Morfologia fetală de trimestrul 2

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Femeile însărcinate sunt nevoite să treacă printr-o ecografie între săptămânile 19 și 22 de sarcină, care este denumită morfologia fetală pentru trimestrul al doilea de sarcină. Scopul principal al acestei ecografii este aceea de a se asigură că atât uterul mamei, cât și bebelușul se află într-o stare optimă și sănătoasă pentru dezvoltarea sarcinii. Multe mămici confundă această ecografie cu cea destinată aflării sexului, însă scopul moroflogiei de trimestrul 2 nu este acela de aflare a sexului, ci de urmărire și analizare a dezvoltării celui mic. Pentru realizarea acestei ecografii se folosesc unde sonore de înaltă frecvență, acestea permițând atât vizualizarea, cât și înregistrarea imaginilor calitative.

Ce vede mama în timpul ecografiei?

 În prezent, aproximativ toate clinicile și spitalele sunt prevăzute cu un ecran poziționat optim aastfel încât mămica și tăticul să poată urmări și ei imaginile relevate de ecografie. Morfologia de trimestrul 2 are o durată cuprinsă între 10 și 30 de minute, aceasta variind în funcție de poziția în care este așezat fătul, de mișcările efectuate de acesta, de experiența pe care o are medicul respectiv, dar și de țesutul gras matern.  Pe durata ecografiei, mămica și tăticul pot vedea inima celui mic, fața, mâinile și ce alte părți ale corpului le va arăta doctorul. După aceea, ecografia se va concentra pe organele celui mic, ele fiind în detaliu explicate de către doctor. De aemenea, părinții vor afla și reconfirmarea datei probabile a nașterii, care se mai poate schimba până la finalul sarcinii.

Ce analizează doctorul în timpul ecografiei?

Doctorul va analiza în detaliu fătul atunci când se efectuează morfologia de trimestrul 2. În primul rând, capul celui mic va fi studiat. La această parte a corpului, este esențial să se urmărească circumferința craniană, analizându-se forma pe care aceasta o are, dar și structura, pentru a se putea identifica eventualele probleme. Tot la nivelul capului, fața celui mic este și ea analizată – această ecografie este cea care permite vederea malformațiilor, deși nu toate sunt vizibile în această etapă sau sunt mai greu de observat. În continuare, migrând către trunchiul celui mic, doctorul trebuie să aanalizeze coloana vertebrală, asigurându-se că atât lungimea, cât și fiecare secțiune este aliniată și acoperită de piele. Circumferința abdominală este și ea analizată pentru a se asigura că peretele abdominal îmbracă totalitatea organelor fătului. Inima este analizată în detaliu – camerele superioare și interioare, valvele, artere și vene mari. Alte organe care sunt analizate în detaliu sunt stomacul, rinichii, membrele, cordonul ombilical, iar în ceea ce privește mama, se acordă atenție placentei. Placenta poate fi poziționată pe peretele anterior sau posterior al uterului, dar și pe fundul acestuia.

Cât de grav este dacă se solicită o a doua ecografie?

În cazul în care există probleme cu evoluția fătului sau cu starea mamei, aceasta va fi informată imediat. Prin urmare, dacă morfologia de trimestrul 2 se solicită a fi repetată și nu ați fost informată de probleme grave, atunci nu ar trebui să vă temeți. În majoritatea cazurilor, poziția fătului nu a fost avantajoasă sau a fost prea agitat sau excesul țesutului adipos al viitoarei mămici a stat în cale. Pentru a evita problemele și stresul inutil, se recoamndă o relație strânsă și deschisă cu doctorul, astfel încât să îi puteți adresa orice întrebare sau nelămurire și să nu existe cauze de stres nefondate.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *