Cum să amenajăm camera pentru fetițe?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Momentul în care va începe amenajarea camerei pentru copii amenajarea camerei pentru copii este foarte emoționant pentru fiecare părinte.


Momentul în care va începe amenajarea camerei pentru copii amenajarea camerei pentru copii este foarte emoționant pentru fiecare părinte. Probabil că v-ați imaginat de multe ori culorile, tema, stilul, mobilierul și amplasarea acestuia, pe care doriți să îl alegeți pentru camera copilului. Cu toate acestea, când vine momentul să acționați, vă dați seama că această sarcină este probabil ceva mai dificilă și mult mai responsabilă decât vați imaginat de la început. 

Există câteva elemente foarte importante și curioase în ceea ce privește amenajarea unei camere pentru copii și dorim să vă prezentăm acestea pentru a vă ajuta să alegeți tot ce este mai bun pentru copilul vostru. Dar mai întâi, vom analiza câteva întrebări mai generale, care ne vor ghida în propria noastră căutare și va aduce un strop de ordine în minunatul haos al paternității

Primul este …

Prima și cea mai importantă întrebare cu care probabil o să vă confruntați – care este momentul potrivit pentru a pregăti camera pentru copii. În timpul sarcinii? După nașterea copilului? Sau când va împlini câțiva ani? Această întrebare nu are un răspuns „corect” valid și depinde în mare măsură de modul în care vă imaginați creșterea copilului dumneavoastră. Precum și separarea timpurie a copilului în camera sa proprie, care are anumite avantaje și dezavantaje.

Există tot mai mulți adepți ai metodei „parenting attachment” formulată de Dr. William Sears și susținută de teoria atașamentului psihologic al lui John Bowlby. Cei mai mulți dintre acești părinți aleg să doarmă într-o cameră sau chiar într-un pat cu copiii, până când copilul nu va arăta anumite semne că este gata să fie separat în propria sa cameră.

Așa-numitul „Somn împreună“, într-o anumită măsură facilitează considerabil viața familiilor care cresc copii foarte plângători. Organizații globale, cum ar fi Academia de Medicină pentru alăptare (Academy of Breastfeeding Medicine), susținut că partajarea unei camere și a unui pat cu un bebeluș la începutul vieții sale, îl ajută să se alăpteze cu succes și să îmbunătățească dezvoltarea mentală a sugarului. Separarea timpurie a copilului în propria cameră, pe de altă parte, implică o concepție mai rapidă a independenței și stabilește anumite limite între spațiul personal al părinților și spațiul personal al copilului. Unii părinți spun că copilul lor doarme mai confortabil atunci când se află în propria lui cameră.

Psihologii explică acest fenomen prin faptul că atunci când copiii dorm aproape de părinți, simt fără echivoc emoțiile lor și sunt influențați pozitiv direct de părinți. Multe familii recunosc pozitivitatea ideii de separare timpurie a copilului în propriul spațiu. De obicei părinții depun effort odată cu apariția copilului și până acesta va împlini șase luni, camera copilului să fie deja pregătită și mobilată, pentru a o putea folosi imediat ce copilul va fi gata să fie separat în camera sa. Dacă veți decide să separați copilul în camera sa la o vârstă fragedă, vă recomandăm să achiziționați monitorizare audio sau video de calitate înaltă și fiabilă.   

Desigur, aceste două abordări diferite ale necesității unei camere pentru copii implică, de asemenea, anumite specificități în amenajarea acesteia. O cameră pentru un nou-născut ar arăta mult mai diferit de o cameră pentru un copil de patru sau cinci ani. Când vom lua în considerare și diferențele dintre amenajarea unei camere pentru un unui băiat sau pentru o fată, vom fi cu un pas mai aproape de a răspunde la întrebarea de ce avem nevoie cu adevărat. 

Care sunt diferențele dintre mobilierul pentru băieți și cel pentru fete?

Unii vor spune că singura diferență între amenajarea unei camere pentru copii este în teme și culori. Cu toate acestea, doar un părinte știe că această „singură” diferență este, de fapt, uriașă, chiar titatică. Aceasta implică diferite serii de mobilier, diferite concepte și diferite moduri de a crea o atmosferă confortabilă în camera bebelușului.

În acest articol, vom discuta mai detaliat camera pentru fetițe și care sunt componente acesteia. Vom analiza cu atenție diferențele de mobilier necesare pentru camera pentru nou-născuți, precum și pentru fetele mai mari și vom recomanda soluții generale specifice, împreună cu accesoriile decorative potrivite.

Camera pentru bebeluși fetițe – nou născute

Dacă doriți să oferiți fetiței nou-născute o cameră separată de la naștere sau la câteva luni de la naștere, atunci veți fi tentat să începeți să proiectați camera într-un stil anume, culori, pătuțul și alte detalii extrem de dulci și drăguțe. Desigur, vom ajunge și la acest moment, dar fără a vă lipsi de această magie, am dori să vă recomandăm câteva idei mai corecte și practice.

Vă sfătuim mai întâi să oferiți mai multă atenție câtorva soluții importante, cum ar fi pardoseala și încălzirea camerei, deoarece acestea vor juca un rol esențial, de lungă durata în sănătatea și confortul fetiței dumneavoastră nou-născute. Iată câteva recomandări de bază pentru aceste soluții pe care ar fi bine să le luați în considerare.

Pardoseală

Cel mai probabil, camera pe care ați conceput-o pentru un bebeluș are deja un tip de pardoseală pe care ar trebui să o luați în considerare în loc să o înlocuiți. În orice caz, avem vești bune pentru dvs. Dacă aveți parchet sau alte pardoseli din lemn, acest lucru implică automat mai multă căldură și confort în camera copilului. Dacă aveți gresie sau altă acoperire de faianță – grozav! Aceasta înseamnă că nu veți tremura tot timpul când lichidele de diferită origine, tip și consistență vor fi  vărsate pe podeaua dvs., care însoțesc inevitabil îngrijirea unui bebeluș și a unui copil mic.

Cu toate acestea, în ambele cazuri este indicat să nu lăsați podeaua goală, pentru că veți fi surprinși să aflați cât timp petrec bebelușii și copiii mici … pe podea. După ce au trecut o lună, două sau trei luni (după cum aveți noroc), în care activitățile copilului se epuizează cu somnul, mâncarea și plimbarea, camera lui va deveni un câmp de aventură. Și în cameră, desigur, marea parte a timpului va fi petrecută pe podea.

Una dintre primele activități preferate ale unui copil mic, de exemplu, este petrecerea timpului în gimnastică activă gimnastică activă. Oricât ar fi de incredibil, bebelușii încep să se miște și să se întoarcă în momentul cel mai neașteptat, așa că în niciun caz nu este indicat să așezați gimnastica activă pe suprafețe înalte. Cel mai bun loc pentru ea este pe podea și acesta este unul dintre motivele pentru care aveți nevoie de un covor potrivit încă de la cea mai fragedă vârstă a fetiței dumneavoastră.

Pentru a face acest lucru, puteți alege dintre două opțiuni principale. O variant atrăgătoare sunt  puzzle-urile de podea fabricate din spumă poliuretanică pe care le puteți folosi pentru a asambla un covor în diferite forme și dimensiuni.

Cu toate acestea, atunci când este vorba de un copil nou-născut, este o idee bună să rămânem la produsele fabricate conform standardelor europene de siguranță, pentru a nu risca siguranța copilului, să nu fie expus la coloranți dăunători, alergeni și alte materiale necorespunzătoare. Un model perfect pentru copiii mici sunt puzzle-urile mărcii Baby Ono. Unul dintre avantajele lor principale este curățarea ușoară, care se poate face chiar și cu ajutorul unor șervețele unede, potrivite vârstei copilului.

A doua opțiune este covorul clasic pentru camera de copii. Majoritatea părinților sunt îngrijorați în legătură cu această opțiune și anume dificultatea curățării după „aventurile” bebelușului. Din fericire, pe piață sunt disponibile o serie de produse de curățare eficiente și inoffensive potrivite  pentru copii, cum ar fi пdetergenți cu probiotice de curățat coavoare precum și produse de curățat tapițeria, inoffensive pentru oamenii care suferă de astm și alergii.

Încălzire

Încălzirea camerei pentru fetița Dvs. nou-născută este una dintre problemele importante pe care trebuie să le rezolvați. Dacă folosiți termoficarea sau aveți o altă metodă de încălzire a casei, atunci această problemă este în general rezolvată. Singurul lucru pe care trebuie să-l faceți în conformitate cu temperatura din casa dvs. și din camera copilului este să poziționați pătuțul – lângă calorifer sau în apropierea acestuia.

Dacă decideți să folosiți un aparat de aer condiționat, trebuie să aranjați pătuțul astfel încât aerul cald (sau rece) să nu sufle direct în pătuț. În acest caz, vă recomandăm să luați în considerare achiziționarea unui umidificator de aer, deoarece încălzirea cu aer condiționat va usca în general aerul din cameră. Acest lucru poate provoca iritații la nivelul gâtului sau a membranei mucoase a nasului copilului și poate provoca dureri sau tuse uscată. Există multe produse potrivite pe piață, cum ar fi purificatoarele combinate și umidificatoarele mărcii Philips, care îmbunătățesc în general calitatea aerului din cameră și asigură confortul copilului nou-născut.

Stilul mobilierului

După ce ați planificat cu succes elementele susmenționate a camerei, vine partea cea mai dulce. La această etapă vă puteți dezlănțui imaginația, să căutați idei de mobilier pe internet, să descărcați poze în urma cărora o să vă apară mii de întrebări. .

Piața ne oferă o varietate colosală de oferte în ceea ce privește stilul de amenajare a camerei pentru copii în special pentru fetițe. Indiferent dacă adorați culoarea roz clasică sau preferați un design mai curat și mai neutru depinde în mare măsură de gustul, ideile și visele tale.

Cu toate acestea, este o idee bună să rețineți că un mediu mai simplu, mai relaxat este cel mai potrivit pentru un nou-născut, care oferă în primul rând confort. Este plăcut să predomine culori pastelate și neutre în camera bebelușului, cu detalii colorate pe fundal în loc să fie colorată în culori  saturate. În acest fel, bebelușul va învăța să-și concentreze vederea și atenția asupra detaliilor colorate și nu va locui într-o abundență permanentă de culori și forme de neînțeles care îl vor confunda și îl vor excita inutil la această vârstă fragedă. Puteți lua decizii mai îndrăznețe ce privește alegerea culorilor aprinse și personaje din desene animate pentru o perioada în care copilul dvs. le va percepe și le va înțelege.

De exemplu compania italiană Baby expert oferă, soluții simple, dar elegante pentru o cameră completă pentru bebeluși fetițe, fabricate din materiale de înaltă calitate și rezistente. Această marcă de mobilă, precum și celelalte modele și mărci de mobilă pentru bebeluși, care garantează  calitatea și siguranța, sunt vopsite cu vopsele inofensive și hipoalergene și sunt certificate în conformitate cu standardele de sănătate și siguranță a bebelușilor și a copiilor mici. Pentru unii, acest lucru poate părea un detaliu minor, dar afectează în mod direct sănătatea copilului dumneavoastră, mai ales dacă este separat în propria cameră și nu aveți acces imediat la acesta în timpul somnului.

Pătuț

Vorbind despre somnul bebelușului, ajungem în mod natural la subiectul alegerii unui pătuț pentru camera fetiței dumneavoastră. Iată două opțiuni de bază pe care le puteți alege în funcție de spațiul din cameră, gustul și preferințele dumneavoastră.

Prima opțiune este un pătuț clasic din lemn pătuț clasic, din lemn. Este cea mai preferată opțiune pentru un pătuț pentru copii, deoarece este atât sigur și securizat, cât și mobil și practic. Există câteva detalii importante care trebuie luate în considerare atunci când alegeți un pătuț pentru copii. Prima este prezența roților pentru a face patul mobil.

Deplasarea patului poate fi necesară în diferite situații și momente, inclusiv atunci când mama este singură cu copilul acasă, iar în astfel de cazuri roțile sunt un avantaj uriaș. Al doilea detaliu important este capacitatea de poziționare a saltelei la înălțimi diferite. La început, veți folosi doar partea de sus, dar când copilul va începe să se ridice în picioare, va deveni periculos și imposibil. Nu în ultimul rând, este important ca patul să fie din lemn masiv și să ofere securitatea și siguranța necesare. Echipa kidso.ro a selectat modele de mărci precum Stor și Baby expert, care îndeplinesc toate cerințele necesare pentru o siguranță și confort optim.

Cea de-a doua opțiune de pătuț pentru copii este mult mai vastă și mai folosită, este vorba de pătuțuri transformabile. Poate fi folosit de bebelușii nou-născuți până la vârsta de adolescent, deoarece lamelele pot fi îndepărtate. În plus, acest tip de pat conține de obicei mai multe sertare, dulapuri sau rafturi care, după cum știe orice părinte, nu sunt niciodată de prisos.

Dulap și rafturi

Odată ce veți deveni părinți veți realiza că spațiul pentru depozitarea hăinuțelor pentru copil, pături, scutece, jucării, accesorii și multe altele nu este niciodată suficient. De aceea, trebuie să fim foarte responsabili în alegerea unei garderobe, care să fie nu numai frumoaseă dar și practică.

Cumpărarea unui dulap cu trei uși sau cu patru uși pentru camera bebelușului poate părea un pas nechibzuit pentru dvs. la început, dar vă asigurăm, în timp vă veți întreba de ce nu se fabrică garderobe cu opt uși. Deci, atunci când planificați camera bebelușului dvs., asigurați-vă că luați în considerare faptul că garderoba va ocupa mult spațiu, dar, în același timp, va ajuta la optimizarea organizării generale a spațiului și vă va economisi o mulțime de cutii suplimentare, comode, sertare și genți cu jucării în spatele ușii.

Alte articole de mobilă pentru copii

Mobilierul suplimentar de care va avea nevoie nou-născutul dvs. și pe care îl va folosi zilnic sunt accesoriile pentru îmbăire și înfășat  – cădiță cu sau fără suport, comodă sau saltea detașabilă pentru înfășat. Perioada în care copilul le va folosi este destul de îndelungată, încercați să creați confort maxim (în special pentru dumneavoastră) prin alegerea unor opțiuni confortabile și practice. (Este important, de exemplu, ca salteaua pentru înfășat să fie poziționată la o înălțime care să vă permită să nu vă aplecați de fiecare dată când trebuie să înfășați sau să schimbați fetița, deoarece în curând veți începe să aveți dureri de spate, iar această poziție este în general inconfortabilă.)

Perdele și elemente decorative

După ce ați rezolvat problemele cu podeaua și încălzirea, ați ales mobilierul mare, cum ar fi un pat, un dulap și rafturi, o cadă și o saltea de înfășat, a venit momentul pentru detaliile de finisare care vor aduce un aspect frumos și confortabil pentru camera copilului.

O modalitate minunată de a face o cameră mai caldă și mai confortabilă este să alegeți perdele potrivite. Desigur, veți face alegerea în conformitate cu stilul camerei, dar este important să rețineți că lumina zilei și soarele sunt foarte importante pentru copilul dumneavoastră.

Schimbarea naturală a luminii de zi și a luminii de noapte este deosebit de importantă pentru dezvoltarea fizică și mentală în copilărie. Studiile arată că mulți bebeluși și copii au probleme cu somnul noaptea, tocmai pentru că nu primesc cantitatea necesară de lumină în timpul zilei, dar în schimb primesc prea multă lumină artificială seara.

Deci – cel mai bine este să alegeți perdele subțiri, practic transparente, care nu afectează fluxul de lumină în cameră. Știm că păstrarea unei camere „întunecate” pentru a ajuta copilul să doarmă este o idee ispititoare, dar vă sfătuim cu tărie să uitați de ea. Același lucru se aplică cu forță deplină pentru jaluzelele dense sau orice alte obstacole pentru pătrunderea luminei de zi.

După ce veți alege perdelele, puteți trece la alegerea accesoriilor pentru decorarea camerei fetiței dumneavoastră. Puteți alege un carusel pentru pat colorat și atractiv, care va introduce copilul în lumea culorilor și a sunetelor. Alegeți o lampă de veghe frumoasă pentru a aduce o lumină moale și caldă, așezați un baldachin peste patul micuței prințese. (Este important ca baldachinul să fie poziționat suficient de sus și pentru a evita pericolul ca bebelușul să se încerce în el). În final puteți așeza lenjeria de pat potrivită în care veți culca bebelușul și vă veți bucura de rezultat.

Cameră pentru o fetiță mai mare 

Dacă sunteți pe cale să amenajați o cameră separată pentru o fetiță mai mare, să zicem care este în clasa a doua sau a treia, o mare parte a recomandărilor de mai sus rămâne în vigoare. Pardoseala, încălzirea, dulapul mare, patul corespunzător și mobilierul sigur – toate acestea sunt valabile în general, indiferent de vârsta copilului.

În camera pentru o fetiță mai mare aveți o varietate mai mare în alegerea culorilor, acum vă puteți permite mai un design mai extravagant pentru mobilier și accesorii. De exemplu, puteți alege un dulap cu personajele preferate din desene animate ale copilului dumneavoastră, să-i oferiți o masă mică cu un scaun sau un birou pentru a picta sau crea. La această vârstă, copilul își poate împărtăși acum interesele și preferințele, astfel încât sarcina dumneavoastră va fi mult mai ușoară, mai colorată și mai distractivă.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *