Cum să fii productiv atunci când lucrezi de acasă?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Munca de acasă poate părea o modalitate minunată de a câștiga bani, dar și de a ne bucura de o viață superbă. Totuși, munca de acasă se poate lăsa cu consecințe neplăcute pentru cei care nu știu ce anume implică și cum să se adapteze. De exemplu, poate fi foarte ușor să te retragi de la lucru pentru a discuta la telefon cu un prieten, pentru a lua o gustare, pentru a ieși puțin la aer, pentru a rezolva mici treburi casnice și așa mai departe. Cei care credeau că munca de acasă este lipsită de stres și de griji, află acum că poate fi foarte dificilă, mai ales pentru persoanele care sunt ușor de distras.

Pe de altă parte, munca de acasă poate fi plină de satisfacții și puteți fi incredibil de productivi dacă veți urma aceste metode simple, dar eficiente:

Pregătiți-vă pentru programul de lucru. Este un element de bază, dar foarte multe persoane care lucrează de acasă nu au o rutină zilnică, care să le susțină productivitatea la locul de muncă. Prin urmare, este necesar să vă treziți la o oră decentă, să faceți un duș, să vă îmbrăcați confortabil și să nu rămâneți în pijama. Această rutina îi va comunica creierului că ne pregătim pentru servici, iar el se va conforma programului. În caz contrar, dacă vă veți trezi târziu, dacă veți lucra îmbrăcați în pijamale și dacă din pat mergeți pe canapea, vă autosabotați productivitatea, performanțele, dar și viața în general.

Stabiliți un program strict de lucru. Este foarte ușor să vă acordați prea multă libertate atunci când lucrați de acasă, dar la urma urmei, tot va trebui să finalizați acele sarcini. Sigur, este minunat să vă întindeți la telefon cu un prieten, să împăturiți hainele, să udați florile sau să ieșiți la o plimbare în toiul amiezii când toată lumea muncește, dar asta înseamnă că vă autocondamnați la ore suplimentare. Trebuie doar să sesizați care este acea parte a zilei când sunteți cel mai productivi și când există cele mai puține distrageri. Mai ales dacă nu există un program impus de superiori, atunci puteți să vă stabiliți un program care să vă avantajeze. Respectând acest program de lucru, veți reuși să dați dovadă de productivitate, dar și să vă bucurați de o viață minunată după muncă.

Creați un spațiu desemnat. În timp ce viața în fața laptopului pare simplă și atrăgătoare, în realitate nu este foarte prietenoasă din punct de vedere ergonomic. Lucrând din pat sau de pe canapea nu este cel mai bun tratament pentru corp, ba chiar poate face ravagii asupra membrelor superioare și a spatelui. Astfel, devine necesar să amenajați un spațiu de lucru. Nu trebuie să ocupați o întreagă încăpere, ci puteți desemna un colț din camera de zi sau poate dintr-o altă încăpere. Nu este tocmai recomandat să lucrați în dormitor, căci trebuie să există o barieră clară între somn și muncă. Atât timp cât aveți un birou în dormitor, echipamente electronice, laptopuri și mormane de documente, creierul nu va mai ști când este timpul de odihnă și când este timpul de muncă. În schimb, puteți amenaja un spațiu de lucru chiar în fața ferestrelor din camera de zi, mai ales dacă veți opta pentru piese de mobilier în care puteți depozita eficient actele, consumabilele și chiar echipamentele. Pentru a vă bucura de confort și eficiență, trebuie să aveți la îndemână toate echipamentele, dispozitivele și accesoriile de birou, precum toner pentru imprimantă, dosare, tăvi stivuibile și alte accesorii care vă ajută să lucrați organizat.

Având un spațiu de lucru desemnat, creierul va înțelege mai repede că este timpul pentru relaxare atunci când vă retrageți și închideți laptopul. De asemenea, veți păstra totul într-un spațiu centralizat fizic și mental. La urma urmei, nu trebuie să aducem munca cu noi acasă, chiar dacă lucrăm de acasă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *