Decorarea bradului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Crăciunul este, fără îndoială, una dintre sărbătorile cele mai îndrăgite de copii, explicaţia fiind legată atât de multitudinea de cadouri și surprize ce se pregătesc, precum și de atmosfera minunată presărată cu simboluri și multă culoare.

Decorarea bradului (1).jpg

Picture 1 of 2

Acest moment este mult așteptat de juniori, este pregătit cu emoție și poartă o încărcătură aparte deoarece este o sărbătoare a magiei, a visurilor ce se împlinesc, a generozității și, nu în ultimul rând, a petrecerii unui timp plăcut alaturi de cei dragi. Aceste elemente se asociază Crăciunului pentru toți copiii, trăirile și suprizele acestor zile îi vor însoți pe parcursul devenirii lor, transformându-se în calde amintiri despre copilărie.

Așadar, haideți să petrecem timp de calitate cu cei mai tineri membri ai familiei și să înnobilăm aceste zile cu mult șarm si veselie. Aceștia vor aprecia fiecare secundă petrecută alături de ei, iată, un bun prilej pentru a consolida o relație frumoasă între părinți și copii!

Și pentru că bradul este elementul central al Crăciunului, îl putem folosi ca pretext pentru activitățile pe care urmează să le desfășurăm. Chiar dacă magazinele prezintă o ofertă foarte mare pentru decorațiuni, nimic nu se va compara cu cele ieșite din mâinile micuților noștri. Confecționarea unor astfel de obiecte încurajeză și stimulează creativitatea, ajutându-i să descopere forme și texturi noi, precum și metode de îmbinare a acestora pentru obținerea proiectelor propuse.

Decorațiuni unicat – un plus de valoare pentru Bradul de Crăciun

Fie că folosim materiale textile, hârtie, culori sau pur și simplu resturi și elemente ale altor obiecte nefuncționale, această activitate completează frumos pregătirile pentru marea sărbătoare!

Încercați să stabiliți câteva reguli de la bun început pentru a vă asigura că rezultatul va fi cel dorit și așteptat de amândoi. Este important ca aceste detalii să le trasați împreună, veți afla în acest fel ce preferințe are cel mic și veți putea folosi aceste informații și pe viitor, pe parcursul dezvoltării lui.

Cele mai apreciate globuri pentru brad vor fi cele care poartă amprenta micilor mânuțe, de aceea hrăniți-le creativitatea cu materiale colorate și veți admira în scurt timp un brad minunat. Mingile din plastic pe care le arunca când era bebeluș vor împodobi bradul cu succes dacă vor primi câteva aplicații de confetti strălucitoare. Ca să nu mai vorbim de ghirlande, acestea se pot obține din hârtie creponată sau de ambalaj viu colorată pe care s-a presărat sclipici, în prealabil. De asemenea, un coif de la petrecerea zilei de naștere îmbrăcat în staniol pe care s-au lipit elemente decupate din revistele pe care nu le mai folosim, poate sta mândru în vârful bradului!

Brădut din materiale neconvenționale – creativitate și educație ecologică

Confecționarea unui brad din materiale neconvenționale poate fi o alternativă pentru cel natural, cu atât mai mult dacă le explicăm celor mici procesul prin care brazii ajung la noi în casă, pentru Crăciun. Este un bun prilej pentru a dezvolta coordonata ecologică în educație, dar și pentru a ne juca cu imaginația.

Am dezvolta o adevarată tradiție în familie prin organizarea unui brad diferit în fiecare an. Pe măsură ce copilul crește, se dezvoltă și spiritul ecologic și …creativitatea!

La vârsta de 4 ani, bradul poate fi confecționat pe un suport din carton, în formă de con. Dacă amprentăm de mai multe ori mâinile tuturor membrilor familiei în culoare, prin decupaj, obținem un model ce poate îmbraca original conul-suport. Bradul va fi o reprezentare a familiei și un obiect de suflet ce s-a realizat prin efortul tuturor.

La 6 ani, abordarea se extinde, s-a dezvoltat manualitatea și gândirea spațială și astfel formele pot fi complexe. Un brad spectaculos se obține din cartoane colorate pe care le-am rulat în forma unor cilindri, aceștia fiind suprapuși astfel încît să compunem o piramidă de mari dimensiuni. Cartoanele pot fi suport pentru colaj sau vor fi imprimate cu ștampile originale făcute din cartof, morcov sau măr, îmbibate în tempera.

La 8 ani, copilul poate construi forme complexe și brăduțul capătă o nouă înfățișare. Fie că folosește pahare de unică folosință uzate pe care le-a adunat în tot timpul anului, peturi sau cutii de forme și dimensiuni diferite, rezultatul este cu siguranță spectaculos. Juniorul știe deja să scrie (poate strecura mesaje), să lipească și să asambleze cu ușurință, și, în acest fel, să modeleze materialele neconvenționale pentru a obține forma imaginată.

Felicitări handmade – exprimarea sentimentelor prin culoare

Este de dorit să îi încurajăm pe cei mici să transmită mesajele prin intermediul felicitărilor, indiferent de ocazie. Exprimarea sentimentelor este un exercițiu pe care îl învață de la vârstă mică și este important să nu se piardă, deoarece, în acest fel, conștientizează ceea ce simt și învață să formuleze aceste trăiri pentru a fi expuse celor cărora le sunt adresate.

Dacă un antepreșcolar poate lipi câteva forme decupate de fratele mai mare sau de un adult pe un carton, preșcolarul poate completa această compoziție cu desen, iar școlarul îi adaugă și elementul de text, în concordanță cu ceea ce simte și vrea să exprime.

Așadar, haideți să fim creativi de Crăciun, să profităm de zilele care vor urma pentru a compune un tablou de neuitat în care s-a folosit timp de calitate și multă, multă dragoste!

Alina Tudor - academia de creativitateArticol realizat cu sprijinul:

Alina Tudor,

Manager Programe Academia de Creativitate

www.feelsmart.ro

academiadecreativitate.wordpress.com

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *