Alergie solară

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Este vară și vrei să îţi duci copilul la piscină sau la mare? Ai grijă la felul în care îl expui la razele soarelui, pentru că acestea îi pot afecta sistemul imunitar, creând complicaţii pe care trebuie să le eviţi.

Alergie solaraDacă nu vei avea grijă să-ți adă­pos­tești copilul de soare, s-ar putea ca micuțul să dezvolte ceea ce se numește „alergie solară“.

Ce este alergia solară?

Alergia solară este un termen folosit des pentru a descrie un număr de situații în care apar eczeme și mâncărime, în urma expunerii la soare. Dacă și noi, adulții, suferim din cauza unor astfel de bubițe, trebuie să înțelegi că pielea sensibilă a copilului tău este și mai expusă la riscul unei alergii solare.

Ai mare grijă dacă:

  • ♦ cel mic a făcut deja alergie la polen, praf sau parfum. S-ar putea să fie sensibil și la soare;
  • ♦ cel mic are pielea albă și prezintă pistrui. Soarele nu este cel mai bun prieten, poate deveni un inamic, înroșind pielea;
  • ♦ tu te-ai confruntat cu alergie solară. Asta înseamnă că și cel mic te poate moșteni, deci este predispus în a face diverse forme de alergie.

Iată care sunt principalele alergii solare pe care copilul tău le poate resimți, din cauza sensibilității sistemului său imunitar la soare:

Fotodermatoza polimorfă (sau erupția polimorfă la lumină) este o alergie care se manifestă prin erupții de formă diferită (de la puncte, la vezicule sau pete), dată de razele soarelui. Erupțiile apar pe față, pe mâini sau în zonele care au intrat în contact direct cu soarele; ele arată ca niște vezicule; apar la câteva ore sau maximum 2 zile de la expunerea la soare și dispar după o săptămână. Acestea apar cu precădere primăvara, când razele soarelui sunt mai puternice și pot dispărea abia toamna, „victimele” fiind copiii, dar și adulții cu pielea de culoare deschisă. Cu cât expunerea la soare persistă, cu atât bubițele se înmulțesc.

Dacă cel mic are astfel de erupții, du-l la dermatolog. Întâi trebuie stabilită cauza apariției acestora pentru asigurarea diagnosticului corect și a tratamentului corespunzător.

Înainte de asta, trebuie să dai copilul cu creme ce au un factor de protecție foarte mare, de preferat 50+. Fototerapia poate fi prescrisă de către medic, la începutul primăverii, pentru câteva ședințe.

De asemenea, cremele care conțin corticosteroizi și antihistaminice sunt recomandate, însă trebuie administrate doar la indicația farmacistului.

Eritemul solar benign este o reacție care nu apare imediat de la contactul cu soarele, ci în decursul a câteva zile. Se manifestă prin vezicule de culoare roșie și mâncărime, pe părțile care nu sunt expuse la soare.

Pielea trebuie protejată în caz de eritem solar, prin creme cu protecție împotriva razelor UVA (tot cremele cu factor 50+ sunt indicate), iar expunerea la soare trebuie să se facă foarte puțin, în special la orele prânzului. Eritemul solar benign este o formă mai ușoară de reacție alergică decât erupția polimorfă la lumină).

Urticaria solară este o boală rară care nu are cauzele bine stabilite. Aceasta apare rapid, nu ca în cazul fotodermatozei polimorfe, la câteve ore sau zile, ci la câteva minute după expunerea la soare. Apar pete roșii, care provoacă mâncărime intensă la nivelul pielii.

În cazul acestei afecțiuni, trebuie să ajungi la medicul dermatolog cu cel mic. Doar el poate da un tratament adecvat și poate stabili cât de gravă este alergia copilului. Și în cazul urticariei se pot prescrie antihistaminice sau creme pe bază de corticosteroizi. La fel ca în fotodermatoza polimorfă, o altă variantă prescrisă de medic este expunerea la fototerapie.

Erupția fotoalergică la copii se poate face dacă aceștia au primit tratament medicamentos, de obicei cu antibiotice. Astfel, se produc reacții la nivelul pielii copilului tău, prin expunerea la soare.

Medicamentele care ar putea favoriza apariția erupției sunt: diureticele, tetraciclina sau sulfonamida. Dacă cel mic dezvoltă mici erupții cutanate, vezicule, mâncărime, roșeață și ia medicamente, atunci cel mai probabil are o reacție la soare.

Este bine să ferești micuțul de lumina soarelui, să folosești cremă pe bază de corticosteroizi și, în ultimă instanță, să te prezinți cu el la medicul dermatolog pentru a-i ameliora problemele.

De preferat ar fi să nu ai un copil sensibil la lumina soarelui pentru că îi va crea neplăceri și nu veți mai ajunge la mare, pentru a vă bronza. Însă odată apărute aceste bubițe la nivelul pielii, trebuie să ai mare grijă la expunerea la soare a copilului tău!

Aceste probleme vor reapărea dacă nu ești atentă la cel mic. Trebuie să îl dai tot timpul cu o cremă care să îi protejeze pielea de razele ultraviolete și să îl îmbraci corespunzător – cu haine deschise la culoare, care să acopere mare parte din pielea sa.

De asemenea, dă-i mereu pălării și nu îl scoate afară în timpul prânzului, pe timp de vară. Ca un ultim sfat, hidratează-ți corespunzător copilul și ai grijă ca după ce alergia a apărut să nu se scarpine foarte tare, pentru că se poate irita mai mult.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *