5 motive pentru a citi cărți religioase

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Consumul de carte în țara noastră și-a pierdut din însemnătatea pe care o avea în deceniile trecute, tendință oarecum de înțeles odată cu trecerea de la cultura cărții la industria digitală. În pofida faptului că mass-media și internetul acaparează tot mai mult din activitățile zilnice, totuși, ultimele statistici relevă un interes constant pentru lectură din partea cititorilor, fie ei ocazionali, frecvenți, fie pasionați.

Între categoriile de cărți care își păstrează o pondere constantă pe piața de carte se află și cartea religioasă, tocmai pentru că oferă cititorului mai multe împliniri în planul dezvoltării personalității și înțelegerii sensului vieții.

Reduce nivelul de stres

Lectura are rolul de a capta întreaga atenție către firul narativ al cărții, astfel, atenția de la problemele presante de rezolvat din viața de zi cu zi și de la gândurile neliniștitoare se va muta în universul liniștit al cărții. Aceasta se petrece cu orice gen de carte, însă prin lecturarea unei cărți religioase vei înțelege mai multe lucruri care țin de ritmul și de prioritățile vieții tale, precum faptul esențial că în toată existența și în toate activitățile tale nu ești deloc singur / singură și că Dumnezeu vrea tot timpul să te ajute și să îți fie alături. Acest fapt conduce spre un confort psihologic care va ușura nu numai gestionarea unor situații presante, ci și formarea unei mentalități mai puternice. De altfel, eliberarea de stres, sau de alte angoase, este adeverită și de cercetările din domeniul neuroștiințelor, care, prin investigațiile asupra scoarței cerebrale, au arătat cum gândurile și sentimentele pozitive ale unui om care crede în Dumnezeu poate induce în procesele neurochimice ale organismului starea de liniște și relaxare.

Îmbogățește vocabularul și dezvoltă capacități cognitive

Nu este nevoie de nici o cercetare științifică pentru a-ți da seama că lectura este una dintre activitățile intelectuale de bază, prin care vocabularul se îmbogățește. Acest fapt este și mai evident în cazul cărților religioase, pentru că nu întâlnești, precum în cazul literaturii beletristice, termeni din aria cuvintelor uzuale, ci din domenii mai puțin folosite în viața de zi cu zi, precum teologie, filosofie, psihologie etc.

Vocabularul este baza pentru dezvoltarea și altor capacități cognitive, precum comunicarea, gândirea, imaginația, creativitatea. Iar lecturarea unei cărți religioase contribuie și la dezvoltarea unor capacități emoționale, precum empatia, deoarece o carte religioasă are un mesaj pe care trebuie să-l descifrezi.

Îmbunătățește capacitatea de concentrare

Lectura implică un efort continuu de atenție asupra firului narativ, fiind astfel un mijloc foarte bun de antrenare a capacității de concentrare și eliberare de multitasking, care cauzează oboseala psihică. Atenția este necesară nu numai în activitățile obișnuite, ci și în ascuțirea simțului de percepere a nevoilor celor de lângă tine.

Oferă o perspectivă diferită asupra lumii

O carte cu tematică religioasă, precum însăși etimologia latină a cuvântului „religie” o arată: „religio, religare – a lega”, are menirea de a facilita, sau de a reface, legătura dintre Divinitate și om. Totodată, cărțile cu o asemenea tematică au capacitatea de a-ți trezi mintea către realitățile spirituale, de a-ți ridica privirea de la orizontul lumii materiale spre verticala lumii spirituale. Astfel, cărțile religioase pot fi ferestre către realități pe care nu le-ai mai experimentat, încă nu le-ai cunoscut, sau pot fi porți care îți vor deschide noi perspective asupra înțelegerii propriei ființe, a semenilor tăi și a lumii în care trăiești.

Oferă informații istorice (stil de viață, obiceiuri etc)

O carte cu tematică religioasă îți va deschide și perspective spre orizonturi mai vaste ale culturii generale, ale lumii în care trăiești. Cunoscând propria credință, dar și istoria celorlalte religii și spiritualități, îți vei putea contura identitatea ta culturală și spirituală și așa vei putea înțelege evoluția istorică, obiceiurile și cultura celorlalte popoare sau persoane cu care vii în contact, stilul și concepțiile lor de viață.

A lectura cărți religioase este mai mult decât simpla lectură informativă sau de loisir, și anume, așa cum afirma marele istoric de Istorie a religiilor – Mircea Eliade -, este „un mijloc de alimentare spirituală continuă”. Întotdeauna, o carte cu tematică religioasă îți va oferi un prețios timp pentru reflecție lăuntrică și contemplare a lumii.

Sursa foto: https://pixabay.com/ro/photos/cartea-biblia-deschise-ochelari-1936547/

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *