3 soluții ca să ai un consum mic de energie în timpul sezonului rece

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Acasă petrecem mai mult de jumătate din timpul unei zile. De aceea, lucrurile pe care ni le dorim sunt relativ aceleași pentru oricine – confort, o amenajare creativă, o casă răcoroasă vară și una cât mai călduroasă iarna.

Venirea sezonului rece creează uneori un mare disconfort pentru cei responsabili cu plățile facturilor de utilități, mai ales pentru consumul ridicat. Nu puține sunt soluțiile pe care le au în vedere cei ce locuiesc la casă pentru a diminua consumul de energie din timpul iernii și astfel facturile plătite să fie mai mici. Acest lucru ar putea să pară un ideal destul de greu de atins, însă nu imposibil.

Iată mai jos 3 soluții pentru a avea un consum mic de energie în timpul sezonului rece:

1. Alege cea mai bună centrală termică! Fie că alegi o centrală termică precum este aceasta, fie alta, trebuie să fii atent la consumul de energie și mai ales la performanța acesteia. De exemplu, centralele termice ariston în condensație oferă un consum redus de energie, dar și o garanție foarte mare. Aceasta beneficiază de un schimbător de energie XtraTech, aducând o eficiență de până la 94%. De asemenea, se încadrează în clasa de energie A+. Toate centralele termice pe gaz în condensație beneficiază de mai multe variante de putere, fiind potrivite în funcție de spațiul locuinței.

Deși centrala termică pe gaz în condensație este cea mai bună soluție, pentru un consum mic în timpul iernii și o factură redusă ai putea alege drept soluție de încălzire centrala termică pe lemne sau pe peleți, însă de această dată ai nevoie de spațiu de depozitare, coș de fum, dar și de spațiu pentru așezarea cazanului.

2. Izolația locuinței – un alt secret pentru un consum mic de energie

Acesta este un lucru destul de greu de atins, mai ales că atunci când te muți într-o locuință nouă ești tentat să grăbești destul de mult lucrurile și astfel să nu iei prea în serios toate detaliile de izolare ale casei ce au rolul de a păstra căldura în interior în timpul sezonului rece. Și uite așa, prețurile facturilor la energie devin destul de mari.

Ar fi bine să acorzi cât mai multă atenție la izolația pereților exteriori. Alege să izolezi cu polistiren expandat pentru exterior, fiind o soluție mai ieftină, așa că este la îndemână. Dacă dispui de un buget mai mare, ai putea alege vata minerală bazaltică, o soluție mult mai potrivită pentru izolația casei tale. Pentru izolația acoperișului și mansardei se va folosi vata minerală bazaltică, iar pentru izolația fundației și a pardoselii polistiren extrudat.

3. Verifică atent tâmplăria casei

Iată un alt mijloc care îți „fură” căldura din locuință. Dacă nu ai încă ferestre termopan ar fi bine să faci această investiție. De obicei, ferestrele care nu se închid perfect lasă ca frigul de afară să pătrundă în interiorul casei. Și ca o completare la izolație ar fi realizarea unor rulouri exterioare de aluminiu, ce conțin spuma poliuretanică, eficiente pentru menținerea căldurii la înterior.

Iar atunci când locuința este doar în etapa de construcție, cel mult finisare, ar fi bine ca la achiziționarea unei tâmplării termopan să fie low-e sau low emisivity, ceea ce înseamnă o pierdere scăzută de căldură prin radiație. Acest tip de geamuri vor avea integrate pe una dintre foile de sticlă un strat de argint, ce are în vedere eficientizarea energetică a locuinței. Ca să verificați dacă geamul este de tip low-e aprindeți o brichetă în dreptul său și veți observa 4 lumini în geam. Obligatoriu este ca una să fie diferită, de obicei de culoare violet.

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *