Frica de școală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Primele zile de școală pot fi o mare încercare pentru copilul tău. Chiar dacă copilul își dorește să afle lucruri noi, să știe să scrie și să citească, se poate întâmpla ca acestuia să îi fie frică de școală.

Frica de scoala (2).jpg

Picture 2 of 2

Și chiar dacă uneori credem ca acestă frică va trece de la sine, unii copii ajung să sufere într-atât de mult, fiindu-le frică de orice are legătură cu școala, încât se pot îmbolnăvi. Curios, într-adevăr, însă medicii britanici ajung să considere că frica de școală va trebui gestionată cu mare atenție de către părinți, putând provoca anxietate, atacuri de panică, dureri de cap și chiar stare de greață sau vărsături. Așa că ori de câte ori copilul ajunge să îți spună că îl doare burtica ori capul, nu tratați neobservat aceste semne, fiind unul dintre avertismentele pe care copilul vi le oferă pentru a ști ce anume se petrece cu el în clipele în care se reîntoarce la școală, de îndată ce clopoțelul a dat startul unei noi zile de studiu.

De cele mai multe ori, frica de școală apare imediat după vacanță, atunci când copilul află că va trebui să se reîntoarcă la studiu, departe de cei dragi, de orele lungi de joacă, departe de frați și de surori, dar și de cei mai buni prieteni. Iar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna doar în primul an de școală, ci mai tot timpul, aversiunea pentru băncile clasei fiind constantă.

Psihologii avertizează că aproape 5% dintre elevi sunt afectați de frica de a merge la școală. Aceștia îi avertizează pe părinți că nu își doresc să se așeze iarăși în bancă, amânând momentul în care trebuie să plece de acasă, uitându-și cărțile ori caietele, trăgând de timp ori prefăcându-se că sunt mai bolnavi ca niciodată. Rareori îți vor declara că nu vor să meargă la școală, recunoscându-și temerile.

Cum îl ajuți să capete dorința de a merge la școală?

De această dată, este cazul să uiți de pedepse și de reguli. Fii un părinte mai blând și spune-i de ce este important să ajungă la școală, să învețe și să fie alături de ceilalți colegi de clasă. În cazul în care te transformi într-un părinte prea aspru, aceste temeri s-ar putea adânci și mai mult, creând o prăpastie care nu va mai putea fi astupată vreodată. Astfel, îl vei putea transforma într-un copil care își va dori să fugă de la școală, va deveni depresiv și extrem de anxios, dorindu-și să evadeze în propriul său univers, departe de lumea atât de aspră.

Iată ce poți să faci:

1. Află de ce îi este frică să meargă la școală.

Unii copii se tem să pașească în școală pentru că au impresia că vor fi certați de către adulți. Alții se tem pentru că au conflicte cu colegii de clasă ori pentru că sunt pedepsiți de cadrele didactice. Iar alții se tem pentru că nu le plac lecțiile, fiind puțin mai leneși. Odată ce ai aflat care este motivul fricii încearcă să îi vorbești, apropiindu-l de tine. Explică-i că școala este un procedeu peste care ai trecut și tu de-a lungul timpului, pe care ai învățat să o iubești pe parcurs și care te-a ajutat să devii astăzi ceea ce ești.

2. Încearcă să îl faci să înțeleagă că ori de câte ori se va duce mai des la școală, va scăpa de frică.

Știm cu toții că ori de câte ori ai contact mai mult cu lucrul pe care nu îl placi prea tare, vei ajunge la un moment dat să te obișnuiești. Așa că, nu accepta ca micuțul să lipsească de la ore, doar pentru a-i face pe plac. Cu cât va sta mai departe de școală și va observa că și tu îi tolerezi astfel de atitudini, cu atât se va îndepărta și mai mult.

3. Nu fi tu cea care îl face să simtă că trebuie să îi fie frică.

Chiar dacă și tu ai trecut printr-o perioadă similară, copilul nu va trebui să știe acest lucru. Nu îi povești din peripețiile tale și nici nu îi destăinui stările prin care și tu treceai. În același timp, atunci când observi că îi este frică să meargă la școală, nu îl întreba niciodată „îti dorești să mergi astăzi la școală?”, întrucât va face în așa fel încât imediat să îți comunice că vrea să rămână acasă, în grija celor apropiați, încercând să te înduplece.

4. Fii alături de el și încearcă să rezolvi motivul pentru care se teme!

Orice părinte are datoria să fie alături de puiul său ori de câte ori are nevoie. Așa că, atunci când micuțul se vaită că a fost certat ori lovit de colegii de clasă, mergi și discuta cu cadrele didactice, rezolvând această problemă. În același timp, atunci când se teme de notele proaste, încearcă să învățați împreună și supraveghează-l la lecții.

5. Încearcă să îl faci mai puternic!

Niciun copil nu va deveni independent și puternic dacă vei sta tot timpul în preajma sa. Încearcă să îl lași cât mai mult în compania prietenilor, veghind asupra lui de la distanță.

Andreea Petcu - psihologAndreea Petcu, psiholog: „Astfel de temeri sunt normale, mai ales atunci când copilul este mic. Cu toate acestea, ele nu pot trece indiferente, părinții având datoria să le gestioneze, să afle stările prin care trece copilul, în așa fel încât frica de școală să nu își pună prea mult amprenta asupra personalității copilului”.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *