Cum îți poți ajuta copilul să învețe limba engleză?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Un număr din ce în ce mai mare de părinți își înscriu copiii fie la vârste fragede, fie deja preșcolari la cursuri de limbi străine, în special cursuri de engleză pentru copii, iar cifrele vor crește și mai mult în următoarea perioadă. Popularitatea unor desene animate sau a altor emisiuni pentru copii care îi învață limbi străine, sugerează că părinții doresc să fie mai proactivi în educația copiilor privind învățarea unor limbi străine.

Nu ar trebui să ne surprindă prea mult acest lucru, deoarece numeroase studii arată că vorbind o a doua limbă sporește abilitățile cognitive, de memorie și de ascultare. Unele studii sugerează că simpla gândire într-o limbă străină îi ajută pe oameni să ia decizii de viață mai rapide și mai bune, în timp ce alte studii prezintă o corelație directă între învățarea unei limbi străine și performanțe școlare foarte bune. Deseori, persoanele care vorbesc una sau mai multe limbi străine se bucură de perspective mai bune în carieră și de un standard mai ridicat de trai. După cum arată alte studii, învățarea unei limbi străine poate preveni sau întârzia afecțiunile mintale sau demența.

La ce vârstă ar trebui copiii să învețe o limbă străină?

Majoritatea specialiștilor susțin că ar fi ideal ca un copil să înceapă să învețe o limbă străină de la o vârstă cât mai fragedă. Altfel spus, cu cât este mai mic, cu atât mai bine. O posibilă explicație ar fi că un copil se naște cu abilitatea de a învăța orice limbă din lume. Cu cât copilul înaintează în vârstă, abilitățile în ceea ce privește învățarea rapidă a unei limbi străine se reduc, dar atât timp cât copilul învață o limbă străină înaintea pubertății (la 12 sau la 13 ani) va putea vorbi cu un accent nativ. Cea mai bună modalitate este de a-l înscrie la cursuri de engleză pentru copii, limba engleză fiind una dintre cele mai vorbite limbi în întreaga lume. La fel de utile sunt și cărțile, CD-urile și DVD-urile.

Mai mult, copiii pot învăța o limbă străină chiar de la părinții lor, chiar dacă aceștia nu sunt fluenți. Aspectul cel mai important este ca părinții să fie disponibili să învețe alături de copil, să interacționeze cu el, fluența fiind mai puțin necesară. Cei mai mulți părinți aleg limba engleză ca prima limbă străină pe care să o învețe copilul lor, în timp ce în alte familii se dorește învățarea unei limbi de patrimoniu ceea ce înseamnă că unul dintre părinți, bunicii sau alte rude vorbesc acea limbă. Este o idee magnifică întrucât copiii vor avea șansa și experiența reală de viață de a utiliza acea limbă străină și de a-și perfecționa vorbirea, gramatica și fluența alături de vorbitori nativi.

De ce copilul tău ar trebui să urmeze cursuri de limbă engleză?

Printre cele mai populare limbi străine pe care ar trebui să le învețe un copil se numără spaniola, franceza și germana, însă limba engleză ocupă numărul 1. Motivele pentru care limba engleză este atât de populară nu sunt deloc puține la număr. În primul rând, limba engleză este cea mai vorbită limbă din întreaga lume, iar în școlile și în grădinițele din România este prima limbă străină care se predă copiilor. Mai apoi, majoritatea părinților au fos expuși la limba engleză, fie prin programele școlare, fie prin călătorii sau prin programele urmărite la televizor, așa că este mult mai ușor și mai la îndemână să transmiți ceea ce știi deja. Limba engleză este utilizată în foarte multe domenii, precum afaceri internaționale, politică, informatică și turism. Iată doar câteva arii profesionale pe care copilul tău le poate explora mai târziu în viață dacă va stăpâni limba engleză. În cele din urmă, oriunde ar alege să călătorească sau să își petreacă vacanțele, limba engleză îl va ajuta pe copilul tău în orice situație, de la a cere o apă în avion până la a negocia în magazinele de suveniruri. Îl va ajuta, de asemenea, să poarte discuții cu localnicii, să descopere noi informații, să lege prietenii și să aibă parte de experiențe și aventuri de neuitat.

Cum îl poți ajuta pe copilul tău să învețe limba engleză?

  • Începe cât mai din timp. Copiii de doi și de trei ani nu doar că își dezvoltă vocabularul, ci încep să recunoască tiparele de vorbire pe care le-au auzit încă de la naștere. Cu cât îl înscrieți mai devreme la cursuri de engleză pentru copii, cu atât mai ușor îi va fi să recunoască sunetele unice. Abilitatea de a auzi diferite pronunții fonetice este mai accentuată înainte de vârsta de 3 ani și dacă nu sunt expuși la acestea cât mai timpuriu, copiii își pierd capacitatea de a auzi și de a produce anumite sunete. O emisiune la televizor în limba engleză, ascultarea muzicii sau învățarea câtorva cuvinte în limba engleză sunt toate instrumente esențiale prin care copilul poate aprecia limba engleză, ca mai târziu să o vorbească la perfecție.
  • Oferă-i un mediu de studiu plăcut și distractiv. Cea mai bună modalitate prin care copilul poate să înțeleagă și să învețe o nouă limbă este prin ascultarea persoanelor care vorbesc fluent. Dacă este expus la conversații în limba engleză, va începe să prindă cuvintele, precum și accentul natural. Poți să îl înscrii la cursuri de engleză pentru copii, iar acasă vor fi foarte utile desenele animate în limba engleză, cântecele și jocurile. Dacă părinții sau alți membrii ai familiei sunt vorbitori de limba engleză, ar fi minunat să se vorbească uneori în limba engleză, deoarece copiilor cu vârste de doi și trei ani le place să imite ceea ce aud și, foarte curând, vor începe să înțeleagă semnificația cuvintelor scurte și a frazelor.
  • Învață-l câte un cuvânt pe rând. Dacă ți-ai propus ca în viitorul apropiat să îl înscrii la cursuri de engleză pentru copii, ar fi foarte util ca acasă să îl înveți deja unele elemente de bază bilingve, indicând copilului că obiectele pot avea două nume, câte unul în fiecare limbă. El trebuie să știe că, de exemplu, lapte și „milk” înseamnă același lucru. Pe măsură ce copilul tău învață cuvinte noi în limba maternă, învață-l cum se spune la același obiect și în limba engleză.
  • Așteptările părinților ar trebui să fie cât mai rezonabile. Desigur, un copil nu va învăța să vorbească fluent alte limbi doar cântând melodii, uitându-se la desene animate și auzind unele cuvinte. Totuși, simpla expunere la limba engleză îl va ajuta să înțeleagă frazele. Chiar dacă nu vei avea prea curând o conversație în limba engleză cu copilul tău, dacă îi spui „good night” în fiecare seară la culcare, el își va da seama ce vrei să spui.
  • Învățarea limbii engleze poate continua și acasă. Chiar dacă urmează cursuri de engleză pentru copii, asta nu înseamnă că acasă trebuie să își oprească studiul. Mai ales dacă părinții sau unul dintre părinți este bilingv, ar trebui să vorbească cât mai frecvent în limba engleză, tocmai pentru ca cel mic să înțeleagă și să prindă cât mai multe cuvinte, expresii și  fraze, și nu frânturi din limba engleză.
  • Confuziile minore sunt de așteptat. Este normal ca un copil să confunde ordinea cuvintelor sau să folosească cuvinte din ambele limbi în aceeași propoziție. El va învăța foarte rapid să separe limbile.
  • Nu-i subestima progresul. Mulți oameni cred că învățarea a două limbi cauzează întârzieri în vorbire, însă acesta este doar un mit. Chiar dacă copilul tău spune mai puține cuvinte în limba maternă în comparație cu alți copii de vârsta lui, dacă adaugi și cuvintele pe care le știe în limba engleză, numărul de cuvinte pe care le cunoaște va fi probabil mai mare decât al prietenilor săi.
  • Cumpără jocuri educative. Atunci când achiziționezi jucării bilingve, CD-uri și alte jocuri, asigură-te că toate cuvintele sunt rostite clar, de către un vorbitor nativ cu accent adecvat. În timp ce învață limba engleză, copilul trebuie să se distreze. Optează pentru jocuri care îl învață nume de animale, sunete, culori și numere, tocmai pentru ca vocabularul său să se dezvolte rapid și fără prea mult efort.
  • Joacă-te și rezolvă sarcinile domestice în limba engleză. Părinții vorbitori de limba engleză se pot juca cu copilul lor, utilizând limba engleză. Un spectacol de păpuși care dialoghează în limba engleză se poate desfășura chiar în sufragerie, în timp ce fredonarea unor cântece pline de rimă vor susține învățarea limbii engleze. Prin cântec, copiii își dau seama rapid cum se evidențiază anumite cuvinte, în timp ce alte sunete sunt mai estompate. De asemenea, seara înainte de culcare, citește povești în limba engleză. Chiar dacă nu va înțelege toate cuvintele, pe măsura ce îi citești zi de zi, se va obișnui cu limbajul. Mai apoi, îți poți întocmi listele de cumpărături alături de copilul tău. Numește în limba engleză fiecare lucru pe care trebuie să îl cumperi de la magazin. Și, cum copiii iubesc să ajute la treburile casnice, strânge jucăriile împreună cu el și numește fiecare jucărie în limba engleză, utilizează cuvinte în limba engleză atunci când scoți hainele din uscător și gătește împreună cu copilul tău, spunându-i cum se numește fiecare ingredient în limba engleză.
  • Instalează pe telefon un App. Foarte populară atât în rândul copiilor, cât și în rândul adulților, Duolingo este o aplicație gratuită elaborată sub forma unui joc cu diferite niveluri. Este recomandată copiilor cu vârsta de 6+ ani, întrucât este necesară citirea, chiar dacă cerințele sunt atât auditive, cât și vizuale.

Un alt beneficiu cu care vine învățarea unei limbi străine și care determină mulți părinți să opteze pentru cursuri de engleză pentru copii constă în dezvoltarea propriei gândiri, a creativității și abilităților de rezolvare a problemelor. S-au scris și s-au zvonit multe despre cât de automatizate vor fi locurile de muncă în viitor, iar sarcinile care vor fi lăsate în seama omului vor necesita ingeniozitate și creativitate. Numeroase studii concluzionează că învățarea unei limbi străine este una dintre căile surprinzătoare care dezvoltă creativitatea și abilitatea de rezolvare a problemelor și care îl ajută pe copil să vadă lumea prin intermediul unor puncte de vedere diferite. Abilitatea de a lua în considerare mai multe puncte de vedere reprezintă o piatră de temelie în rezolvarea problemelor.

Conform unor studii, copiii bilingvi spre deosebire de copiii care vorbesc doar limba maternă au mai multe reușite în diferite domenii, inclusiv sarcini lingvistice, aritmetice și fizce. Chiar dacă bilingvismul este în continuare considerat ca fiind derutant și dăunător pentru copii, au fost demonstrate uriașele sale beneficii. În timp ce unele studii au constatat că bilingvismul are beneficii demonstrabile, nu numai în limbaj, ci și în aritmetică și în rezolvarea problemelor, alte studii au evaluat vocabularul copiilor, nu atât pentru a vedea câte cuvinte cunosc aceștia, ci pentru a vedea care este capacitatea lor de înțelegere. Se pare că există o diferență semnificativă în nivelul de detaliere și bogăția în descrieri în rândul copiilor bilingvi.

Specialiștii consideră că majoritatea copiilor bilingvi dețin atenție selectivă și abilitatea de filtrare a informațiilor și se pot concentra asupra informațiilor cu adevărat importante. O explicație plauzibilă ar putea fi dată de vigilența mentală necesară pentru a face trecerea de la o limbă la alta și pentru a putea gândi în două limbi diferite.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *