Ziua Prematuritatii în Centrul KinetoBebe

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

18 noiembrie 2017 Centrul KinetoBebe vă invită la următoarele evenimente dedicate famiilor cu copii născuți prematur:

Programări: 0727988679
Perioada: 18.11.2017-18.11.2017
Loc: Centrul KinetoBebe Moșilor Calea Moșilor, nr. 158, București

A. Evaluare interdisciplinară kinetoterapie și dezvoltare cognitivă pentru copiii născuți prematur realizată de kinetoterapeuți și psihologi pediatri (orele 9.00 – 16.00) – disponibile 15 locuri
Ședința de evaluare kinetoterapie 30 minute
Ședința de evaluare psihologie (dezvoltare cognitivă) 30 minute
Preț pachet evaluări: 150 lei

B. Seminar de consiliere a părinților susținut de psihoterapeut Roxana OLARU (ora 11.00- 13.00) – disponibile 20 de locuri
Discutăm, despre prematuritate, despre bucurii și frici, despre împliniri și teama, despre cum trebuie să abordăm și să sprijinim terapia de recuperare a copilului și la ce trebuie să ne așteptăm de la viitorul adult.
Preț pachet seminar: 50 lei

C. Tombolă KinetoBebe – participanții la cele două evenimente vor avea posibilitatea de a câștiga unul dintre premiile:
– un abonament kinetoterapie (10 ședințe) în valoare de 750 lei
– un abonament de dezvoltare cognitivă (10 ședințe) în valoare de 500 lei
Eficiența recuperararii neuromotorii constă în corectitudinea evaluării motorii și cognitive și stabilirea unor obiective terapeutice corecte și coerente.

Ce urmărește evaluarea achizițiilor motorii pentru un copil prematur?

 • aprecierea:
  – motricității spontane,
  – a tonusului muscular,
  – dinamicii reflexelor arhaice
 • răspunsul la reacțiile de postură
 • observarea atitudinilor asimetrice vicioase

În urma evalurii părinții vor primi informații despre etapele de dezvoltare:

 • neuro-psiho-motorii, pe care bebelulul urmează să le parcurgă (informație individualizată în funcție de vârstă de dezvoltare motorie și istoricul medical al acestuia)
 • cum să stimuleze bebelușul senzitivo-motor
 • cum să manevreze bebelușul în timpul somnului, alimentației și al transportării acestuia 

Ce urmărește evaluarea achizițiilor cognitive pentru un copil prematur?

Din punct de vedere neuropsihologic, evaluarea are ca scop evidențierea nivelului de dezvoltare a copilului prematur și nevoile de dezvoltare și recuperare ținând cont de câteva aspecte:

 • Vârsta corectată vs.vârsta cronologică;
 • Nivelul achizițiilor motorii;
 • Nivelul dezvoltării psihice pe toate ariile de dezvoltare (gândire, limbaj, atenție,receptivitate, comportamental, social, activitate ludică) în raport cu vârsta corectată/cronologică;
 • Măsurile educativ-corective luate pentru reducerea efectelor prematuritatii și stimulării eficiente a copilului;

Evaluarea psihologică este relevantă după 6 luni și în funcție de situație se recomandă să fie periodică(din 3 în 3 luni/din 6 în 6 luni).

De ce sunt importante evaluările interdisciplinarare?

Foarte importantă în evaluarea și în intervenția asupra efectelor prematuritatii este interdisciplinaritatea.
Evaluarea specializată și comunicarea interdisciplinară vor aduce beneficii și șanse mai mari de recuperare în cazul copiilor născuți prematur. Din echipa multidisciplinară fac parte: neonatologul, pediatrul, oftalmolog, ORL-ist, alți medici specialiști în funcție de situația particulară, psiholog, logoped, kinetoterapeut.
În cazul psihologului și kinetoterapeutului de cele mai multe ori există o comunicare activă în evaluare și terapie deoarece atât terapia ocupaționala cât și logopedia vin în completarea terapiei motrice (kinetoterapiei) aceasta fiind un reper pentru cele două dar și viceversa.
Mai concret, nivelul de dezvoltare al motricității grosiere este reper pentru obiectivele viitoare în terapia motricității fine și faciale precum și dezvoltarea cognitivă, a manualitatii și a limbajului sunt repere și suport pentru demersurile terapiei motrice.

Ce este un copil prematur?

Este considerat prematur acel copil care se naște înainte de vârsta gestationala de 37 săptămâni sau cu o greutate corporală <2500gr.
Până la vârsta de 2 ani, vârsta copilului prematur va fi exprimată în vârsta corectată (se scade numărul de zile/săptămâni de prematuritate din vârsta reală). Vârsta corectată este relevantă până la vârsta de 2 ani pentru că va fi reper pentru achizițiile neuromotorii și dezvoltarea sa globală.
Copilul prematur va avea la dispoziție 2 ani în care să recupereze deficitele de dezvoltare pentru ca ulterior să fie considerat recuperat și dezvoltat conform vârstei reale.
Ziua Prematuritatii

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *