva vreme în anii adolescenței, continui să îi vorbești pe un ton autoritar. Cu alte cuvinte, îi ordoni să respecte o listă întreagă de lucruri impuse, evitând orice tip de dialog.

Or comunicarea este cheia în relația cu adolescenții, construindu-se pe o serie de valori precum: încrederea reciprocă, discreția, înțelegerea și chiar iertarea. Lipsa oricărui tip de confort, vizavi de discuțiile pe care le are cu propria sa mamă, îl vor face să caute un alt confident, în afara căminului vostru.

Bad Parenting #2: Te lași cuprinsă de negativism în preajma sa

Nu te aștepta ca cel mic să îți înțeleaga stările negative pe care le exteriorizezi, stări cauzate  chiar de faptul că te simți uneori copleșită de responsabilități. Copilul nu are nicio vină, oricât de simplu ar fi de proiectat mintal această legătura dintre ființa lui și problemele tale.

Mai mult decât atât, studiile arată că dacă un copil este expus unei bule continue de negativism, va fi mult mai predispus dezvoltării unor tulburări de comportament, în anii adolescenței. De aceea, este important să transformi orice gând negativ într-o formă verbalizată a sa mult mai orientată către un lucru pozitiv.

Bad Parenting #3: Îți compari copilul cu alți colegi “mai buni”

Multe mame recurg la acest gest, poate din frustrare, poate doar pentru a-i ambiționa pe cei mici. Evită să faci și tu aceeași greșeală colosală, pentru că educarea nu înseamnă doar învățarea robotică a unor informații și prezentarea lor, atunci când se cere acest lucru.

Dacă alți colegi au note mai mari decât cele ale copilului tău, găsiți împreună cauza acestor discrepanțe, precum și modalitățile prin care cel mic se poate apropia de premianții clasei, susținut, evident, de părinții săi. În caz contrar, aceste comparații îi vor altera ireversibil încrederea în propria persoană.

Bad Parenting #4: Îi critici fiecare prieten sau coleg apropiat

Va veni o zi în care îi vei cunoaște primul său amic. Este prea bine cunoscut faptul că pe copii îi apropie joaca, nicidecum considerente de tipul: rasă, statut social, viitor etc. Evită să treci prin propriile filtre de adult prietenia dintre ei și comportă-te ca o mamă cu cei mai buni amici ai copilului tău.

Știm că îți dorești tot ce este mai bun pentru copilul tău, însă un prieten reprezintă “ceva” doar “cineva”, nu pentru “altcineva”. Poate că înțelegi sau nu complementaritatea dintre cei doi, însă este de datoria ta sa îți susții copilul, atunci când pătrunde în primul său cerc social.

Bad Parenting #5: Îți jignesti copilul în permanență

Copiii pot asocia injuriile adresate lor cu faptul că au făcut ceva greșit. De altfel, mami și tati nu i-ar jigni atât de des, dacă ei ar fi cuminți, nu-i așa? Ei bine, acesta este gândul ce încolțește (din păcate, acest gând va rămâne pentru tot restul vieții în mintea unui adult), atunci când va auzi că îi adresezi un cuvânt urât.

Ce respect pentru propria persoană poate avea un copil sau un adolescent, atunci când a fost bombardat sistematic, de către ambii părinți, cu insulte venite într-o manieră mult prea gratuită?

Bad Parenting #6: Îi cenzurezi fiecare zvâc de independență

Privind puțin mai departe de grija firească pe care un părinte i-o acordă, un copil ar trebui să se dezvolte cât mai natural posibil. Este ideal ca trecerea sa prin toate etapele existenței să decurgă fără ca mama sau tata să îi taie orice elan către dulcele gust al independenței. Iar din păcate, acest lucru se întâmplă de foarte multe ori, tocmai pentru că părinții s-au grăbit sa proiecteze chiar ei viitorul propriului copil.

Or depășirea aceste căi bine stabilite, pe care copilul trebuie să o urmeze, va fi taxată vehement. Evita această greșeală și fii martorul din umbră al unei dezvoltări umane firești, nu forțate de proiecțiile pe care tu le-ai construit pentru copilul tău. În caz contrar, cel mic va crede că nu este și nu va fi niciodată pregătit să ia decizii proprii, pentru bine și viitorul sau. Cu alte cuvinte, teamă, incertitudine, delăsare!

Bad Parenting #7: Vrei să fii cea mai bună prietenă a sa

Copiii își doresc foarte mult ca mamele să rămână mame, fără ca acestea să forțeze o prietenie mult prea greu de gestionat. Însă pentru mamele cu o atitudine mult prea toxica în acest sens, încercarea de a fi cele mai bune prietene ale fiicelor lor, de a se îmbrăca mereu ca ele, de a ieși mereu cu ele în oraș, le poate oferi (mai devreme sau mai târziu) celor mici senzația că s-au maturizat mult mai repede decât părinții lor. Lipsa unei prezențe materne puternice în viața lor îi va demoraliza pe copii, alegând să găsească o figură vag apropiată ideii de “mamă perfectă” în alt mediu, nu cel al propriei familii.

Dacă vrei să afli despre cele mai bune astfel de sfaturi, de la experți către proaspeții părinți, găsești pe internet o listă completă de carti de parenting. Toate acestea se opun cu vehemență relațiilor toxice mamă-copil, pentru că atmosfera în care cel mic a crescut va avea un puternic ecou pe întreaga perioadă a anilor săi de adult!

Sursa foto: AICI

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *