3 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare mai înainte de a aplica pentru indemnizația de creștere a copilului

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indemnizația de creștere a copilului se acordă părintelui care decide să rămână acasă să crească copilul până la vârsta de doi anișori sau chiar mai puțin. Aceasta reprezintă o sumă de bani calculată ca fiind în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni consecutiv din ultimii 2 ani anteriori nașterii copilului. Cu toate acestea, nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe țară garantat. Începând cu 1 ianuarie 2018, aceasta nu poate fi mai mică de 1.250 lei și nici mai mare de 8500 lei.

indemnizatieIată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le iei în considerare mai înainte de a aplica pentru indemnizația de creștere a copilului:

1. Cine beneficiază de această indemnizație creștere copil?

Iată un aspect cât se poate de important. Pentru a beneficia de această sumă de bani trebuie ca persoana care depune cerere să fie cetățean român, străin sau apatrid, dar obligatoriu să locuiască sau să aibă reședința pe teritoriul țării noastre. De asemenea, acesta trebuie să locuiască împreună cu copilul și să se ocupe de îngrijirea acestuia.

2. Ce acte sunt necesare pentru obținerea indemnizației de creștere a copilului?

Pentru a nu face numeroase drumuri către autoritatea care evaluează dosarul de acordare a indemnizației de creștere și pentru a nu depune la dosar documente de care nu ai nevoie, precum acest cazier fiscal, atunci este bine să urmărești mai jos care sunt actele de care ai nevoie:

  • cerere (anexa la HG 449/2016)
  • actul de identitate al solicitantului, original și copie
  • actul de identitate al celuilalt părinte, original și copie
  • certificatul de naștere al copilului, original și copie
  • hotărârea judecătorească de încredințare în vederea adopției, dacă este cazul
  • certificat de căsătorie, original și copie
  • adeverință eliberată de angajator din care să rezulte că solicitantul a obținut venituri salariale supuse impozitului pe venit, timp de 12 luni consecutiv, în ultimele 24 de luni anteriori nașterii copilului, valoarea salariului, prima și ultima zi a concediului de maternitate, data împlinirii celor 42 de zile ale concediului de lăuzie.

3. Unde se depune cererea de indemnizație și cum se obține?

Cererea de indemnizație se depune la DGASPC a orașului/sectorului de care aparține persoana solicitantă, iar prima plată a indemnizației se va face într-un termen de 60-80 zile de la depunerea dosarului.

Indemnizația se acordă începând cu ziua 43 de la nașterea copilului, cu condiția ca dosarul să se depună în 60 de zile lucrătoare de la data respectivă sau din momentul încredințării copilului spre adopție.

De asemenea, cei ce doresc să se întoarcă mai devreme la serviciu, vor primi din partea statului stimulentul de inserție ce este de 50% din cuantumul minim al indemnizației stabilite. Acest stimulent se va acorda până atunci când copilul va împlini vârsta de 2 ani, respectiv 3 ani pentru copilul cu handicap.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *