5 lucruri pe care nu le stiai despre pisici

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Pisicile sunt animale foarte simpatice și drăgălașe, dar și misterioase în același timp, motiv pentru care în anumite culturi ele sunt considerate animale sacre. Chiar dacă ai de multă vreme una sau mai multe pisici, este posibil să fie anumite lucruri pe care să nu le cunoști despre ele. Iată 5 curiozități pe care probabil nu le știai despre pisici.

https://unsplash.com/photos/FbhNdD1ow2g

Nu tolerează laptele

Deși este o preconcepție foarte răspândită că pisicile adoră laptele sau smântâna, de fapt acestea le pot provoca foarte mult rău. Ele nu au enzimele necesare pentru a procesa lactoza, astfel că laptele le poate provoca mari tulburări digestive și trebuie evitat în alimentație. Doar puii în primele săptămâni pot primi lapte, dar și în acest caz este de preferat laptele matern sau, în lipsa acestuia, un înlocuitor de lapte matern pe care îl poți achiziționa din magazinele cu hrană pentru pisici. Când devine adult, alege mai bine o mâncare umedă pentru pisici care să îi ofere aportul nutrițional de care are nevoie pentru a duce o viață lungă și sănătoasă.

Pisicile transpiră

La fel ca oamenii, și pisicile transpiră atunci când temperaturile sunt ridicate. Doar că, având blană pe tot corpul, majoritatea glandelelor lor sudoripare se află pe lăbuțe. De aceea uneori, în zilele de vară care sunt mult prea călduroase până și pentru pisici, poți vedea urme umede de lăbuțe pe jos.

Dorm foarte mult

Pisicile sunt printre cele mai leneșe animale, lucru pe care probabil îl știi dacă locuiești în casă cu una. Ele dorm în jur de 16-18 ore în fiecare zi, ceea ce înseamnă cam 70% din viața lor. Acest lucru se datorează genelor lor. Fiind prădători la origine, pisicile aveau nevoie de foarte multă odihnă pentru a putea vâna prada. Deși vânatul nu se mai află printre activitățile pisicilor de apartament, somnul le-a rămas ca moștenire, motiv pentru care e important pentru ele să aibă un culcuș călduros și confortabil.

Nu poftesc la dulciuri

Spre deosebire de oameni și majoritatea animalelor, toate pisicile, nu doar cele domestice, nu au genetic receptorii de gust pentru dulce. De aceea, nu vei vedea pisica poftind și cerând-ți să îi dai și ei atunci când mănânci ceva dulce, spre deosebire de multe alte alimente pentru care va încerca să te șantajeze emoțional. În schimb, un efect asemănător cu cel pe care ciocolata îl are asupra oamenilor, pentru pisici îl are iarba-mâței, care le dă o stare de ușoară euforie pentru că stimulează anumiți receptori specifici felinelor.

Sunt foarte inteligente

Deși majoritatea oamenilor consideră câinele cel mai inteligent animal de companie, în special pentru că are capacitatea să învețe foarte multe comenzi, și creierul pisicii este foarte complex, iar în unele aspecte este chiar asemănător cu cel uman. Au o memorie de scurtă durată foarte bună, ce durează cam 10 minute. De asemenea, ele pot vedea noaptea de 5 ori mai bine ca oamenii, iar auzul le este mai ascuțit de 3 ori față de cel al nostru.

Pisicile sunt, pe lângă companioni foarte buni și destul de ușor de întreținut, animale foarte interesante și complexe. Chiar dacă locuiești cu o pisică de foarte multă vreme, ea tot te poate impresiona mereu cu lucrurile pe care le pot face.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *