Cum să transformi organizarea lucrurilor din casă într-un joc distractiv

Uneori pare imposibil să ne menținem casa într-o perfectă ordine, mai ales dacă în familie există și copii mici. Adevărul este că o casă curată și ordonată este mult mai primitoare, prietenoasă și parcă te invită la relaxare. Anii întregi am încercat să mențin casa în ordine, să pun lucrurile la locul lor ori de câte ori le folosesc și să îi îndemn pe membrii familiei să facă același lucru, dar nu întotdeauna am reușit acest lucru. Am început să cred că de fapt suntem o familie dezordonată, care iubește haosul și tocmai de aceea nu reușim să ne păstrăm casa în ordine. Se pare că m-am înșelat și că de fapt secretul unei case curate stă chiar în organizarea casei.

Chiar dacă pare un lucru destul de dificil și plictisitor, organizarea casei poate fi transformată într-un joc distractiv în care să implici toți membri familiei. Iată ce trebuie să faci!

  1. Atribuie fiecărui membru al familiei câte un spațiu din casă!

Stabiliți de la început ce membru al familiei să se ocupe de organizarea lucrurilor dintr-o anumită cameră. Spre exemplu, copiii se pot ocupa de propriile camere (în acest fel nu vor avea motiv mai târziu să spună că nu își găsesc vreo jucărie sau carte pentru școală), tu te poți ocupa de bucătărie și de baie, iar pe soțul tău îl poți trimite în garaj să facă curat printre vechiturile strânse de-a lungul anilor acolo. Mai rămâne dormitorul matrimonial și livingul, pe care le puteți organiza împreună.

  1. Sortați lucrurile!

Urmează partea amuzantă a acestui proiect de organizare a lucrurilor din casă. Aveți nevoie de niște cutii simple de carton. Fiecare membru al familiei va primi câte 2 cutii, una în care va pune lucrurile care nu mai sunt folositoare și care pot fi aruncate și una în care vor fi puse acele lucruri de care nu se poate despărți. Vei observa că cei mici nu vor dori să renunțe la nicio jucărie veche și cutia cu lucruri nefolositoare va fi goală. Așa că, ar fi bine să le explici de la început regulile jocului: orice ce e vechi sau nu a mai fost folosit niciodată în ultimii 2-3 ani, va merge în prima cutie, în acest fel, spațiul rămas liber va putea fi folosit pentru depozitarea unor jucării noi pe care cei mici și le doresc. Ca să faci lucrurile un pic mai competitive, poți stabili o recompensă pentru cel care termină primul.

  1. Organizați cât mai bine lucrurile!

Improvizează cât mai multe spații de depozitare! Spre exemplu, în camera copiilor te poți folosi de o cutie mare de carton pe care cei mici au colorat-o cât mai frumos pentru a depozita jucăriile, în bucătărie poți folosi cutiuțele magnetice de condimente sau să adaugi sertare adiționale la dulapuri pentru a câștiga cât mai mult spațiu. Această etapă este una în care trebuie să îți folosești imaginația pentru a profita de toate spațiile de depozitare din casă.

  1. Bucură-te de rezultat!

După ce toate lucrurile vor fi așezate la locul lor, vă puteți așeza relaxați pe canapea și să vă bucurați de rezultat. Momentul meu de relaxare preferat după organizarea casei este cel în care savurez o felie de pâine proaspăt scoasă din cuptor, unsă cu cremă de brânză pufoasă Almette. Și pentru că toată familia mea iubește această cremă de brânză fină, în cazul nostru, cel care a terminat primul sortarea lucrurilor a avut avantajul de a alege sortimentul de cremă de brânză Almette, iar câștigătorul a fost cel cu roșii și busuioc. Dacă stabilești o anumită recompensă la sfârșitul acestei activități de organizare a lucrurilor din casă, vei vedea că membrii familiei, în special cei mici, se vor implica mult mai mult!

Lasă un Comentariu...

*