3 strategii prin care îți poți ajuta copilul să învețe cu plăcere

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Când vine vorba de învățare și de dezvoltarea abilităților lingvistice, una dintre cele mai mari greșeli pe care o fac atât profesorii, cât și părinții este cea de a limita procesul de învățare doar la sala de clasă. Desigur, sala de clasă va fi sursa principală de educație, însă este necesar ca dezvoltarea intelectuală, socială și academică să se extindă în afara pereților clasei, dacă doriți să îmbunătățiți capacitatea copilului de a învăța.

Următoarele sunt sfaturi și strategii dovedite care vă vor motiva copilul să învețe. Aplicate corespunzător, copilul va descoperi bucuria de a învăța.

  1. Învățatul poate fi distractiv dacă veți profita de beneficiile jocurilor. Procesul de învățare bazat pe jocuri nu este un concept nou, ci s-a dovedit de-a lungul timpului că poate fi foarte avantajos din mai multe motive. Utilizarea jocurilor cum sunt cele de aici ca instrument de educație nu numai că oferă oportunități de învățare și dezvoltare mai aprofundată a abilităților non-cognitive, ci îi motivează pe copii să își dorească să învețe. Când un copil este implicat activ în joc, mintea sa experimentează plăcerea de a învăța un nou sistem. Acest lucru este valabil indiferent dacă jocul este considerat doar de divertisment, cum ar fi jocurile video sau jocuri serioase, cum ar fi un puzzle sau LEGO. Procesul de învățare bazat pe joc este o modalitate foarte bună pentru părinți și profesori de a introduce noi idei, concepte și cunoștințe din diverse arii într-un mod care îi motivează pe copii să învețe.  
  2. Dezvoltați o atmosferă de lectură. Nu puțini sunt cei care susțin că cititul este cheia succesului în viață, iar dacă nu sunteți de această părere, cu siguranță sunteți de acord că măcar o jumătate de oră de lectură îl va ajuta pe copil să învețe mai ușor la toate materiile. În esență, copiii care dezvoltă o dragoste pentru lectură, dezvoltă și dragoste pentru învățat. Pe de altă parte, copiii care au probleme cu cititul, au probleme cu învățarea la toate materiile. Cititul nu numai că îi ajută pe copii să dezvolte un vocabular mult mai bogat, ci le ajută creierul să învețe cum să proceseze conceptele și comunicarea formală. În plus, abilitățile dobândite din lectură se extind cu mult peste performanțele sporite la orele de limba și literatura română. Elevii care obișnuiesc să citească dau dovadă de o abilitate sporită de a învăța la toate materiile, inclusiv subiecte tehnice, cum ar fi matematica și știința. Vă puteți ajuta copilul să își dezvolte abilitățile de citit și dragostea pentru lectură, citindu-i cât mai frecvent, permițându-i să citească cu voce tare și creând un timp de lectură în care toți membrii familiei citesc timp de 20 de minute în fiecare zi. Prin propriul exemplu și prin completarea lecțiilor din clasă cu alte materiale de lectură, precum manuale şcolare diferite, romane, nuvele, poezii, ghicitori, fabule sau chiar reviste adecvate vârstei, veți crea o atmosferă de lectură care îi va demonstra copilului cât de important este să citească.
  3. Permiteți copilului să preia controlul. Când vine vorba de educație, toți copiii experimentează pe propria piele ce anume înseamnă control. Când un copil se simte controlat sau, dimpotrivă, scăpat de sub control, atunci când vine vorba de educația sa, există toate șansele ca el să părăsească inițiativa de a învăța. Este important să îi ghidați pe copii în procesul de învățare, dar este la fel de important să le permiteți să dețină controlul propriei lor experiențe de învățare. Fie că sunt acasă sau în sala de clasă, oferiți copiilor opțiunea de a avea o contribuție directă asupra alegerilor lor de educație. De exemplu, atunci când vă rugați copilul să scrie o compunere, permiteți-i să își aleagă subiectul despre care să scrie. De asemenea, este recomandat să le permiteți copiilor să își aleagă propriile activități extracurriculare. Cu cât un copil deține mai mult control în ceea ce privește mediul de învățare, activitățile și stilul său, cu atât va fi mai implicat și mai motivat să învețe.

În cele din urmă, încurajați-vă copilul să își exprime părerea despre cum se desfășoară educația sa. Creați o atmosferă deschisă, în care copilul se simte confortabil să spună ce anume îi place, care sunt nemulțumirile și care sunt preocupările sale. Atunci când își împărtășește părerea, asigurați-vă că îi validați sentimentele, chiar dacă poate nu sunteți de acord. Când copiii simt că părerea lor nu contează sau că sunt blocați de fiecare dată când încearcă să spună ceva, există șanse mari să se îndepărteze de școală. Copiii se simt liniștiți că pot fi deschiși în ceea ce privește experiența lor educațională fără a fi judecați, descurajați sau ignorați.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *