3 lucruri pe care trebuie să le cunoști despre stimulentul de inserție

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Stimulentul de inserție reprezintă o sumă de bani care se acordă părinților care renunță la concediul de creștere a copilului mai devreme de împlinirea acestui termen. Mai exact, dacă te afli în concediul de creștere a copilului și decizi să te întorci mai devreme la serviciu, atunci vei beneficia automat de stimulentul de inserție, o sumă de bani care se adaugă salariului pe care îl câștigi.

stimulent insertieStimulentul de inserție nu se acordă automat atunci când te întorci la serviciu, ci este nevoie de cerere din partea angajatului. Ca atare, nu uita să faci această cerere și să o depui instituțiilor abilitate pentru că întoarcerea mai devreme la serviciu nu înseamnă înlocuirea automată a indemnizației de creștere a copilului cu stimulentul de inserție.

Iată mai jos 3 lucruri pe care trebuie să le știi despre stimulentul de inserție:

1. Ce este stimulentul de inserție?

Stimulentul de inserție reprezintă o sumă lunară pe care o primești atunci când te-ai hotărât să te întorci mai devreme la serviciu și să renunți la indemnizația de creștere a copilului. Ordonanța de Urgență nr. 111/2010 explică cadrul legislativ privind condițiile de acordare ale stimulentului de inserție, despre care poți citi mai multe aici.

2. Beneficiarii stimulentului de inserție

Mai înainte de a intra în concediul de creștere a copilului, mai mult ca sigur ai făcut toate calculele necesare, așa cum vei observa și aici și de asemenea te vei informa despre valoarea indemnizației de creștere a copilului, dar și despre condițiile de acordare ale stimulentului de inserție.

Oricare dintre cei doi părinți care se află în concediul de creștere a copilului poate aplica pentru acordarea stimulentului de inserție, atunci când doresc să se întoarcă mai devreme la serviciu. Concediul de creștere al copilului are o durată de doi, respectiv 3 ani, în cazul unui copil cu handicap. Stimulentul de inserție se acordă până la împlinirea vârstei de trei ani a copilului, respectiv vârsta de 4 ani, atunci când copilul prezintă un handicap. Acordarea stimulentului de inserție se face pe bază de cerere, pentru fiecare copil. Acordarea stimulentului de inserție se face atunci când beneficiarul demonstrează că a obținut venituri impozabile cu cel puțin 60 de zile mai înainte de expirarea vârstei de doi, respectiv trei ani ai copilului. De această dată, stimulentul de inserție se acordă până la vârsta de 3, respectiv 4 ani ai copilului. Potrivit OUG 111/2010, în perioada acordării stimulentului de inserție beneficiarul nu poate fi concediat de angajator.

3. Valoarea stimulentului de inserție

Începând cu luna aprilie a anului 2017, valoarea stimulentului de inserție este de 650 lei. Această valoare exclude plata indemnizație. Ca atare, dacă ați hotărât să vă întoarceți la serviciu mai devreme, trebuie să cunoașteți că plata indemnizației va fi întreruptă și va fi înlocuită, la cerere, cu suma de 650 lei, suma acordată alături de salariu, aceasta fiind valoarea stimulentului de inserție.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *