5 alimente pe care trebuie să le ai în bucătărie dacă îți crești copilul vegetarian

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Atunci când spunem „vegetarian”, majoritatea dintre noi ne gândim la ovo-lacto-vegetarieni, adică persoane care nu consumă carne de vită, carne de porc, carne de pasăre, pește, crustacee și niciun alt tip de carne, dar mănâncă ouă și produse lactate. Acest grup poate include, de asemenea, vegetarieni care nu mănâncă ouă, dar mănâncă lactate, aceștia fiind lacto-vegetarieni. Pe de altă parte, veganii evită orice aliment care provine de la animale, inclusiv carne, ouă, produse lactate și chiar alimentele procesate care conțin ingrediente derivate din animale, cum ar fi gelatina.

21542-5-alimente-pe-care-trebuie-să-le-ai-în-bucătărie-dacă-îți-crești-copilul-vegetarian

Mulți vegani se abțin, de asemenea, să consume alimente care sunt preparate folosind produse de origine animală, dar care nu conțin produse de origine animală în forma lor finală, cum ar fi zahărul și unele vinuri. Și mierea este un aliment interzis pentru vegani dată fiind proveniența sa. Mai sunt și semivegetarienii, numiți și „flexitari”. De fapt, flexitar este un termen inventat pentru cei care au adoptat în mare parte o dietă vegetariană, dar se răsfață ocazional cu carne.

Iată ce alimente este indicat să includeți în regimul alimentar pentru a vă asigura că îi oferiți copilului substanțe nutritive-cheie pentru o bună stare de sănătate și pentru o dezvoltare armonioasă:

  1. Linte. Face parte din familia leguminoaselor și este bogată în proteine și fibre, având aproximativ de două ori mai mult fier decât fasolea. De asemenea, lintea este bogată în vitamine din complexul B și în folat, reducând astfel riscul unor defecte congenitale. Puteți adăuga linte în supe, ciorbe, tocănițe, curry sau puteți face o salată de linte. Pentru o masă colorată, amestecați linte roșie, verde și galbenă. Dacă veți folosi linte din conservă, aveți grijă să ștergeți foarte bine conserva înainte de a o deschide. Dacă fierbeți linte acasă, asigurați-vă că o fierbeți foarte bine și nu fierbeți niciodată linte la slowcooker. Toate acestea sunt măsuri pentru a împiedica enterocolita la copii, despre care puteți afla mai multe informații aici, dar și alte consecințe cu mult mai severe.
  2. Probiotice. Încercați să vă încurajați copilul și întreaga familie să consume cât mai multe alimente care conțin în mod natural probiotice.De exemplu, puteți începe ziua cu un iaurt cu un conținut redus de grăsimi, continuând apoi să consumați alte alimente și băuturi bogate în probiotice, cum ar fi kefir, legume murate sau fermentate și kombucha. Pentru că sursele naturale de probiotice nu sunt chiar multe la număr, mai puteți opta și pentru suplimente de probiotice.
  3. Fasole. O singură porție de fasole oferă aproximativ o treime din cantitatea zilnică recomandată de fier și proteine și aproape jumătate din cantitatea zilnică recomandată de fibre. De asemenea, fasolea conține potasiu, zinc, vitamine din complexul B și calciu. Despre fasole trebuie să știți că sunt bogate în fibre solubile, adică fibrele care ajută la scăderea colesterolului. O puteți adăuga în supe, ciorbe, chilli, dar și în paste sau chiar în salate. Burgerii din fasole roșie sunt foarte delicioși, serviți cu o salsa proaspătă. Atenție totuși la conținutul de sodiu din fasolea conservată – clătiți fasolea foarte bine pentru a reduce o parte din sare.
  4. Nuci, alune, caju, migdale. Bogate în proteine, nucile românești, arahidele, caju și nucile Macadamia au și un conținut ridicat de zinc, vitamina E și acizi grași Omega-3. La rândul lor, migdalele pot furniza până la 175 mg de calciu pe jumătate de cană, iar nucile românești și nucile Pecan sunt bogate în potasiu și magneziu. Caju prezină cel mai mare conținut de fier și zinc, iar migdalele au de patru ori mai multă fibră decât caju.
  5. Cereale integrale. Pâinea și pastele din grâu integral, orezul brun și orezul sălbatic, fulgii de ovăz, bulgurul, secara integrală sunt doar câteva exemple de cereale integrale foarte bogate în vitamine din complexul B, dar și în zinc și fibre insolubile. Fiecare tip de cereale integrale prezintă un profil nutrițional diferit, așa că variați cerealele pe care le consumați. Puteți încerca și cereale integrale antice, cum ar fi quinoa, grâu spelta sau kamut, care sunt acum mult mai disponibile.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *