Religia în școală – problema părinților?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Religia a devenit un subiect tabu în zilele noastre. Am tot întâlnit diverse știri sau articole, pe această temă, în mass-media, mai ales odată cu apariția „popularei” probleme: religia în școală. Astfel, tot mai mulți părinți vin cu păreri pro sau contra asupra posibilelor lucruri pe care le învață micuții lor la școală.

Religia in scoalaCredința este un lucru personal, chiar intim, pe care părinții aleg să o împărtășească copiilor. Îi învață de mici să se roage seara, înainte de culcare, înainte de masă sau la slujba de duminică. Totul depinde în funcție de familie și de ce anume ne dorim ca cei mici să ducă mai departe. În fond, de aceea ne și botezăm copiii, dându-le astfel un loc în familie și un început de credință.

Până în adolescență, pentru un copil, noțiunea de Bine sau Rău nu poate fi înțeleasă cu adevărat. Până să poată discerne adevăratul sens pentru Rai sau Iad, sau anumite pilde și rugăciuni, copiii pot fi foarte ușor influențați. De aici apare și problema părinților: cum pot avea ei încredere ca atunci când se învață religia în școală, copilul să poată rămâne doar cu informațiile cu adevărat necesare și care să îi oferte o anumită identitate, mai târziu, în ceea ce ține de credința sa în Dumnezeu. Este un subiect care a tot fost dezbătut, cu o multitudine de păreri bune sau negative, dar, la final, fiecare părinte în parte trebuie să găsească răspunsul pentru cea mai bună educație religioasă a micuților lor.

De asemenea, există mulți părinți care sunt mulțumiți de faptul că cei mici învață religia în școală. Fie fiindcă mai învață câte ceva despre morală, fie este mulțumirea că se perpetuează astfel o tradiție, există și părinți pro acestei materii în unitățile de învățământ. Poate mai există și motivul că în timpul comunism religia era cumva stopată, fapt pentru care popularitatea ei a crescut considerabil.

Educație religioasă” în școli

Una este când vorbim despre religia în școli, alta este materia „educație religioasă”. Religia este un fenomen social, cu anumite practici sau ideologii care nu depinde de școală. Programa școlară nu poate crea mari religii. Ele au apărut, s-au dezvoltat și implementat la nivelul oamenilor cu mult înainte de apariția vreunei forme de învățământ obligatoriu. Așadar, atunci când spui că este împotriva orelor de religie în școală, nu înseamnă că sunteți împotriva religiei. Bineînțeles, cu toții aveam dreptul la o liberă opinie și putem să ne luăm singuri deciziile ce țin de educația copiilor noștri. Religia, ca și etică, se învață în afara orelor de curs. Și mai ales, cine sunt cei care se presupune că ar trebui să îi învețe pe copii ce presupune credința și religia.

Religia în școală ne face copiii mai religioși?

Ne place sau nu să credem asta, religiozitatea este o atitudine și o stare sufletească. Îmi aduc aminte când mă forțam să învăț la o anumită materie (doar fiindcă voiam o notă mare și nu pentru că îmi plăcea), astfel că am ajuns să detest materia respectivă. Nu cred că există o dovadă prin care se arată că odată studierea religiei în școală, copii noștri devin mai religioși și se apropie de Dumnezeu. În fond, până ajung la vârsta în care își pot dobândi o părere proprie în baza mai multor fapte, învățătorii, profesorii și părinții sunt modelele de urmat ale acestora. De aceea, și la religie se pune problema celor care o predau. Sunt modele demne de urmat pentru copii noștri? Vor învăța importanța rugăciunii „Tatăl Nostru”, „Înger, îngerașul meu” sau de ce să nu e voie să mintă?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *