Imaginația infinită a preșcolarilor. Cum să dezvoltăm imaginația copiilor pe grupe de vârstă?

Între 1 și 3 ani, cu mici variații, toți copiii trec prin etapa așa-numitelor jocuri „de manipulare cu obiectele”. Altfel spus, în această etapă la copil se dezvoltă zona creierului responsabilă pentru percepție, mișcare și vorbire. Specialiștii susțin că un copil la această vârstă deja gândește atunci când acționează. Prin urmare, este complet greșită metoda de a-i arăta copilului ceva, fără ca acesta să aibă posibilitatea să atingă acel lucru. În plus, copilul trebuie să se miște, să exploreze posibilitățile corpului său. La această vârstă, copilul începe să realizeze propriile dorințele, de aceea este important să i se ofere oportunitatea de a-și exercita activitatea, și nu să i se indice ce trebuie să facă.

De altfel, acesta este și momentul în care imaginația celui mic începe să funcționeze, și chiar să ne uimească. În imaginaţie sunt cuprinse procese cognitive, cum ar fi gândirea, memoria, percepţia, atenţia. Psihologii susțin că imaginația este una dintre calitățile personale de bază ce poate fi stimulată, prin joc, la vârsta preșcolară. Este modalitatea prin care copiii se pot adapta mai ușor schimbărilor. Totodată, imaginația are rolul ei, de mare importanță, în dezvoltarea  creativității celui mic. Cu cât copilul are o imaginație mai bogată, cu atât creativitatea lui va fi mult superioară.

Pentru început, dezvoltarea imaginației la cei mic este în strânsă legătură cu imitarea realității. De la o vârstă fragedă, copiii adoră să construiască lucruri pe care le văd în jurul lor, folosind cărămizi de construcție. De aceea, la această vârstă, este important pentru cel mic să intre în cotact direct cu cât mai multe jocuri de acest fel, să asambleze componentele, să le dezasambleze, să le studieze etc. O dată cu înaintarea în vârstă, deja nu mai vorbim de imitarea realității, ci deja ceva mai complex, deoarece imaginația se dezvoltă și reflectă modul de gândire al persoanei.

Fantezia și imaginația micuțului dumneavoastră pot fi stimulate încă din copilăria timpurie. Inspirate din viața reală, seturile LEGO DUPLO sunt pe placul celor mici, pentru că au parte de ore în șir de distracție. De asemenea, și părinții sunt mulțumiți, deoarece în acest fel, prin joacă, micuții își dezvoltă și imaginația și capătă și informații noi despre lucrurile înconjurătoare.

Construcția cu aceste seturi oferă micuților șansa de a explora noi momente de joacă, având, în același timp satisfacția unor reușite rapide. Preferatele copiiilor, vehicule mari, poliție, animăluțe, magazine sau eroi de zi cu zi, toate acestea sunt disponibile în seturile LEGO DUPLO și sunt adaptate abilităților copiilor mici, de la 1 ½ până la 5 ani. Aceste seturi îi ajută la dezvoltarea în continuare a abilităților motrice fine și la construirea unei imaginații bogate. 

Ați observat vreodată cum reacționează un copil atunci când ia contact pentru prima oară cu cărămizile legendare LEGO? Schimbarea este vizibilă, chipul li se luminează instant, iar mintea lor se trezește și se deschide către alți stimuli ce vin din lumea înconjurătoare.

Prin joc, copiii își dezvoltă o multitudine de abilități. Fiecare tip de joacă – fizică, exploratorie sau nestructurată –aduce o contribuție importantă la dezvoltarea armonioasă a copiilor. Dacă ne referim strict la joaca fizică, aceasta îi vine în ajutor în dezvoltarea abilităților motrice, a coordonării ochi-mână, a înțelegerii spațialității. Mult mai complexă, cea exploratorie implică fiecare dintre cele cinci simțuri, ajutând copiii să înțeleagă profund lumea prin observare, experimentare și înțelegere a cauzei și a efectului. Joaca nestructurată este preferata copiilor, deoarece nu impune restricții de timp sau format, permițându-le să-și dea frâu liber imaginației.

La vârsta de 3 ani, creativitatea copiilor este în plină dezvoltare și imaginația lor lucrează permanent. Părinții, în special, le pot satisface, prin joacă, toate dorințele. Cei mici pot deveni tot ceea ce-și doresc sau pot ajunge în orice loc de pe glob, doar folosindu-și imaginația. Petreceți timpul împreună cu el și jucați-vă împreună cu el cu animalele din setul LEGO®DUPLO® Junglă, care cuprinde maimuțe, elefanți, girafe sau tigri. Se știe doar că micuților le plac foarte mult animalele, așa că orele de distracție creativă sunt garantate!

La 4 ani, deja copiii își pot crea singuri anumite povești. În ajutorul lor vin și cărămizile setului LEGO®DUPLO® Parc mare de distracții, cu ajutorul cărora aceștia își pot construi un carusel de basm, imitând prin jocuri de rol, scene petrecute cu familia, în parcul de distracții. În acest fel, chiar dacă afară plouă, iar vizita în parcul de distracție nu este posibilă, copilul va avea posibilitatea să se joace cu propriul carusel, chiar acasă. Copilașii vor adora să rotească vârful caruselului pentru a privi cum se învârtesc cei patru cai. În plus, își pot imagina că mănâncă o înghețată delicioasă pe băț sau că vând bilete la standul special amenajat. Chiar dacă în realitate nu se pot da încă în roata mare, care-i fascinează, în lumea lor de povești acest lucru este posibil.

Veți observa cu încântare că imaginația celor mici vă va depăși așteptările, și nu veți rezista să vă alăturați lui, la joacă. La urma urmei, copilul din sufletul nostru are și el nevoie de joacă, nu?

Găsește mai multe idei de joacă pe pagina de Facebook LEGO DUPLO www.facebook.com/LEGODUPLORomania


Lasă un Comentariu...

*