Cum alegi grădinița pentru copilul tău?

Articol realizat de redacția Creative Art Copywriting cu informații din surse deschise. Acest articol nu a fost revizuit de un specialist. 

Alegerea grădiniței pentru copilul tău nu este o decizie deloc ușoară și asta este de înțeles, fiecare părinte își dorește ce e mai bun pentru cel mic. Vrei ca el să fie în siguranță, să fie într-un colectiv frumos și distractiv, să aibă parte de o educație de calitate, eventual să fie și aproape de casă. Fiecare părinte își stabilește propriile criterii atunci când vine vorba de alegerea grădiniței pentru copilul său, iar procesul de căutare al grădiniței ar trebui să înceapă cu câteva luni înainte pentru a te asigura că ai evaluat corect opțiunile pe care le ai și ai ales-o pe cea mai bună.

Sistemul educațional – un criteriu din ce în ce mai important

În ultimii ani, s-a observat o preferință a părinților pentru grădinițele cu un sistem educațional ușor diferit. Grădinița tradițională începe să scadă în topul preferințelor, lăsând locul unor grădinițe cu sistem educațional Waldorf, Montessori sau grădinițelor cu predare în limbă străină. Important este să știi ce îți dorești pentru copilul tău, să analizezi avantajele și dezavantajele fiecărui sistem educațional și să îl alegi pe cel care crezi că se pliază pe nevoile tale și ale copilului tău.

Programul grădiniței – important în momentul în care ambii părinți merg la job

Programul grădiniței este extrem de important pentru anumiți părinți, mai ales în situația în care ambii merg în fiecare zi la job și trebuie să aleagă programul grădiniței în funcție de propriul program. Majoritatea grădinițelor oferă atât program scurt, cât și program lung. Programul lung este perfect pentru părinții ocupați pentru că cel mic se joacă sau ia parte la alte activități educative până la venirea părinților. Dacă ai vreo cunoștință sau chiar bonă care să stea cu copilul, poți opta și pentru programul scurt. Discută împreună cu partenerul opțiunile disponibile și alegeți împreună programul cel mai convenabil.

Personalul grădiniței – un criteriu pe care nu ar trebui să îl tratezi superficial

Educatoarele vor avea un rol important în educația copilului timp de 3-4 ani și uneori, vor fi cele care petrec cel mai mult timp cu cel mic. Tocmai din acest motiv, este important să ceri recomandări de la alți părinți, să studiezi CV-ul educatoarei, dacă îl poți obține și chiar să o cunoști înainte de primele zile la grădiniță ale micuțului. În acest fel, vei avea și tu siguranța că copilul este pe mâini bune și va fi sprijinit în procesul său de asimilare a informațiilor.

Activitățile desfășurate – urmăresc dezvoltarea copiilor din toate punctele de vedere

Activitățile desfășurate ar trebui să fie un criteriu important în alegerea grădiniței pentru copilul tău. Alege o grădiniță care are activități adaptate vremurilor în care trăim, activități inovative, care să dezvolte creativitatea și să stimuleze curiozitatea copiilor. Spre exemplu, grădinița La Maison Bleue promovează un set de activități inovative exclusive, denumite ”chei”, cum ar fi: ”teatru în imagini” (derularea unor imagini ilustrate în timpul unei povești), ”în grădină” (dezvoltarea celor 5 simțuri ale copiilor prin explorarea mediului interior și exterior), ”vorbește cu două mâini” (comunicarea prin gesturi), ”clubul părinților” (ateliere realizate împreună cu copiii, întâlniri periodice, etc.).

Părinții sunt priviți de multe ori ca parteneri ai educatorilor. Implicarea activă, din postura de părinte, ajută la dezvoltarea copiilor și la întărirea legăturii părinte-copil. Alege o grădiniță care promovează acest principiu, care îi oferă copilului un mediu cât mai sigur și un program care să îl ajute să facă primii săi pași în educație.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
Share on facebook
Distribuie 0

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *