Grădinița de stat e gratis și totuși contra cost! Vezi care sunt costurile reale!

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Nu pot spune că a alege grădinița copilului reprezintă cel mai ușor lucru din lume. Desigur, trebuie să te gândești la mai multe lucruri pe care trebuie să le iei în calcul. Apropierea de casă, programul, facilitățile oferite de grădiniță și de ce nu costurile.

gradinitaAtunci când cei mai mulți aleg grădinițele de stat fac acest lucru sperând la costuri mai mici și crezând că statul să le ofere copiilor săi capacitatea de a învăța și de a fi educați.

Lăsând deoparte cele spuse mai sus și privind atent către mine, mi-am dat seama că nu am ales să îmi duc copilul la grădinița privată tocmai pentru a evita costuri de 500-1000 de lei/lună. Iată-mă astăzi, în situația în care copilul meu practică sistemul educativ de stat, cel în care până de curând credeam că este viabil și funcțional. Și spun până de curând întrucât recent am fost surprinsă să fac parte dintr-o echipă mare de părinți care nu trebuiau să facă altceva decât să strângă bani pentru orice, să strângă bani pentru rechizite, să strângă bani pentru opționale, să strângă bani pentru hârtie, săpun, șervețele, să strângă bani pentru serbare, însă totul se află departe de procesul instructiv educativ…Însa, nimic nu pare a fi făcut din obligație, nimic nu este impus. Singura pedeapsă pentru cei ce se opun acestor dări practicate la stat o resimt proprii noștri copii. Cei mici nu știu că statul trebuie să le ofere hârtie, material educativ, săpun pentru mânuțe curate, până și dreptul la o prea fericită serbare. Iar atunci când vine vorba de serbare, ne simțim nevoiți să plătim timpul și dăruirea cadrelor didactice. De ce oare astfel de lucruri se întâmplă doar la noi?

Și iarăși voi trece mai departe și voi încerca să arăt că la stat deși e gratis, e totuși contra cost. Grădinița fetiței mele e una obișnuită, nu iese din tiparele clasice. Nu are costuri, cel puțin așa suntem informați încă din primul moment. Acum mă simt nevoită să contrazic. Costul unei grădinițe de stat e comparabil cu cel al unei grădinițe private, acolo unde poți plăti lunar taxa care să asigure dreptul decent de studiu. Singura diferență este că la stat costul se plătește pe furiș!

E un sistem putred în care trebuie să plătim orice. Ajung să mă întreb dacă este nevoie sau nu să plătim doar pentru că așa trebuie. Fac și eu acest lucru și nu doar pentru săpun, hârtie, șervețele, cât și pentru activitățile opționale. Aici, pare să fie normal să plătim cadre didactice venite din timpul lor pentru a ne învăța copiii limba engleză, dans, muzică, karate. Cu toate acestea, ajungem să plătim opționale pentru că așa fac toți ceilalți, din teamă ca micuțul nostru să nu fie izolat, să fie singur în clasă și să aibă de suferit. Și după doi ani de studiu, investiția de 10 lei pe săptămână reprezintă doar o donație a cărei suma, copilul meu nu știe nici măcar să o traducă în limba pe care o învață. Nu mai spun de cuvinte simple, precum „mama” sau „tata” de care nu a auzit vreodată să se rostească. Și iată-ne mulțumiți că suntem la stat și totul e gratis, iată-ne cum timpul micuților noștri zboară într-un sistem fără perspective.

Voi ce parere aveți?

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *