Ai grijă – 5 lucruri care ar putea scădea inteligența copilului!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Zi de zi, realizăm o serie întreagă de lucruri și fără să ne dăm seama influențăm starea de bine a copilului nostru. Însă, atunci când vine vorba de inteligența copilului, nu rămânem indiferenți.

inteligenta copiluluiNe dorim cu toții un copil normal, inteligent și foarte fericit. De aceea, trebuie să evităm multe lucruri și fapte care i-ar putea face rău și i-ar dăuna sănătății creierului.

Iată 5 lucruri care ar putea scădea inteligența copilului:

1. Dulciurile în exces

Fiecare dintre noi avem tendința de a consuma cât mai multe dulciuri, iar copiii cu atât mai mult. Cine nu iubește ciocolata, înghețata ori prăjitura pregătită în casă? Ei bine, toți. Însă, deși creierul are nevoie de dulce pentru a putea fi hrănit, excesul nu este deloc tolerat de organism.

Prin consumul de dulciuri exagerat, memoria și capacitatea de concentrare vor fi destul de mult afectate, întrucât creierul va lucra puțin mai greu decât de obicei. Prin consumul de zahăr în exces, va fi afectată plasticitatea creierului, lucru ce defavorizează inteligența copilului.

Așadar, atunci când are poftă de ceva dulce, încearcă să îi oferi fructe din belșug, mai sănătoase prin numărul vitaminelor și mineralelor pe care îl au.

2. Supraponderabilitatea

Copiii cu un indice de masă corporală ridicat, peste limitele normale, vor întâmpina probleme de concentrare, memorie și învățare. De-a lungul timpului, cercetătorii au concluzionat că un număr prea mare de calorii consumat zilnic nu produce efectul de „hrănire” a celulelor creierului, cât mai degrabă de disturbare a activității cerebrale. În cazul în care copilul întâmpină probleme de acest gen, încercați să vorbiți cu un nutriționist, schimbați-i stilul de viață și educați-l către consumul de fructe și legume.

3. Expunerea copilului la fumul de țigară

A fi fumător este ceva voit, însă a fi fumător pasiv fără voința ta nu înseamnă decât multe probleme de sănătate. Expunerea copilului la fumul de țigară afectează sănătatea acestuia, iar în ceea ce privește inteligența va fi și ea destul de mult afectată.

Fumatul pasiv contribuie la afectarea memoriei, capacității de învățare și determină un IQ mai scăzut decât în mod normal. Acest lucru se întâmplă prin creșterea monoxidului de carbon, astfel încât oxigenul de care ar avea nevoie organismul pentru celelalte funcții va fi destul de puțin. În altă ordine de idei, o lipsă de oxigen va conduce la deteriorarea sistemului nervos, lucru nefast pentru starea de sănătate a copilului.

4. Program încărcat

Școala le dă mari bătăi de cap copiilor. Aceștia trebuie să facă față numeroaselor cerințe ale profesorilor, lucru care le dă mereu peste cap programul zilnic. Se simt epuizați, obosiți și niciodată nu știu cum anume să împlinească toate sarcinile propuse de cadrele didactice.

Numărul de materii școlare este și el destul de mare, astfel s-a ajuns la concluzia că dacă copilul ar studia mai puține discipline ar reuși să obțină o performanță mult mai bună. Adevărat! Însă, până atunci copilul nu va ști cum anume să își coordoneze activitatea în așa fel încât să îndeplinească toate temele și sarcinile de lucru date de profesori. Activitatea cerebrală va fi și ea destul de mult afectată și iată că memoria ori capacitatea de învățare vor putea avea de suferit.

5. Situațiile tensionate

Nimănui nu îi place să treacă prin anumite situații tensionate. De aceea, încercați cât mai mult să țineți la distanță copilul de asemenea probleme. Indiferent cum, situațiile tensionate îi influențează destul de mult pe copii, atât cu privire la trăirea stărilor emoționale, cât și cu privire la starea de sănătate a organismului. Nu putem conclude că situațiile tensionate influențează memoria și uneori chiar ajung să reducă din dimensiunea creierului. Iar acest lucru se explică prin faptul că emoțiile puternice nu pot fi ușor parcurse de către copil, având o influență nefastă asupra stării lui de bine.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *