5 paşi simpli pentru o viaţă fără plastic şi pentru o natură mai sănătoasă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

În ultimii ani, consumul de plastic a atins cote severe, iar sănătatea mediului în care trăim este din ce în ce mai şubredă. Prin urmare, la nivel global, tot mai mulţi oameni încep să adopte un stil de viaţă bazat pe mai puţin material plastic.

Considerat de unii un curent trecător, acest stil de viaţă de fapt capătă tot mai multă popularitate, iar mulţi producători se adaptează la cerinţele consumatorilor. Am putea compara viaţa fără plastic – “plastic-free life” – cu acea zi din săptămână în care nu mâncăm carne – “meatless day”. La început, ziua fără carne părea să fie tot un curent trecător, până când tot mai mulţi oameni au început să integreze în regimul lor alimentar mai multe fructe şi legume. Astăzi, majoritatea restaurantelor oferă preparate vegetariene, vegane sau raw, iar din magazine putem cumpăra pizza vegetală, şniţele sau chifteluţe vegetale.

În aceeaşi direcţie se îndreaptă şi acest stil de viaţă bazat pe mai puţin plastic. Deja, putem achiziţiona pungi biodegradabile, detergenţi şi produse de igienă personală ambalate în recipiente vegetale şi alimente ambalate în moduri mult mai ecologice.

Dacă doriţi să faceţi trecerea la un stil de viaţă fără plastic, iată câţiva paşi simpli pe care îi puteţi efectua.

  1. Folosiți pungi biodegradabile sau reutilizabile ori de câte ori mergeți la cumpărături. De mare ajutor v-ar fi să aveţi la dumneavoastră 3-4 pungi biodegradabile sau 2 pungi mai mari din material textil. Astfel, nu veţi mai fi nevoiţi să cumpăraţi sacoşe din plastic şi veţi reduce deşeurile. Pe cât de important este să reducem consumul de plastic, pe atât de important este să şi reutilizăm ceea ce deja avem, indiferent că e vorba de o simplă pungă biodegradabilă sau de o geantă de cumpărături din bumbac.
  2. Identificați produsele pe care le cumpărați care sunt ambalate în recipiente din plastic. Faceți o listă a produselor achiziționate care conțin plastic. Acesta este primul pas spre găsirea alternativelor fără plastic. Apoi, alegeți trei produse care sunt cel mai ușor de înlocuit. De exemplu, dacă obişnuiaţi să cumpăraţi iaurt în recipient din plastic, puteţi opta pentru iaurt şi alte produse lactate ambalate în recipiente din sticlă. Optaţi apoi pentru produse ambalate în pungi biodegradabile, indiferent că e vorba de făină, sare sau detergent de vase.
  3. Începeți să utilizați o ceașcă de cafea reutilizabilă şi un termos reutilizabil. În loc să utilizați cești de cafea de unică folosință de la aparatul de cafea sau de la magazin, începeți să utilizați de fiecare dată o cană de cafea reutilizabilă. Pentru a face economii, aţi putea începe să vă pregătiţi cafeaua acasă. La fel de bine, puteţi utiliza o sticlă de băut reutilizabilă, de preferință din oțel inoxidabil sau sticlă, în loc de plastic.
  4. Faceţi cumpărături din piaţă. Sunt mai multe avantaje de a vă face cumpărăturile din piaţă. Varietatea produselor poate fi şi mai mare decât în magazine, produsele sunt şi mai proaspete, iar preţurile mai mici. În plus, aici puteţi folosi recipientele pe care le doriţi. Prin urmare, puteţi veni de acasă pregătiţi cu pungi din material textil şi puteţi cumpăra toate produsele lactate de care aveţi nevoie. Smântâna şi brânza pot fi ambalate în pungi mici, biodegradabile, nicidecum nu vin în caserole din plastic. De asemenea, legumele şi fructele nu sunt însoţite de tăvi din plastic. Şi ciupercile sunt cântărite pe loc şi nu vin în caserole din plastic. Iată câte deşeuri plastice eliminaţi cu o plimbare prin piaţă.
  5. În cele din urmă, folosiţi detergenţi şi produse de igienă personală formulate cu ingrediente cât mai naturale. De cele mai multe ori, detergenţii ecologici pentru curăţarea casei şi spălarea rufelor sunt ambalaţi în recipiente vegetale sau din hârtie reciclata. De asemenea, şampoanele şi gelurile de duş organice vin în recipiente biodegradabile.  Un săpun natural poate înlocui cu succes săpunul lichid ambalat în recipient din plastic.

Ori de câte ori vi se pare dificil să optaţi pentru produse cât mai naturale, amintiţi-vă că fiecare alegere mai sănătoasă duce la o planetă mai curată, care poare continua să susţină viaţa.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *