Încurajează creativitatea copilului

Fiecare copil este unic și aduce cu sine un mare potențial intelectual pe care părinții trebuie să încerce cât mai mult să îl stimuleze, ajutându-i astfel să se dezvolte mai ușor și să capete capacitatea de a se descurca în situații noi, găsind întotdeauna soluții unor probleme fără de rezolvare. Încurajarea creativității stă în puterea fiecăruia, prin diverse jocuri și activități, stârnindu-le în acest mod imaginația. Zi de zi, în orice activitate am desfășura alături de cei mici vom reuși să îi ajutăm să adauge un pas spre individualitate.

Lăsați copilul să se joace cum dorește

Nu este nevoie să încadrați joaca în niște limite și reguli. Este indicat să urmăriți copilul de la distanță, să îl lăsați să își pună cât mai mult în valoare imaginația, descoperindu-se astfel pe sine. De aceea, fie că va folosi aceste creioane, colorând un anumit personaj, fie că va construi roboței sau se va juca cu o păpușă, toate aceste lucruri vor ajuta copilul să descopere lucruri noi și să se bucure de toate aceste mici noutăți.

Nu le încărcați programul prin desfășurarea unor activități extracurriculare prea lungi, ci mai degrabă lăsați-i să exploreze anumite activități de plăcere, să se joace liberi, după cum vor și după cum își închipuie mai frumos. Joaca unui copil, deși nu este înțeleasă pe deplin de noi adulții, este foarte utilă, prin ea copilul exprimă sentimente, cooperează cu ceilalți, gestionează mai ușor stresul, comunică mai bine și se adaptează regulilor de conviețuire socială. Toate aceste lucruri, un copil și le va însuși mult mai repede decât v-ați imagina, realizând activități plăcute, fără să fie sub nicio formă forțat de către părinți.

Citiți și inventați povești

Nu degeaba se spune că unui copil îi este bine să îi fie citite povești. Personajele pe care le va descoperi în fiecare poveste îl vor stârni să își pună la încercare imaginația, astfel că un copil va ajunge să cutreiere ținuturile din acea poveste, mintea sa creativă fiind acolo, chiar în interiorul poveștii. Și pentru a-i stimula și mai mult creativitatea ar fi bine să organizați concursuri de inventat povești. Veți fi surprinși să observați ce imaginație bogată au copiii, iar uneori veți reuși să deslușiți și stările prin care trec cei mici și lucrurile nespuse de către aceștia, mai exact micile lor suferințe.

Ascultați muzică în fiecare zi

Această activitate nu numai că este una de liniștire și foarte plăcută pentru oricine, dar reușește să stimuleze și mai mult activitatea copilului. De aceea, indiferent de tipul de activitate pe care îl desfășurați cu copilul la un moment dat este bine să puneți puțină muzică în surdină și astfel veți constata că rezultatele vor fi mult mai bune.

Oferiți-i jocuri care să îl ajute să își pună în valoare imaginația

Fie că este vorba despre un joc Lego, fie de un puzzle este bine să îi oferiți jocuri care să îl determine să construiască sau să descopere. Acestea sunt foarte importante în viața copilului și pentru dezvoltarea sa, așa că nu ezitați să le introduceți în lista de cumpărături. De asemenea, lipiciul, plastilina, cuburile, foarfeca, jocurile de decupaj sunt alte lucruri utile de care un copil are mare nevoie, reușind astfel să realizeze lucruri și totodată să descopere.

Limitați timpul petrecut la televizor, calculator și tabletă

Deși nu trebuiesc excluse definitiv din viața copilului, astfel de gadget-uri pot obosi destul de mult mintea copilului. Este bine ca timpul petrecut în fața lor să fie contorizat de către părinți și astfel să reușiți să îi convingeți să desfășoare și alte activități mult mai sănătoase și mai frumoase, cum ar fi, de exemplu, timpul petrecut în aer liber, cu prietenii.

Foto: https://pixabay.com/ro/copil-fericit-fun-fericire-copii-1241817/


Lasă un Comentariu...

*