4 idei de care să ții cont ca să dezvolți imaginația copilului în funcție de vârstă

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Vârsta copilului nu îi împiedică pe aceștia să se dezvolte. Prin joc, povești și prin mai multe tipuri de activități, copilului îi poate fi stimulată creativitatea și imaginația, iar de aici, pe mai departe, inteligența.

Și pentru a ști cum anume să procedezi atunci când ai un copil mic și mai ales cum să îl ajuți să se dezvolte frumos prin joc și jucării, iată mai jos 4 idei de care să ții cont ca să dezvolți imaginația copilului în funcție de vârstă:

1. Jocurile cu obiectele sunt caracteristice vârstei de 1-3 ani. Altfel spus, în această etapă la copil se dezvoltă zona creierului responsabilă pentru percepție, mișcare și vorbire. Specialiștii susțin că un copil la această vârstă deja gândește atunci când acționează. Prin urmare, este complet greșită metoda de a-i arăta copilului ceva, fără ca acesta să aibă posibilitatea să atingă acel lucru. În plus, copilul trebuie să se miște, să exploreze posibilitățile corpului său. La această vârstă, copilul începe să realizeze propriile dorințele, de aceea este important să i se ofere oportunitatea de a-și exercita activitatea, și nu să i se indice ce trebuie să facă. Spre finele acestei perioade, ar fi potrivit să îi oferi copilului posibilitatea de a încerca seturile de construcție, precum sunt acestea, fascinându-i de-a dreptul.

2. Perioada propice dezvoltării imaginației – vârsta de 4 anișori. Se spune că în această perioadă imaginația copiilor este în plină dezvoltare și trebuie să fie antrenată permanent. De aceea, prin joacă vei putea face acest lucru cel mai bine. Cei mici pot deveni tot ceea ce-și doresc sau pot ajunge în orice loc de pe glob, doar folosindu-și imaginația. Petreceți timpul împreună cu el și jucați-vă împreună cu el aproape orice fel de joc i-ar face plăcere. Nu uitați de jucării, de exemplu, aceste avioane cu telecomandă s-ar putea să le placă foarte mult, atât la această vârstă, cât și mai târziu, atunci când sunt mai mari. Tot în această perioadă ai putea încerca puzzle-urile, interesante pentru imaginația copilului mic.

3. Perioada poveștilor, vârsta de 5 anișori și mai mult! Începând cu această vârstă copiii pot să își creeze propriile lor povești și la fel de mult sunt încântați de poveștile citite de părinți. De asemenea, jucăriile de tip lego rămân în continuare la mare căutare, așa că dacă afară plouă, iar vizita în parcul de distracție nu este posibilă, copilul va avea posibilitatea să se joace chiar acasă. Nu ezita să le citești povești ori de câte ori ai ocazia și nu rata nicio seară, ca mai înainte de culcare să mai urmărești acțiunea eroilor săi preferați.

4. Vârsta de 6 ani și mai mult – perioada cercetării și descoperirilor. Începând cu această vârstă copiii vor dori să descopere cât mai mult, să facă experimente, fiind atrași de orice ar putea crea cu mânuțele lor. De aceea, jocurile de știință pe care le vei putea face acasă împreună cu ei sunt ideale și le va stimula maxim creativitatea. Ai putea să îți înscrii copilul la un curs de pictură sau la un laborator cu reacție și distracție și mai mult ca sigur va dori să încerce toate aceste lucruri.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *