Tot ce trebuie să știi despre prima săptămână la grădiniță

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Prima săptămână de grădiniță reprezintă o mare provocare în viața oricărui copil, dar în același o perioadă extrem de stresantă și de emoționantă pentru părinți. Uneori, acomodarea cu grădinița poate fi o experiență traumatizantă pentru copil, mai ales dacă nu alegi grădinița potrivită. Psihologii susțin că perioada de acomodare ține aproximativ două săptămâni, dar deja din prima săptămână cei mici ar trebui să dea semne că s-au obișnui cu noul mediu și cu noii colegi de joacă.

tot ce trebuie sa stii despre prima saptamana la gradinita 2

Picture 2 of 5

Primele zile de grădiniță sunt de obicei pline de lacrimi din partea copiilor care se simt plini de mânie sau experimentează sentimente de frică. Unii copii s-ar putea simți abandonați de părinți, s-ar putea să devină mai timizi și să se închidă în sine. Tocmai de aceea, înainte de a începe grădinița, ar fi bine să pregătești copilul pentru această nouă schimbare din viața lui. Poți începe prin a-i povesti ce înseamnă grădinița, de ce este important ca el să meargă acolo, ce va face acolo și cât de mult se va distra printre noii colegi. Dacă mergeți des prin parcurile din jurul casei, cu siguranță are deja câțiva prieteni de joacă de aceeași vârstă care s-ar putea să îi fie colegi din toamnă. Acest lucru îl va bucura și va face mult mai ușoară acomodarea la grădiniță.

Prima zi de grădiniță va fi și cea mai grea, însă nu te lăsa descurajată. Despărțirea la ușa clasei trebuie să se facă rapid și să îl lași pe cel mic în grija educatoarei, încurajându-l să comunice cât mai mult cu aceasta. În același timp, nu trebuie să fii nici prea rece sau dură în acest moment, considerând că așa cel mic va face față mult mai ușor primei zile de grădiniță. Adoptă o atitudine relaxată, comunică cu educatoarele și arată-i celui mic că este în siguranță. La finalul fiecărei zile de grădiniță, vorbește cu el, întreabă-l care îi sunt temerile, cum se comportă noii colegi sau educatoarele, dar nu-l obliga să îți povestească dacă nu își dorește acest lucru. Tocmai din acest motiv, unul dintre criteriile în funcție de care ar trebui să alegi grădinița pentru cel mic este comunicarea dintre personal și părinți. La grădinița La Maison Bleue, relația dintre personal și părinți este văzută ca un parteneriat de succes, iar acest lucru ajută și la acomodarea copilului în noua grădiniță pentru că părinții vor ști permanent cum se comportă cel mic, ce probleme are, și vor putea lucra împreună cu educatorii pentru a-i oferi un mediu cât mai confortabil, cu care să se obișnuiască treptat.

Mediul în care se desfășoară activitățile este la fel de important în acomodarea celor mici. Dacă aceștia vor sta prea mult timp în același mediu, într-un final se vor plictisi și vor începe să inventeze tot felul de scuze pentru a nu mai merge la grădiniță. Vestea bună este că la grădinița La Maison Bleue, copiii nu au timp să se plictisească pentru că au atât de multe activități distractive la care pot lua parte, încât după această perioadă de acomodare, nici nu vor mai vrea să plece acasă! Au la dispoziție un spațiu interior, special conceput pentru nevoile lor, și unul exterior care le oferă posibilitatea de a experimenta lucruri cât mai trăznite și de a-și dezvolta cele 5 simțuri!

În concluzie, perioada de acomodare la grădiniță nu este atât de rea precum pare, dacă alegi grădinița potrivită, care acordă o importanță mare comunicării și parteneriatului dintre educatori și părinți și dacă știi cum să îl pregătești pe cel mic pentru această schimbare din viața lui!

 

 

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *