Cum folosim isofixul în mașină?

Părinții sunt întotdeauna preocupați de siguranța celui mic și încearcă să îi protejeze cât mai mult. Acest lucru se întâmplă și în momentul în care plecăm într-o călătorie cu mașina cu copilul și vrem ca el să călătorească în cele mai sigure condiții. Așa s-a ajuns la dezvoltarea sistemului de fixare a scaunelor de copii în autoturisme Isofix, un sistem ce permite poziționarea fixă și rigidă a scaunul astfel încât în cazul unui accident, copilul este în deplină siguranță.

Cum folosim isofixul în mașină?

Sistemul Isofix are multiple avantaje de luat în seamă, primul fiind chiar fixarea rapidă, repectiv montarea și demontarea rapidă a scaunului de mașină care se face mult mai repede decât sistemul clasic de prindere a scaunului cu centurile autovehiculului. Un alt avantaj important este protecția maximă în situațiile de impact și exluderea riscului ca scaunul să alunece, să se răstoarne sau să se balanseze.

Înainte de fixarea Isofixului în mașină, asigură-te că știi să faci acest lucru, iar în acest sens este indicat să citești manualul de instrucțiuni al scaunului. Studiile au arătat că 4 din 5 scaune auto pentru copii nu sunt fixate așa cum trebuie, fapt ce minimizează siguranța pe care acest scaun ar putea să o ofere copilului. Așa că, întotdeauna citește instrucțiunile înainte de a te apuca de montatul scaunului!

Un alt doilea lucru important de care trebuie să ținem cont atunci când fixăm Isofixul în mașină este direcția. Specialiștii recomandă ca scaunul să fie fixat cu spatele la direcția de mers pentru că această poziție s-a dovedit a fi mult mai sigură pentru copil. Această poziție se numește ”rear facing”, iar în anumite țări, cum ar fi Suedia, se recomandă ca părinții să fixeze scaunul în această poziție până pe la vârsta de 5 ani.

Nu în ultimul rând, ajustarea centurilor de siguranță trebuie să fie o prioritate în momentul în care porniți la un drum lung. Trebuie să te asiguri că centura nu este prea largă sau din contră, prea strânsă, pentru a asigura confortul bebelușului pe parcursul călătoriei. Poți verifica dacă centura este ajustată prin introducerea degetului între centură și copil. Dacă degetul intră, înseamnă că centura este mult prea largă și mai trebuie strânsă puțin. Un alt lucru important este poziționarea centurilor. Spre exemplu, dacă scaunul Isofix este fixat în poziția rear facing, atunci centurile ar trebui să pornească de la nivelul umerilor sau mai jos, iar dacă scaunul este poziționat cu fața la direcția de mers, atunci centurile ar trebui să se afle la nivelul umerilor sau mai sus.

Fixarea primului nostru scaun auto Isofix a fost o întreagă nebunie. Chiar și după ce am urmărit manualul de instrucțiuni al scaunului și am verificat de mai multe ori pas cu pas, nu eram siguri că l-am fixat cum trebuie. După câteva episoade de refixare a scaunului și ajustarea centurilor pentru bebeluș, am putut porni la drum cu siguranța că scaunul Isofix îl va proteja. Am cumpărat scaunul din magazinul online Nichiduță.ro și sunt extrem de mulțumită de el. Modelul ales de noi a fost unul Top Tether (cu centură de ancorare superioară), cu un design modern și ergonomic, centuri de siguranță cu sistem de prindere în 5 puncte și spătar reglabil în 4 poziții (de la poziția de drum până la cea de somn). Dacă intri pe site-ul Nichiduță.ro vei găsi acolo o gamă variată de scaune auto Isofix de diferite culori sau mărimi din care îl poți alege pe cel potrivit pentru copilul tău!

 


Lasă un Comentariu...

*