Bolile de la şcoală

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Odată cu începerea grădiniţei sau a școlii, părinţii sunt speriaţi de ideea că își văd copiii expuși infecţiilor de tot felul, mult mai ușor de contactat în colectivitate decât în mediul mai sigur de acasă. Nas înfundat, febră, tuse, strănut, diaree, vărsături, iată „monștrii” care îi îngrijorează atât de mult. Prin urmare, hai să îi cunoaștem mai bine!

bolile de la scolaŞi chiar dacă par a fi niște atentate la adresa sănătății copilului, va trebui să cunoașteţi că fiecare își construiește imunitatea intrând în contact cu diferiți viruși sau bacterii, așa că nu este o mare problemă că li se întâmplă să răcească frecvent după intrarea în colectivitate, important este să primească ajutorul potrivit astfel încât să treacă mai ușor peste aceste mici încercări. Indiferent de situație, va trebui să vă adresați medicului specialist, să nu îi administrați niciodată copilului medicație la întâmplare, în speranța că se va însănătoși, și ori de câte ori vedeți că s-a îmbolnăvit aveți încredere că se va face bine.

Cele mai frecvente boli de la şcoală pe care cei mici le contactează în colectivitate sunt:
1. Virozele respiratorii, care se manifestă deseori cu ușoară stare febrilă, nas înfundat, secreție nazală abundentă, tuse, strănut. De cele mai multe ori au o evoluție ușoară, însă se pot repeta frecvent, fără ca aceasta să reprezinte un motiv de îngrijorare. Sfătuim părinții să nu administreze medicație copiilor decât la îndrumarea medicului; în acest sens le atragem atenția să nu le ofere antibiotice, medicamente de care se abuzează în ultimul timp în speranța unei însănătoșiri rapide.
2. Hepatita epidemică, supranumită și „boala mâinilor murdare”, care se manifestă inițial nespecific, precum o banală viroză, ulterior cu stare generală proastă, grețuri, vărsături, icter, impunând spitalizarea. Poate fi prevenită extrem de ușor prin educarea copiilor de a respecta regulile de igienă.
3. Rubeola, rujeola, varicela – boli infecțioase supranumite „bolile copilăriei”, de care cei mici pot fi protejați prin vaccinare; de altfel, primele două chiar sunt prevenite prin vaccinările prevăzute în Calendarul Național de Imunizări.

Așadar, chiar dacă intrarea în colectivitate sperie din ce în ce mai mulți părinţi, nu va trebui să vă feriți copilul de astfel de încercări, fiind conștienți că ori de câte ori micuţul ajunge într-un mediu mai popular nu înseamnă neapărat că acesta se va și îmbolnăvi. Țineţi cont că nu vă puteți feri copilul, deși v-ați dori, de astfel de îmbolnăviri.

Reguli de prevenţie pentru bolile de la şcoală

1. Copiii răcesc frecvent pentru că în colectivităţi intră în contact cu diferiţi agenți patogeni și, în consecinţă, își consolidează imunitatea în urma acestor îmbolnăviri.
2. Sfătuim părinții să nu își trateze copiii „din auzite”, ci să se prezinte la consult, în urma căruia medicul le va indica tratamentul potrivit.
3. Adulții trebuie să fie conștienți că proprii lor copii sunt ființe umane, cu putere de însănătoșire nu atât de rapidă pe cât și-ar dori unii dintre noi. Astfel, ori de câte ori le administrați un medicament nu aveți așteptarea ca în 24 de ore să fie perfect sănătoși. Sub tratament potrivit, bolile au o evoluție de câteva zile, în urma lor copiii intră în convalescenţă, perioadă în care organismul consolidează vindecarea și își reface forţele. Trebuie să avem răbdare și înțelegere, să îi ajutăm pe cei mici să treacă mai ușor prin încercări, să le oferim ajutorul cel mai potrivit.
4. Nu protejați excesiv copiii, extremele sunt dăunătoare, cei mici au nevoie să se călească, să își fortifice organismul; în acest sens, le recomandăm să fie îndrumaţi în a practica un sport, să li se asigure o alimentație variată, bogată în vitamine și să nu li se administreze medicamente decât la sfatul medicului. În același timp, nu tratați copilul asemenea unui bibelou de care nimeni să nu se atingă aceste lucruri nu vor face nimic altceva decât să cadă pradă mult mai ușor virușilor și microbilor.
5. Învățați-l regulile de igienă – cele mai multe afecțiuni sunt provocate de microbi cu care micuțul intră adesea în contact. Spălatul pe mâini înainte de fiecare masă și ori de câte ori aceștia merg la toaletă, precum și igienizarea obiectelor cu care intră în contact reprezintă câteva dintre cele mai importante reguli pentru ca micuţțul să fie ferit de aceste probleme de sănătate. În același timp, ori de câte ori vine de la școală, îndrumați-l să se schimbe de uniformă, să se spele pe mâini și astfel să își reia activitățile casnice. De asemenea, dacă micuţțul este răcit, tușește sau strănută, învățţaţți-l să își ducă mâna la gură pentru a nu împrăștia microbii, să folosească șerveţțele de unică folosință și niciodată să nu bea apă din același pahar cu un alt coleg.

Material realizat cu sprijinul dr. Ioana Cogeasca – Medic de Familie
www.klinica.ro
telefon: 021/240.01.01
Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *