5 lucruri pe care trebuie să le știi despre centralele termice în condensație

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Centralele termice în condensație sunt cele mai inovative echipamente termice pentru încălzirea locuinței și pentru prepararea apei calde menajere. Acestea funcționează pe gaze naturale, însă, spre deosebire de centralele clasice sunt mult mai eficiente deoarece se folosesc de tehnologia condensației pentru creșterea randamentului cu până la 109%, în condiții optime de montare.

Dacă îți dorești să cumperi o centrală termică în condensație, iată 5 lucruri pe care trebuie să le cunoști:

  1. Cum funcționează?

O centrală termică în condensație, despre care poți afla mai multe aici, funcționează având la bază principiul condensației. Acestea prezintă încă o etapă de lucru. Pe de o parte, căldura de la ele provine de la arderea combustibilului, iar pe de altă parte, centralele în condensație se folosesc de surplusul de energie determinat de vapori. Aceștia, în loc să fie eliminați sunt folosiți, prin condensare, căldura urmând să fie introdusă în circuitul de încălzire. Pentru a avea o eficiență maximă, este nevoie ca locuința să fie corect izolată și astfel să nu existe aproape deloc scurgeri de căldură.

  1. Randamentul centralei în condensație

Randamentul centralei în condensație este cât se poate de bun. Atunci când este montată corect poate ajunge și la 108-109%, fiind mult mai eficientă decât orice altă centrală termică. Centralele clasice au un randament de 92-94%, iar cele în condensație, se bazează pe principiul condensației și recuperează căldura din condens.

  1. Defecțiunile centralei termice în condensație

Acestea sunt echipamente termice, așa că, la fel ca orice alt produs se pot și defecta. De aceea, pentru a preîntâmpina astfel de episoade, ar fi bine ca anual să beneficiezi de un service specializat. În plus, este bine de cunoscut că verificările unei astfel de centrale se vor face de o echipă specializată și autorizată. Dacă constați o scădere a presiunii în centrală, despre care poți citi mai multe aici, ar fi bine să verifici display-ul digital și mai apoi să ceri sprijinul unei echipe specializate. Cu toate acestea, scăderea presiunii în centrală nu indică întotdeauna o defecțiune, creșterea acesteia putându-se realiza din setări.

  1. Prețul centralei termice

Toate beneficiile de mai sus sunt observate și în costul centralei termice în condensație, care este ușor mai crescut, comparativ cu centralele clasice. Cu toate acestea, un preț mai mare se va amortiza destul de rapid, mai ales dacă ții cont de randamentul energetic, dar și de durata mare de viață a centralei, de circa 10 ani.

  1. Dezavantajele centralelor termice în condensație

Spre deosebire de locuințele mari, acolo unde acest tip de centrală termică este eficientă, în cazul spațiilor mici, a garsonierelor sau apartamentelor mici, aceasta nu este foarte eficientă. Apa are nevoie de un spațiu mai mare pentru a se răci și astfel dacă temperatura apei nu este foarte scăzută nu este posibil să se producă ușor nici condensul. Astfel, sistemul de încălzire este dezavantajat din acest punct de vedere. Și tot la capitolul dezavantaje este și lichidul ce se scurge, fiind acid. Ar trebui ca scurgerea să se conecteze la canalizare și nu într-un recipient.

Centralele termice în condensație sunt cele mai bune soluții de încălzire, fiind ecologice, având o cantitate redusă de dioxid de carbon emisă.

 

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *