Ce aduce anul 2018 în învăţământul românesc? Examen de Bacalaureat restructurat şi manual unic

Prima mare schimbare impusă de Ministerul Educaţiei vizează perioada în care se va desfăşura examenul de Bacalaureat. O altă schimbare ar putea avea loc în metodele şi suportul de predare, propunându-se ideea de manual unic pentrufiecare materie în parte, editat de Editura Ministerului Educaţiei.

examen de bac restructurat si manualul unic

Picture 1 of 5

Bacalaureatul
Prima sesiune a Bacalaureatului începe pe data de 12 februarie şi constă în proba orală la Limba şi Literatura Română.
Între 16-20 februarie elevii vor susţine proba pentru competeţele digitale, iar în perioada 21-22 februarie se vor testa competenţele lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională.
Testările nu presupun note, ci doar calificative-mediu, avansat, experimentat, care nu vor influenţa nota finală, însă prezenţa elevilor la aceste probe este obligatorie.
Ulterior, examamenul de Bacalaureat se va desfăşura normal, începând cu data de 25 iunie, când se va susţine proba de Limba şi Literatura Română.
O a doua sesiune a Bacalaureatului este programată începând cu data de 20 august şi se discută şi o a treia sesiune.
O altă propunere îndrăzneaţă este cea a corectării în mediul online a examinării naţionale. Este un proiect, acest lucru presupunând un sistem de securitate digital extrem de performant.

Manualul unic
Propunerea unui manual unic presupune ca toţi copiii să studieze acelaşi manual, fără a mai exista nelimitatele variante existente acum ca şi material didactic.
Acestă propunere ar pute adeveni realitate din septembrie 2018. Proiectul de lege a trecut de Guvern, urmând să fie dezbătut în Parlament.
Controversata propunere a generat multe nemulţumiri în rândurile profesorilor universitari, editorilor şi experţilor în educaţie. Aceştia susţin că prin acestă modificare sistemul de învăţământ se întoarce în trecut, atunci când toţi copiii studiau doar manuale coordonate de stat, limitându-se posobilităţile de informare şi extindere a cunoştinţelor.
Liviu Pop declara: „Vom avea un singur anual de bază, iar în perioada imediat următoare, autorii de manuale vor intra într-o competiţie. Ăsta este principiul legii manualului şcolar. Nu se vor mai face competiţii între edituri care nu aveau decât un singur interes, unele dintre ele acel economic, nu de sprijin al sistemului de învăţământ.”

Cadrele didactice
Pe lângă promisiunile de creştere salarială, dascăliilor li se propune intrarea într-un program de formare profesională organizat de Ministerul Educaţiei. Acest program vizează ca în următorii 4 ani să formeze şi să instruiască 55.000 de mii de cadre didactice. Cursurile vor începe în vara anului 2018 şi au un buget de 200 de milioane de lei, asigurat prin fonduri europene.


Lasă un Comentariu...

*