4 modalități simple prin care vă puteți ajuta copilul să pronunțe cuvintele dificile

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Indiferent cât de bine stăpânește un copil vorbirea, cu siguranță există câteva cuvinte pe care le pronunță mai greu sau nu reușește deloc să le pronunțe. Dacă vă confruntați cu această problemă, există modalități și instrumente prin care vă puteți ajuta copilul să își îmbunătățească abilitățile lingvistice și să cucerească acele cuvinte pe care acum nu reușește să le pronunțe. Este important ca părinții să își ajute copiii cu acele cuvinte care ar putea fi mai dificil de pronunțat, astfel încât pronunțarea greșită să nu persiste până în anii de școală.

4 modalități simple prin care vă puteți ajuta copilul să pronunțe cuvintele dificile

Iată câteva trucuri prin care vă puteți ajuta copilul să pronunțe corect cuvintele mai dificile:

  1. Despărțiți în silabe cuvintele. Despărțirea în silabe sau împărțirea cuvintelor în bucăți mai mici îi ajută pe copii să pronunțe corect cuvintele mai dificile. Cel mai recomandat este să împărțiți cuvântul în două părți separate. Astfel, un cuvânt mai lung și mai problematic devine mai digerabil atunci când este abordat pentru prima dată. Atunci când cele două părți ale cuvântului sunt reunite, copilul ar trebui să înțeleagă cum ar trebui să sune pronunția cuvântului. Pentru ruperea cuvântului în bucăți și pentru a oferi explicații cât mai inteligibile, un whiteboard magnetic vă poate fi de ajutor. Exersând împărțirea unui cuvânt în părți mai mici, copiilor li se oferă această strategie care îi poate ajuta la pronunție. De-a lungul timpului, când un cuvânt este dificil de pronunțat, copilul își va aminti să descompună cuvântul. De fiecare dată când face asta, pronunția ar trebui să devină din ce în ce mai bună.
  2. Cântați cântece bogate în cuvinte diferite. Celor mai mulți copii le plac cântecele. Datorită naturii lor atrăgătoare și a varietății de cuvinte, cântecele reprezintă o modalitate excelentă prin care copiii pot învăța să pronunțe corect cuvintele. Practic, micuții învață și se distrează în același timp. Potrivit specialiștilor, cântecele îi ajută pe copii să învețe să vorbească și să își extindă vocabularul. Ca atare, ascultați și cântați împreună cântece bogate în tot felul de cuvinte, inclusiv în cuvinte mai dificile. Cântând, copilul exersează rostirea cuvintelor dificile. Puteți folosi și table de scris pentru a scrie versurile și pentru ca micuțul să le învețe mai ușor.
  3. Citiți poezii cu rime. Poeziile cu rime reprezintă o altă modalitate grozavă prin care copiii pot învăța cuvinte noi și cum să le rostească corect. Mai mult decât atât, poeziile cu rime îi ajută pe copii nu doar în ceea ce privește pronunția, dar și în ceea ce privește intonația. Poeziile reprezintă o oportunitate foarte bună prin care copiii își pot construi și îmbunătăți vocabularul. Pe măsură ce vocabularul se extinde și se îmbunătățește, și pronunția devine mai corectă.
  4. Repetați cuvintele. Dacă un copil de vârstă mică repetă un cuvânt, asta îl va ajuta să îl pronunțe corect. Când copiii aud un cuvânt pentru prima dată, ei tind să întrebe care este sensul acelui cuvint. Atunci când întreabă, cel mai probabil nu pronunță corect cuvântul nou. Aceasta este o oportunitate grozavă de a-l învăța pe cel mic cum să rostească corect cuvântul. Potrivit specialiștilor, repetarea este cea mai simplă modalitate prin care vă puteți asigura că cel mic spune cuvintele corect. Atunci când vă auziți copilul pronunânțând greșit un cuvânt, încercați să îl corectați cu blândețe și nu îl întrerupeți în timp ce vorbește. În schimb, după ce copilul a terminat de vorbit, lucrați împreună la pronunțarea corectă a cuvintelor mai dificile. Lăudați-l după ce constatați că pronunță corect cuvintele.

Nu în ultimul rând, citiți cu voce tare. Atunci când părinții le citesc copiilor cu voce tare, micuții înțeleg mai bine vorbirea și învață un număr mai mare de cuvinte. Când copiii sunt expuși la mai multe cuvinte, există o posibilitate mai mare de a le folosi în viața de zi cu zi. Varietatea mai largă de cuvinte îi ajută pe copii să dobândească abilități generale de pronunție mai bune.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

HTML Snippets Powered By : XYZScripts.com