4 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimulentul de inserție

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu toți părinții pot să stea acasă alături de cel mic cât de mult și-ar dori. Din motive obiective, unii părinți sunt nevoiți să revină la locul de muncă mai repede. Aceștia sunt sprijiniți de către stat cu un venit în plus, denumit stimulent de inserție. Iată cele mai importante lucruri pe care trebuie să le știi atunci când urmează să primești stimulentul de inserție:

  1. În momentul în care un părinte optează să se întoarcă la locul de muncă înainte de finalizarea concediului post-natal, acesta primește din partea statului un stimulent de inserție, adică o sumă lunară pe lângă salariu. Este foarte important ca părintele care primește acest stimulent, indiferent că vorbim despre mamă sau despre tată, să cunoască legislația în domeniu. Prin legile în vigoare, despre care poți afla mai multe detalii aici, părinții află cele mai importante lucruri despre stimulentul de inserție. De exemplu, faptul că au dreptul la acest ajutor până când copilul împlinește vârsta de doi ani sau trei ani – în cazul copiilor cu handicap. Tot în legislație este specificat faptul că angajatorul nu are dreptul de a concedia angajatul care beneficiază de stimulentul de inserție pe toată durata în care acesta primește acea sumă lunară.
  2. Bineînțeles, ești curios câți bani poți primi dacă ai decis să te reîntorci la muncă. Pe lângă salariul pe care îl primești, poți primi o sumă care e stabilită prin lege. Până în 2017, această sumă se calcula în funcție de salariul minim, însă acest lucru s-a schimbat prin adoptarea Ordonanței de Urgență 55/2017 pentru modificarea și completarea Ordonanței de urgență a Guvernului, nr. 111/2010. În prezent, valoarea stimulentului de inserție se calculează în funcție de valoarea indicelui de referință, care este de 500 de lei. Astfel, un părinte care se întoarce la locul de muncă mai repede încasează lunar cel puțin 1250 lei. S-a stabilit și un prag maxim al valorii stimulentului de inserție. Indiferent că vorbim despre mamă sau tată, părintele nu are dreptul la o indemnizație mai mare de 8.500 lei. Mai multe detalii despre aceste reglementări poți afla aici.
  3. Este foarte important ca, în momentul în care decizi să îți reiei activitatea la locul de muncă, să faci toate demersurile pentru a obține stimulentul de inserție. Astfel, trebuie ca, pe lângă cererea de acordare a stimulentului de inserție, să depui la primăria de care aparții un dosar cu următoarele documente: actele de identitate ale ambilor părinți – copie și original; certificatul de căsătorie (dacă este cazul) – copie și original; certificatul de naștere al copilului pentru care se cere stimulent – copie și original; certificatele de naștere ale celorlalți copii aflați în întreținere – copii și original; actele care dovedesc calitatea solicitantului și relația pe care acesta o are cu copilul (în cazul copiilor adoptați sau în plasament); dovada reluării activității, dovada eliberată de angajator sau de organele competente privind veniturile realizate.
  4. Primirea stimulentului de inserție se face până când copilul împlinește vârsta stabilită prin lege, însă această perioadă poate fi prelungită în anumite condiții. Prelungirea stimulentului de inserție poate fi făcută până la împlinirea vârstei de trei ani, respectiv patru ani în cazul copilului cu handicap, însă numai dacă părintele înregistrează venituri impozabile cu cel puţin 60 de zile înainte de împlinirea de către copil a vârstei de doi ani, respectiv trei ani.

Foarte important în momentul în care iei decizia de a reveni la locul de muncă este să te informezi cu privire la drepturile pe care le ai. Întârzierea unor proceduri pot duce la pierderea stimulentului de inserție, astfel că puțin studiu înainte este cât se poate de recomandat.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *